Kendó

2019 elején a Magyar Kendo Szövetség menedzselte a Sportért Felelős Államtitkárság „Feltörekvő Sportágak Tehetségondozó” programját, melynek során megalakult a Testnevelési Egyetem Sportegyesülete alatt a TFSE Kendó Szakosztály. Több neves magyar kendó oktató is segítette az edzéseket és a szakosztály létrejöttét, például Abe Tetsushi (MKSZ szakmai igazgató), Tóth Balázs (többszörös kendó válogatott tag). Jelenleg Abe Tetsushi szakmai igazgató tartja az edzéseket, aki a japán Tsukuba Egyetemen végzett és szerzett testnevelő tanári diplomát, mindemellett több évtizede foglalkozik kendó oktatással és világszerte elismert szakértője a sportágnak.

A TFSE edzések kortól függetlenül látogathatóak. Viszont ajánlott a 8-17 évesek számára, akiknek nagy segítséget nyújthat a kendó tanulás az élet megértéséhez. Szorgalmat, bátorságot és alázatot tanulhatnak, aminek révén az életben sikeresen elérhetik céljaikat úgy ahogy kendóban is.


Fizikai jellegzetességei:

A kendó alapvető mozgásformáinak gyakorlásával fejlődik a gyors, aktív testhasználat. Különösen a felső és alsó test egyensúlyát javítja, ezért jó hatással van  fejlődésben lévő gyermekek izomzatára. A kendóban a bambuszkard használatához szükséges has- és hátizomok természetesen erősödnek meg, ami lehetővé teszi valóban egészséges testtartás kialakulását és fenntartását. A bambuszkard használatának köszönhetően a váll-, könyök- és csuklóízületek, valamint – a rövid, gyors lábmunka gyakori használatával- a térdízület rugalmasan terhelődik, ami különösen fontos a növekvő csontozatú gyermekek egészséges fejlődése érdekében. Így megelőzhetők a sportolókra jellemző ízületi problémák. Mozgáskultúrája a vívás változatos szituációi elé állítva a gyakorlót, hatékonyan fejleszti a távolság érzékelését és helyes használatát.

Lelki-szellemi jellemzői:

A kendó gyakorlása kitartásra, állhatatosságra, szívósságra nevel az életben is. A kendó technikái rendkívül gyorsak, és hirtelen történnek, ezért gyors helyzetfelismerésre, lélekjelenlétre van szükség gyakorlás közben. Ezen képességek elsajátítása érdekében az önkontroll folyamatos erősítése elkerülhetetlen feladat. Fejleszti a türelmet és a kitartást, ami ahhoz szükséges, hogy ki tudjuk várni, míg az ellenfél mozgásában egy pillanatnyi lehetőség adódik a támadásra. A kendó harcművészet, de a technikák gyakorlásával meg tudjuk tanulni az erőszak alkalmazásának veszélyeit is. Segít kialakítani egy reális ön-, és helyzetérzékelést.

Társadalmi haszna:

Mivel kendózni nem lehet egyedül, ezért a gyerekeknek meg kell tanulniuk együttműködni, illetve a viselkedés fontosságát a társadalmi kommunikációban. A közös gyakorlás az ellenfelet tiszteletben tartó attitűdre nevel, mivel kölcsönös bizalom nélkül nem lehet fejleszteni önmagunkat. A kendó a japán és a nemzetközi kultúra része. Fokozatosan tudjuk csak megérteni gondolkodásmódját, mely a más kultúrákkal szembeni rugalmas hozzáállásra nevel. Ezzel egyidejűleg a magyar kultúra is gazdagodik, és tudatosul fontossága a gyermekek nevelése során

TFSE-szorolap

Hírek: