Kosárlabda Női NBI/A

Csúcsra értünk a kosár MEFOB-on!

Női kosárlabdacsapatunk a nyugati csoport alapszakaszának megnyerését követően a rájátszásban is dominálni tudott és meggyőző teljesítménnyel jutott el a Győrben rendezett Final4 mezőnyéig. Lányaink az elődöntőben könnyedén győzték le a DEAC-ot 97–38-ra, majd a fináléban a házigazdával néztek farkasszemet és 2021 tavasza óta először jutottak vissza a csúcsra!

Az összecsapást így foglalta össze a wbasket.hu: Vígh Bernadett 2+1-es megoldásával és Burján Laura triplájával gyorsan lépéselőnye került a TFSE. Ezt követően a győriek 7-7-nél és 10-10-nél egyenlítettek, de Dúl Terka tripláival rendre a TFSE került előnybe. Kiválóan dobtak Kováts Gabriella tanítványai távolról, az első negyedben összesen öt triplát értékesítettek. A negyed hajrájában betalált távolról Király Andi is és Burján Laura is megszerezte második hármasát, amivel 31-17-re alakította az eredményt. A második etap elején is lendületben maradt a TFSE, így három perc után 38-21 állt az eredményjelzőn.

A második szakaszban 20 pont volt a legnagyobb differencia a felek között. Molnár Laura és Dombai Réka találataival szépített a Győr, de a nagyszünetben félszáz pontnál jártak a fővárosiak. 20 perc után 50-32 állt az eredményjelzőn. A TFSE 37-ből 20-at, a Győr 30-ból 11-et dobott be mezőnyből. A hazaiaknál a 13 pontos Dombai Réka, a TFSE-nél a szintén 13 pontnál járó Burján Laura volt a legeredményesebb. A harmadik negyed elején nagy felzárkózásba kezdett a Győr. Nagy erőket mozgósítottak Dr. Barthalos István tanítványai. Továbbra is Molnár Laura és Dombai Réka vitte a prímet támadásban, de Bánszegi Borbála is betalált. Éppen a duplájával 50-41-nél alakult ki az egész második félidő legszorosabb mérkőzésállása. Innen Dúl Terka és Király Andi vezetésével újra megugrott a TFSE.

Amikor Burján Laura újabb két triplája célt ért, 63-47-nél ismételten 16 pont választotta el a feleket. A negyed végére szépített a Győr, de így is kétszámjegyű különbséget rögzíthettünk a jegyzeteinkbe. A 65-53-ról induló záró szakaszban gyorsan kinyílt az olló. Öt perc alatt Baa Dominika, Burján Laura és Király Andi 15-4-es futást vezényelt, amivel 80-57-re alakították az eredményt. A folytatásban a fiatal Babay-Bognár Kinga is megvillant a TFSE-nél, míg győri oldalon Bánszegi Borbála tripláját rögzíthettük. Az utolsó percekben már nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Stílszerűen a fővárosiak két triplája zárta a találkozót. Összesen 13 sikeres hárompontossal zárta a finálét a TFSE, mely magabiztos 95-63-as sikerrel szerezte meg a bajnoki címet.

A döntő legjobb játékosa Baa Dominika lett, aki 27 ponttal, 11 lepattanóval és 7 szerzett labdával vezette győzelemre csapatunkat az elődöntőben, a DEAC elleni teljesítmény-indexe 41-es lett. A döntőben a Győr felett aratott 95-63-as siker alkalmával 18 pontot, 9 lepattanót és 2 gólpasszt rögzítettek a statisztikai lapjára. A teljesítmény-indexe 24-es lett.

UNI GYŐR SZESE – TFSE 63-95 (17-31, 15-19, 21-15, 10-30)

LEÁNY EGYETEMI BAJNOKSÁG, RÁJÁTSZÁS- DÖNTŐ
Győr, Városi Egyetemi Csarnok
Dr. Popgyákunik Balázs, Dr. Magyari TIBOR, Csák Máté Károly

UNI Győr SZESE: Baffy, Bánszegi 12/6, Dombai 22/3, Rozmán 7, Molnárová 15. Csere: Bognár, Kovács, Horváth, Sághi, Mihály 3/3, Chroméj 4, Horváth.

TFSE: Burján 23/12, Dúl T. 14/6, Baa 18/3, Király 13/9, Vígh 12. Csere: Babay-Bognár 6/6, Munkácsi, Barbarics, Mérész 2, Kelemen 2, Dömötör, Úr 5.

Vezetőedzőnk, Kováts Gabriella így nyilatkozott a sikert követően: “Hihetetlenül jó érzés volt látni egy-két perccel a befejezés előtt, ahogy a lányok örülnek a bajnoki címnek. Két éve várunk erre a pillanatra, egy edzőnek nincs is ennél jobb érzés. Megérdemelten nyertünk, nagyon sokat dolgoztak érte a lányok. Örülünk, de nem állunk le, hanem dolgozunk tovább, hiszen szeretnénk a nyáron az Európai Egyetemi Játékokon méltóképpen képviselni a magyar egyetemi kosárlabdát.”

Gratulálunk lányok a sikerhez!

Fotó: Nagy Gábor – MEFS