Atlétika BLSZ I EEB Egyetemi sport EUG Férfi Extraliga Férfi NBI Férfi NBII Férfi NBII Férfi NBII Futsal Judo Kézilabda Kosárlabda Labdarúgás Magyar Kupa Női Magyar Kupa Női NBI Női NBI Női NBI/A Női NBII Röplabda Taekwondo Tollaslabda

Mi vár ránk 2024-ben?

Sikerekben gazdag 2023-as esztendőt tudhat maga mögött a TFSE, miután a folyamatosan bővülő taglétszám mellett állandó színvonalbeli emelkedés jellemzi szakosztályainkat. Az új naptári év megannyi izgalmat, kihívást és extra motivációt foglal magában csapataink, sportolóink és szakembereink számára. Vegyük górcső alá közösen mi vár ránk 2024-ben!

Párizsi olimpia, paralimpia

A 2024-es párizsi olimpiát 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, azonban a nyári játékok már július 24-én elkezdődnek a labdarúgás és a rögbi mérkőzéseivel, a paralimpiát pedig augusztus 28. és szeptember 8. között tartják. A legutóbbi paralimpián aranyéremig jutó Ekler Luca révén idén is nagy esély nyílik atlétikában TFSE-s éremre, érmekre. Atlétánk a tavalyi párizsi paraatlétika világbajnokságon három aranyérmet és egy ezüstérmet szerzett, ezzel jelezve, hogy minden eddiginél eltökéltebben száll majd harcba a nyáron. Luca kapcsán érdekesség és felemelő tény is egyben, hogy a távolugrás mellett – melyben az elmúlt években egyeduralkodóvá nőtte ki magát – futószámokban is világcsúcstartóvá lépett elő. 200 és 400 méteren olyannyira nem talált legyőzőre, hogy jóformán csak a stopper volt az ellenfele.

Józsa Levente számára túlzás nélkül a felemelkedés jegyében telt a 2023-as esztendő. Sportolónk a taekwondo sportág egyik legfőbb hazai üdvöskéjévé vált azáltal, hogy rangos nemzetközi versenyek garmadáján hódított és zárt sikerrel. Ezüstérem a római GP-n, aranyérem a szerbiai G1-es versenyen, majd az év végén karrierje eddigi legnagyobb dobásaként aranyérem Manchesterben a Grand Prix Finalon. 68 kg-os súlycsoportban érdekelt versenyzőnk 8. helyen zárt az olimpiai ranglistán, amivel majdnem egyeneságon elérte a Párizsban való részvételt. 2024 tavaszán egyéni sportolóink közül túlzás nélkül Józsára szegeződik majd a legnagyobb figyelem, hiszen pótkvalifikációs versenyeken nyílik majd lehetősége megvalósítani álmát, a XXXIII. nyári játékokra való kijutást.

Tollaslabdázó reménységünk, Kőrősi Ágnes továbbra is harcban van az olimpiára való kijutásért, melyben főként hazai riválisaival kell versenyt folytatnia. A honi ranglistán Kőrösi foglalja el a második helyezést, az ötkarikás játékokra való kijutás azonban sokáig tart még. Kőrösi két nagyobb bravúrt is jegyzett 2023-ban, ezüstéremmel zárt az itthon rendezett nemzetközi versenyen, majd egy újabb második helyezést tudhatott magáénak a Welsh International-on.

Egyéni sportolóink terén kiemelkedő továbbá a cselgáncsozó Nerpel Gergely, aki a 90 kg-os súlycsoportban több magasan jegyzett nemzetközi eredményt is felmutatott. Gergely két alkalommal szerzett Európa Kupa bronzérmet, továbbá a potsdami U23-as Európa Bajnokságon is dobogóra tudott állni. Az olimpiai ranglistán 83., a világranglistán pedig a 88. helyen találjuk sportolónkat, aki nemrégiben tért vissza Japánból és eltökélten készül a 2024-es megmérettetésekre.

Csapatsportágaink

Az új csarnokba való költözéssel új időszámítás is kezdődött csapatsportágaink számára 2023 szeptemberében. A Dr. Koltai Jenő Sportközpont heti szinten több TFSE-s mérkőzésnek, megmérettetésnek adott otthont. A szezonok első felének végeztével elmondható, hogy szinte minden sportágunknak, csapatunknak plusz motivációt, erőt jelent a hazai katlan. 2024-re fordulva azt láthatjuk, hogy a legtöbb csapatunk erőn felül teljesít, így kiváncsian várhatjuk, mit hoz a szezon második fele.

Női kosárlabdacsapatunk 4. helyen áll az NB I.A tabelláján, azonos mérleggel, mint a harmadik Pécs, megelőzve a regnáló bajnok Sopront és a nemzetközi porondon is jelentős játékerőt képviselő Szekszárdot. Eredményünk semmiképpen nem a szerencsével magyarázható, Hegedűs Péter által irányított alakulatunk igazi nagyágyúkat tudott maga mögé utasítani az ősszel, a kötelező győzelmeket pedig zökkenőmentesen hozta össze, emellett a két bajnokaspiráns csapatnak (DVTK, Győr) is alaposan megnehezítette a dolgát. Lányaink bejutottak a Magyar Kupa negyeddöntőjébe, emellett a felsőházi rájátszás felé is gőzerővel haladnak. A január kemény meneteléssel kezdődik, elsőként a menet közben megerősödő Sopronhoz látogatunk, majd három fontos hazaival folytatjuk, sorrendben érkezik a BEAC, PEAC, majd a Vasas.

