Atlétika

Olimpikon hosszútávfutót igazoltunk!

A TFSE színeiben folytatja pályafutását Csere Gáspár olimpikon hosszútávfutó, aki egyetemünkön végezte mesterképzését és ősztől edzői szakon is szerencsét próbálna.

Végtelenül alázatos és elhivatott sportembert üdvözölhetünk a köreinkben a 32 éves atléta személyében, akinek egyáltalán nem ismeretlen a Dr. Koltai Jenő Sportközpont terepe. Tavaly ősszel kezdődött el körvonalazódni, hogy kék-fehér színekbe igazolhat Csere Gáspár, az idei szezont pedig már hivatalosan is a TFSE sportolójaként folytathatja. Nagy tisztelettel beszélt korábbi egyesületéről, a BEAC-ról, ahol idestova 22 éven át sportolt, majd az ottani korszakát lezárva tért köreinkbe.

Szeretettel üdvözlünk a TFSE-nél, ismerős számodra a terep?

Köszönöm! Ismerős a környék, igen. Néhány kilométerre lakom innen, heti szinten többször végzek edzéseket ezen az atlétika pályán. Csodálatos körülményekkel bír a nemrégiben átadott sportközpont, bár én a régi TF pályán is szerettem edzeni, többször megfordultam errefelé korábban.

Miért döntöttél a váltás mellett, hogyan kerültél hozzánk?

Számomra mindig is fontos volt a klubhűség és a lojalitás. Fontosnak tartom, hogy értékkel gazdagítsam a közeget ahová tartozom és kölcsönösen fejlődhessünk. Budafokon kezdtem el sportolni kisgyerekként, majd a BEAC-nál folytattam, ahol tinédzser sportolóból válogatott, kész versenyzővé válhattam. Eredményeim és eddigi karrierem nagy részét nekik köszönhetem, mindig is hálás leszek számukra. 2023 őszére beláttam, hogy az ottani küldetésem beteljesedett, az életem pedig úgy hozta, hogy a szakmai előrelépés miatt a váltás mellett döntöttem. A TF-re jártam mesterszakra, valamint a doktorit is itt kezdtem el és idén ősztől, ha minden jól megy, akkor edzői szakon folytathatom a tanulmányaimat. Közel lakom, sok embert ismerek házon belül és szeretek is itt edzeni, egyértelmű volt, hogy ide igazolok.

Eredményes alapozás áll mögötted, milyen célokkal vágtál neki a 2024-es szezonnak?

Örülök az elmúlt időszaknak, sikerült felzárkóznom olyan szintre, amilyenre előzetesen terveztem. Spanyolországban végeztem a felkészülésem egy részét, ahol két versenyen is rajthoz állhattam. Jó erőpróbának bizonyultak, sikerélményekkel térhettem haza, állapotom lassan közelít a csúcsformámhoz. Tavaly több betegség és a klubváltás körüli bizonytalanság is hátráltatott, mostanra viszont úgy érzem, jó úton járok. Olimpia és Európa-bajnokság is van idén, előbbivel kapcsolatban kijelenthetem, hogy nem reális cél az idei ötkarikás részvétel, hiszen 2 óra 8 perces szintidőre lenne szükségem, a mindenkori csúcsom pedig 2 óra 14 perc. A római Európa-bajnokságra viszont szeretnék kijutni és minél jobb teljesítménnyel előrukkolni, öregbítve ezzel Magyarország és a TFSE hírnevét is.

Mi kellhet ahhoz, hogy az Európa-bajnokságon elindulhass?

Az EB-n nem maraton, hanem félmaraton lesz az olimpia közelsége miatt. A kijutáshoz el kell indulni több félmaratonon és meg kell futni a szintidőt, vagy annak a közelében kell zárni és elég világranglista pontot szerezni, ami szintén kvalifikációt eredményezhet.

Kinek a felkészülésével végzed az edzéseidet?

A jelenlegi új korszak az életemben. Amióta családot alapítottam (5 éve házasodtam meg és azóta lett két kisgyermekünk), egyre nagyobb igényem lett arra, hogy önmagam edzője legyek, ami elég gyakori a hosszútávfutásban. Nagyon sok edzést kell végezni, emellett kiemelt hangsúlyt kap a regeneráció is, ezeknek az egyensúlyát pedig egy idő után a futó jobban érzi és tudja pontosan mire van szüksége. Nekem nagy segítség volt, hogy elegendő időt tölthettem a mesterem mellett, ezért is mertem elindulni ezen az úton. Nap, mint nap monitorozom a teljesítményemet és igyekszem folyamatosan tanulni, fejlődni.

32 éves vagy, ami aranykornak mondható a sportágadban. Mennyi ideig látod még magadat, mint hosszútávfutó versenyzőt?

Ahogyan mondtad, az aranykor 30-36 éves kor körül van egy hosszútávfutó életében, tehát a legjobb éveimet taposom. Nyilván egy teljesen profi sportoló számára más a ritmus és az ambíciók is, én pont ezért alapítottam családot. Beláttam, hogy inkább egy félprofi futó vagyok, aki minden mellett megpróbálja a futást magas szinten végezni. Fontos, hogy több lábon álljak, ilyenkor viszont az időbeosztás a legnagyobb kérdés. A motiváltságom adott és a TFSE-hez való szerződésem is egyfajta zálog arra, hogy van még bennem potenciál. Örülök, hogy a klubbal azonosak a távlati céljaink, remélhetőleg a jövőben edzőként is kipróbálhatom majd magamat és akár a szakmai munkában is részt vehetek. Az, hogy a versenyzés 2, 4, netán 6 évig tart még az életemben, majd menet közben kiderül. Egy biztos, én kitartok, ameddig bírok!

Név: Csere Gáspár 
Született: 1991. augusztus 12. (Budapest)
Sportág: atlétika - hosszútávfutás
Magassága: 172 cm
Súlya: 54 kg
Eddigi klubjai: BMTE, BEAC
EGYÉNI CSÚCSOK
Maraton: 02:14:34 (Amszterdam - 2021)
Félmaraton: 01:03:39 (Berlin - 2023)
10 km: 29:40 (Budapest - 2023)
5 km: 14:28 (Budapest - 2023)

Ügyvezetőnk, Rakaczki Zoltán így fogalmazott olimpikon hosszútávfutónk érkezése kapcsán: „Boldogok vagyunk, hogy egy újabb TF-es kötődésű élsportolóval, egy igazi példaképpel gazdagodhattunk Csere Gáspár személyében. Remélem, minél jobban hozzá tudunk járulni kitűzött céljai eléréséhez. Reméljük, hogy a két hét múlva esedékes berlini versenyen is olyan eredménnyel zár majd, ami az idei évad kapcsán előremutató lehet számára!”

Fotó: Borhi Mihály