Taekwondo

SZENZÁCIÓ: Józsa Levente ezüstérmes a római GP-n!

Taekwondo szakosztályunk kiválóságáról, Józsa Leventeéről legutóbb az Azerbajdzsánban megrendezett Világbajnokságon hallhattunk, ahol keserű és igazságtalan körülmények közepette zárt 9. helyen. Levente az elmúlt 2 hétben minden erejével arra törekedett, hogy felszívja magát és a minél nagyobb meglepetést okozzon az előtte álló megmérettetéseken. Így is történt…

Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

A TFSE 20 esztendős sportolója a Rómában rendezett G6-os fémjelzésű Grand Prix szérián lépett pástra június 9-én, ahol kőkemény sorsolást kapott. A legjobb 32 között az olimpiai ranglista 12. helyén álló Ali Alian volt az ellenfél, akivel szemben az első menet végén látványos fejtalálattal 4-0-ra vezetett már a ranglistán 22. pozíciót elfoglaló Levente. A skandináv csak két intésponttal tudott zárkózni, így 4-2-vel a magyar reménységé lett az első menet. Jól indult a második felvonás is ami szempontunkból. Levi egy testrúgással, majd két intéssel ment el 4-0-ra, a legvégén jött csak a szépítés Aliantól, ráadásul egy utolsó pillanatokban bevitt rúgással 6-1-re módosult az állás.

Következhetett a nyolcaddöntő, ahol újabb nagyobb falat következett a tokiói olimpiát is megjárt spanyol Javier Perez Poló személyében (Olimpiai ranglista 6.). Az első menetben egálra ált a párharc, sokáig egyetlen testre mért ütéssel a spanyol vezetett. Húsz másodperccel az etap vége előtt egy testrúgással fordított a magyar fiú, amivel az első két percet meg is nyerte. Egy-egy intéssel indult a második menet, és az utolsó percbe érve egyre aktívabb lett Perez Polo, mennie kellett előre, hogy kiharcolja a döntő menetet. Sportolónk több ígéretes támadását is szépen hárította, így maradt az 1-1 a végéig, a menetet pedig Levi nyerte és jutott a legjobb nyolc közé ismét egy 2-0 eredményű sikerrel.

A legjobb nyolc között a negyedik helyen kiemelt olimpikon török Hakan Recber volt az ellenfél. A török azonnal egy fejtalálattal indította a meccset (0-3), de fél perc elteltével már 5-3 volt az ihletett formát produkáló Józsa javára. Újabb fejes jött (5-6), majd egy kis ápolás Recbernek. A kényszerszünet után intésponttal megvolt az egyenlítés, ekkor még közel egy perc hátra volt az első menetből. Egy-egy intés következett, 7-7-ről pedig őrült tempójú véghajrát láthattunk, ahol Levi talált, így 10-8-ra megnyerte az első két percet. A második menet magyar fejtalálattal kezdődött (3-0), amit gyorsan kiegyenlített a török rivális. 3-3-ról jött az utolsó perc, ahol Recber vette át a vezetést (3-6), sőt, ellépett hattal, ahonnan nem tudott egyenlíteni Levi. Lélektanilag nehezebb pillanatban jöhetett a döntő menet. Egy testre elhelyezett rúgás, majd egy intés és fél perc elteltével 3-0-s magyar előnyt mutatott az eredményjelző. Az utolsó percbe lépve 6-4, majd 9-4 is volt az állás. A török – és az edzője is – mindent bevetett és 10 másodperccel a vége előtt 9-7-re feljött, de ez sem volt elég, mert Levi 10-8-ra nyerte az idegtépő csatát, ezzel már történelmivé téve versenynapját.

Az elődöntő és a döntő itt visszanézhető a fenti linken.

Érdekes módon az elődöntőben következett a legalacsonyabban jegyzett (24.) ellenfél Konstantinos Chamalidis személyében. A szintén hatalmas menetelést produkáló görög ellen a tétnek megfelelő taktikai harc vette kezdetét. Egyikük sem pontot szerezni, az első menet viszont így is a hangyányival többet nyújtó Levié lett. A második két percben a görögnek kellett aktívabbnak lennie, de Levi “hárompontosával” indult a menet, egy perc elteltével pedig már 5-0-ra ment a magyar fiú. Innen megállíthatatlan menetelés vette kezdetét a győzelem fölényes beállításáig, ami egyben azt is jelentette, hogy a sportág történetében először szerepelhetett magyar férfi taekwondós Grand Prix verseny döntőjében.

Ki más is lehetett az ellenfél a fináléban, mint a regnáló olimpiai bajnok üzbég Ulugbek Rashitov. Alaposan bekezdtek a döntőben a küzdő felek, pillanatok alatt eljutottak egy-egy fejtalálatig (3-3). Rashitov egy újabb fejtalálattal és egy ütéssel négy ponttal vezetett az utolsó fél perchez érve. Aktív védekezéssel kihúzta a végéig és 7-3-mal elvitte az első menetet. Rashitov fejre elhelyezett találata nyitotta a második menetet. Az igen taktikus és sokszor kivárásra alapozott meccsen így le is pörgött gyorsan másfél perc az óráról (0-3). Jött a hajrá, ahol egy intéssel növelte az üzbég az előnyét, majd fejre is talált (0-7), innen pedig nem tudott egalizálni sportolónk. Ezzel elmondható, hogy Józsa Levente EZÜSTÉRMET nyert a római Grand Prix versenyen! Ahogyan fentebb szerepel, korábban még egyetlen magyar férfi versenyzőnek sem sikerült a 10 éve íródó GP sorozatok fináléjába kerülni.

Forrás: worldtaekwondo.org

Taekwondo szakosztályunk vezetője, Kiss Roland így fogalmazott az egyedülálló siker kapcsán: „Nem térünk magunkhoz! Hihetetlen tett a magyar taekwondo sport, illetve a TFSE számára is, amit Levi ma végrehajtott Rómában. A 10 éve futó sorozat egyik legjobb magyar szereplését láthattunk, ahol olimpikonok során át vezetett az út a fináléig, ahol a tokiói olimpia bajnoka parancsolt csak megálljt a mi fiúnknak. Kiválóságunk megmutatta, miként merít erőt egy eltökélt és alázatos sportember a közelmúltban ért viszontagságokért. Így tovább!”

Forrás: worldtaekwondo.org

Legjobb 32 között:
Józsa Levente – Ali Alian: 2-0

Legjobb 16 között:
Józsa Levente – Javier Perez Polo: 2-0

Legjobb 8 között:
Józsa Levente – Hakan Recber: 2-1

Legjobb 4 között:
Józsa Levente – Konstantinos Chamalidis: 2-0

Döntő:
Józsa Levente – Ulugbek Rashitov: 0-2

Nem tudunk betelni a történelmi tettel! Levi szívből gratulálunk, MEGCSINÁLTAD!