Első helyről várhatja az NB I. folytatását női röplabdacsapatunk, mely az elmúlt szezonokhoz hasonlóan harcban van az Extraligába történő feljutásért. 5 csapat harcol a bajnoki rájátszásba kerülésért, ahová csak 4 kiadó hely van. Mögöttünk sorakozik fel a BVSC, Vasas, Veszprém, Gödöllő kvartettje, akikkel 4 pont különbségen belül helyezkedünk el. Joel Olazábal Herrera tanítványai január közepén hazai, Veszprém elleni rangadóval indítják az NB I-es menetelést, melyet megelőzően még Olaszországban vesznek részt egy tornán. Az alapszakasz és a bajnokság vége még messze van ugyan, de azt kijelenthetjük, hogy az eddigi évekkel ellentétben idén kimondott cél a feljutás.

Kifejezetten hasonló helyzetben van NB II-es férfi futsalcsapatunk, hiszen Németh Péter által vezényelt alakulatunk feltett szándéka az élvonalba történő feljutás. Erre jó esélye nyílik a srácoknak, akik 13. forduló után 3 ponttal vezetik a nyugati csoport tabelláját. Az üldözők azonban szorosan követnek minket, lőtávolban van az UTE, Haladás II., Nagykanizsa, ELTE-BEAC és a Dunaújváros ötöse. Futsalosaink a bajnokságon túl harcban vannak még a Magyar Kupában is, melynek második fordulójában a Mad Dogs-szal néznek farkasszemet január 5-én.

Női futsalosaink veretlenül üldözik az NB I-es bajnokság toronymagas esélyesekét, egyben regnáló bajnokaként és kupagyőzteseként ismert DEAC gárdáját. Az alapszakaszt nagy eséllyel 1-2. helyen zárjuk a hajdúságiakkal, a bajnoki döntőben pedig ádáz küzdelem veszi majd kezdetét. Hölgyeink számára is a Magyar Kupával veszi kezdetét az új esztendő, január 7-én a másodosztályú Eger jön hozzánk a negyeddöntő első felvonásában.

Férfi kosárlabdázóink hibátlanul, 10/10-es mérleggel menetelnek az NB II. Közép „A” csoportjában. Boros Zoltán által vezényelt legénységünk számára minden adott a NB I. Zöld csoportjáért folytatott rájátszásba való bejutásra, melynek végén akár történelmet is írhat elképesztő dominanciát tanúsító csapatunk. A fiúk számára január második hetétől folytatódnak a bajnoki küzdelmek.

Első Extraligás idényének felénél utolsó előtti (11.) helyet foglalja el férfi röplabdacsapatunk. A fiúk számára nagy ugrásnak bizonyult az élvonal összevonása, ahol eddig inkább idegenben tudták megmutatni, mire is lehetnek képesek. A Dunaújváros, Miskolc kettősét is idegenben tudtuk magunk mögé utasítani, itthon sajnos még nyeretlenek vagyunk, mindösszesen egy nyert szett szerepel a nevünk mellett. Reményeink szerint 2024-ben beérik a csapat háza táján végzett munka. Január 10-én a Magyar Kupa negyeddöntőjének Pénzügyőr elleni visszavágójával indul útjára újra a labda férfi röpiseink számára.

Kézilabda szakosztályunk meglepetésszerű produkcióval rukkolt elő női és férfi fronton egyaránt. NB II-ben érdekelt alakulataink közül férfi csapatunk a második helyen áll, női csapatunk pedig holtversenyben harmadik, mindössze egy ponttal elmaradva a listavezető FTC-től. Mindkét csapatunk karnyújtásnyira van a felsőházi rájátszástól, aminek márciusi kezdete új dimenziót és megannyi izgalmat fog hozni TFSE-s kézilabdázóink életébe.

Labdarúgócsapatunk helyzete stabilizálódott a fővárosi élvonalban. Féltávnál, 15 forduló után a 11. helyet foglaljuk el, tavasztól pedig hazai porondra költözve várhatjuk a küzdelmeket, melyek végén a jelenlegi, középmezőnyben elfoglalt helyezéssel mindannyian elégedettek lennénk.

EUG 2024

Az európai egyetemi sportvilág számára Magyarország lesz az idei házigazda, miután Debrecen és Miskolc karöltve rendezi meg az Európai Egyetemi Játékokat július 12. és 24. között. A 2022-es lengyelországi EUG-n egyetemünk zárt a legjobb magyar delegációként, miután 12 érmet szerezve az összesített ranglista 4. helyén fejeztük be a küzdelmeket. 2 éve több, mint 4000 sportoló vett részt a rangos nemzetközi seregszemlén, idén pedig közel 4500 versenyzővel kalkulálnak a szervezők. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem számára ezúttal is kifejezetten fontos cél, hogy az intézmény minél nagyobb létszámmal és jobb eredményekkel legyen képviselve a Játékokon.

Izgalmakból és eseményekből tehát nem lesz hiány, szurkoljunk minden fronton egyesületünknek! Tartsatok velünk 2024-ben is!