Kosárlabda Női NBI/A

Képesek lehetünk újra csodát tenni?

Élvonalbeli női kosárlabdacsapatunk 4. helyről várhatja a bajnokság folytatását, melyre szombaton Sopronban kerül sor a regnáló bajnok otthonában. Ellenfelünk jelenleg a tabella 6. pozícióját foglalja el, velünk kapcsolatban pedig nem dédelgetnek kedves emlékeket, ugyanis a szezonnyitó összecsapáson hosszabbításban tudtuk felülmúlni őket hazai környezetben.

Revansvággyal fűtve készülhet 2024 első mérkőzésére a Sopron Basket, mely a napokban adta hírül hivatalos felületein, hogy a szezon végéig szünetelteti novemberben visszatérő játékosának, Aleksandra Crvendakicnek a terhelését. A hűség városának csapatát egyébként több változás is érte azóta, hogy szeptemberben megmérkőztünk egymással. Erősítésként érkezett hozzájuk a magyar bajnokságot jól ismerő center, Beatrice Mompremier, visszatért sérüléséből Jelena Brooks, ahogyan a WNBA-t is megjáró Határ Bernadett is. Igaz, utóbbi december közepén eligazolt a spanyol Salamanca alakulatához.

Nincs könnyű helyzetben a Gáspár Dávid által irányított együttes, mely 5 győzelem (Vasas, BEAC, Cegléd, PEAC, BKG) mellett 4 vereséget (TFSE-MTK, Szekszárd, DVTK, Győr) jegyez. Legfőbb pontgyárosuk a Jelena Brooks (16.3), Yvonne Turner (12.9) duó. Lepattanókban pedig Beatrice Mompremier (6.4) és Varga Alíz (5.6) nyújtják a legjobb teljesítményt.

Ami minket illet, azonos mutatóval állunk, mint a 3. helyezett PEAC. Jó hangulatban zártuk 2023-at, sorozatban három győzelmet arattunk decemberben. A BKG-t 41, a BEAC-ot 21, a Ceglédet pedig 28 pontos különbséggel tudtuk legyőzni. A kötelező győzelmek köztudottan nehezek tudnak lenni, az alapszakasz első körében viszont nem csúszott hiba a gépezetünkbe.

Ami a folytatást illeti, a bajnokság mellett bejutottunk a Magyar Kupa mezőnyébe, ahol az egyik legfőbb esélyesként fémjelzett DVTK lesz az ellenfelünk a negyeddöntőben. Januárban négy mérkőzést játszunk az NB I.A-ban, a fent említett soproni vendégeskedést követően három hétvégén keresztül itthon lépünk pályára. 12-én, pénteken a BEAC érkezik hozzánk a 17. fordulóból előrehozott mérkőzés keretein belül, ezt követően TV-s meccsre készülhetünk a közvetlen rivális PEAC ellen, amit 21-én, vasárnap rendezünk. A hónap zárásaként pedig a korábbi „szomszédvár”, a Vasas Akadémia lesz a vendégünk.

Játékosaink közül négyen is 10 pontot meghaladó átlaggal rendelkeznek. Az olimpiai selejtezőre készülő válogatott decemberi összetartására meghívót kapó Szabó Fanni 17.2, Monika Czinano 16.6, Dúl Panka 13.5, Sha Carter pedig 11.9-es dobott pontátlagot jegyez az eddigiek során. Lepattanók terén Monika Czinano (7.0), Sha Carter (6.6), Dúl Panka (5.8) a képzeletbeli dobogósaink.

Az őszi egymás elleni mérkőzésen aratott győzelem örökre emlékezetes marad számunkra, hiszen új otthonunk első hazai bajnokiján sikerrel kezdtünk a jelenlegi korszak magyar sikercsapatával szemben. A szeptember végi összecsapás első félidejében 18 ponttal vezetett a Sopron, a nagyszünetet követően viszont bekeményítettünk és a meccs végén egalizálni, a hosszabbításban pedig fordítani tudtunk.

Női kosárlabda NB I.A – 10. forduló
2024.01.06. (szombat) – 18:00
Sopron Basket – TFSE-MTK
Novomatic Aréna, Sopron
Játékvezetők: Szilágyi Bálint, Rózsavölgyi Alexandra, Földesi Ádám, (Németh Csaba János)

Hajrá lányok, szorítunk nektek!