Taekwondo

Az olimpia a tét!

Történelmi tettet hajthat végre Józsa Levente, egyesületünk taekwondo sportolója, aki ezen a hétvégén lép színre Szófiában az olimpiai selejtező keretein belül. Versenyzőnk a 68 kg-os súlycsoportban érdekelt, mezőnyének második számú kiemeltjeként pedig favoritnak minősül. Kategóriánként 2 sportoló válthatja meg repülőjegyét Párizsra, így az elődöntőben való győzelem a cél, döntőt értelemszerűen nem rendeznek.

2021-ben igazolt a TFSE-hez Józsa, akkor a 222. helyet foglalta el az olimpiai ranglistán, idén februárban pedig már a 8. pozícióban állt. Egyetlen sportoló van előrébb a kvalifikációs torna mezőnyéből, az ágrajz túlsó végéről induló horvát Marko Golubic, akivel nem kerülhet össze versenyzőnk. A küzdelmeket vasárnap rendezik a bolgár főváros szomszédságában lévő Elin Pelin településen.

Ugyan a pontos sorsolás csak a versenyt megelőzően lát majd napvilágot, a ranglistán elfoglalt helyezések tükrében már tisztult a kép annak kapcsán, kiken át vezethet sportolónk útja az ötkarikás álom felé. Józsa Levente a nyolcaddöntőben csatlakozik kiemeltként a közel 30 fős mezőnyhöz, ahol elsőként egy olyan párharc győztesével néz farkasszemet, melynek mindkét szereplője jóval mögötte (200+) található a ranglistán.

Továbbjutás esetén következhet az igazi vízválasztó állomás, a negyeddöntő. Legnagyobb valószínűséggel a dán Otto Jørgensen (31.) és a belga Jaouad Achab (50.) összecsapásának nyertese lehet a kihívó. Előbbivel legutóbb Krakkóban, az Európa Játékokon találkozott Levi, ahol a skandináv nyert, korábban viszont már kétszer sikerült győznie vele szemben. A belga Achab a sportág nagyágyúi között foglalt helyet karrierje csúcsán, a 31 esztendős sportoló Tokióban olimpiai résztvevő volt, 2015-ben pedig világbajnoki címet jegyzett, így az ő neve mellett is kellő rutin szerepel.

Az elődöntővel kapcsolatban már nagyon óvatosan merünk bármit is jósolni, ott már tényleg csak egy lépésnyire lesz mindenkitől a hőn áhított cél. Amennyiben mégis a lehetséges nevek között kezdünk el kutakodni, akkor a fekete lóként fémjelzett izraeli Nimrod Krivishkiy (27.) és a görög Konstantinos Chamalidis (15.) tűnnek potenciális ellenfélnek. Az izraeli reménység 4-5 hónapja nem versenyzett, semmi információt nem tudni róla, így lehetetlen bármire készülni vele kapcsolatban. A 27 esztendős görög sportolót már jobban ismeri Józsa, őt a tavalyi római GP-n a negyeddöntőben egy emlékezetes küzdelemben múlta felül.

A fenti terepszemle semmiképpen nem minősül esélylatolgatásnak, sokkal inkább hivatott átfogó képet adni a versenyzői palettáról. Ami a menetrendet illeti, szombaton lesz mérlegelés, vasárnap pedig délelőtt – délután – este turnusban zajlik majd a harc a páston.

A TFSE sportolója így fogalmazott a közelgő torna kapcsán: „Minden a legnagyobb rendben haladt a felkészülésem során. A hangsúly jelenleg a belső fókuszon van, ugyanakkor edzőmmel, Galambos Bencével igyekeztünk minden forgatókönyvvel számolni. Magamra koncentrálva, a küzdelmek során az irányítást magamhoz ragadva akarok majd versenyezni Szófiában!”

Leventén kívül két másik magyar próbál szerencsét a hétvégén. A Márton-ikrek (Viviána, Luána) is jó eséllyel kivívhatja a párizsi szereplést, Salim Omar Gergely pedig már rendelkezik kvótával. A honi delegáció a legjobb esetben 4 versenyzővel képviseltetheti magát az olimpián, amire még sosem volt példa a sportág történelmében.

Veled vagyunk Levi, sok sikert kívánunk!