Atlétika

4 szám, háromszoros világbajnok, 2 új világcsúcs – Ekler Luca meghódította Párizst!

Július 10-én állt először rajthoz a TFSE kiválósága 100 méteres előfutamán, akkor még ő sem gondolta, hogy a Párizsban megrendezett világbajnokságon milyen sikerekben lehet majd része T38-as kategóriában. Négy számban indult, ebből háromban lett világbajnok és kettőben új világcsúcsot állított fel, így már 200-on, 400-on és távolugrásban is ő a csúcstartó! A felmerülő nehézségekről, a felkészülésről és természetesen az élményről kérdeztük Lucát még mielőtt felszállt volna a Magyarországra tartó járatra. Kérésünkre elejétől a végéig elmesélte, milyen állapotban érkezett meg, hogyan készült a versenyekre, milyen határokat feszegetett, illetve, hogy milyen érzés volt ezen a világbajnokságon szerepelni.

Forrás: Ekler Luca paralimpikon atléta

„Életem egyik legjobban sikerült versenye van mögöttem. Nagyon vártam már, mert szerettem volna valami olyannal előrukkolni, ami másnak idén még nem sikerült. Franciaországban 4 számban indultam, a fő továbbra is a távolugrás maradt, viszont az eddigiekhez képest többet készültünk a futószámokra. Jó formában érkeztem a VB-re, izgatottan vártam a futamokat, de volt bennem egy kis félsz, hiszen anno a paralimpián is többet vállaltam, ami eléggé kimerítő volt. Mindezek ellenére bíztam az elvégzett munkában és ez teljes mértékben kifizetődött!

Forrás: Ekler Luca paralimpikon atléta
100m (07.10. előfutam, 07.11. döntő) – Ezüstérem (12.54)

„Az előfutamban nem kellett mindent beleadnom és ez így jól is jött, mivel az ellenfelek számára nem fedtem fel magam igazán. Ebből kifolyólag nem tudtam mennyira álltam távol a valódi teljesítményemtől, hiszen ez volt a második 100 méterem az évben. A versenyen gyengébben rajtoltam, mint a többieknek és kapaszkodnom kellett, de a végére sikerült felvenni a jó ritmust. Nagyon örülök az egyéni csúcsnak és a második helynek, nagyban fölülmúlta a várakozásaimat!”

Távolugrás (07.13. döntő) – Aranyérem (5.77)

„Talán az egyetlen szám ami után nem volt annyira őszinte a mosolyom, mert a VB előtt egy héttel idei legjobbomat, 5.85-öt ugrottam. A világcsúcs 5.82 én pedig 5.77-tel fejeztem be a versenyzést. Stabil sorozatom volt, de egy kis plusz most onnan hiányzott, majd a következő évben sikerülni fog! Ez a hiányérzet kellett ahhoz, hogy másnap este mindent beleadjak a 200 méter döntőjében”

200m (07.14. döntő) – Aranyérem és új világcsúcs (25.78)

„100-on már láttam, hogy két főbb ellenfelem, a kolumbiai és a brit lány, hogy fut. Egy hónappal a VB előtt már jó időket tudtam produkálni, pedig egy távolugró döntő után kellet megint rajthoz állnom és így is közel voltam a rekordidőhöz. Ehhez képest Párizsban viszonylag pihent állapotban érkeztem a próbatételre. A rajt utáni kanyarban éreztem, hogy folyamatosan gyorsulok és ha ezt tudom fokozni, akkor mindenki leszakad és nem tudják tartani az iramot. Így is lett! Ez a kedvenc futószámom a három közül, nagyon boldog voltam, főleg, hogy ebben is világcsúcsot értem el. Sajnos a paralimpián ez a szám nincs jelen, így jövőre nem indulhatok benne.”

400m (07.17. döntő) – Aranyérem és új világcsúcs (59.77)

Egy szerencsés tényezőnek köszönhetően nem kellett előfutamot futni és tudtam pihenni. Már 4 napja versenyeztem, így amikor megérkeztünk a call-roomba, láttuk, hogy ketten nem jelentek meg a bevezetésnél, így nyolcan maradtunk. Ami pont egy döntőnyi ember és így nem kellett előfutamot futnunk. Másnap úgy álltam oda, hogy ez az utolsó szám és mindent bele fogok adni. Az volt a terv, hogy 1 perc alatt tudjam teljesíteni a távot, ami sikerült is, ráadásul nem csak aranyérmet szereztem, de új világcsúcsot is futottam!”

Hihetetlen érzés, még mindig nehezen találok szavakat! Számomra nagyon fontos volt, hogy tudjam mik a határaim és egy ilyen megpróbáltatásnál nincs jobb. Három versenyszámban olyan eredményt értem el, ami eddig sosem sikerült. Ráadásul most már 200-on, 400-on és távolugrásban is én tartom a világcsúcsot a kategóriámban. Óriási boldogság, hogy van amiben én lehetek a legjobb és nagyon sok mindenkinek tartozom köszönöttel, nekik ezúton is szeretném kifejezni a hálámat a támogatásukért és a biztatásért!”

Luca versenyeit az alábbi YouTube linkekre kattintva lehet visszanézni, a videók alatti megjegyzésben találjátok az versenyek kezdő időpontját:

400m dőntő: Lucát 1:55:56-tól láthatjátok!
200m döntő: Lucát 1:23:12-től láthatjátok!
Távolugrás döntő: Lucát 1:33:00-tól láthatjátok!
100m döntő: Lucát 1:30:41-től láthatjátok!

Gratulálunk a fantasztikus eredményekhez Luca!