Taekwondo

ELSÖPRŐ BRAVÚR – Józsa Levente megszorongatta az olimpiai bajnokot!

Egyesületünk fiatal taekwondós tehetsége – Józsa Levente – hihetetlen eredményt ért el az Egyesült Arab Emírségekben rendezett G2-es évindító tornán.

Az olimpiai bajnok Ulugbek Rashitov és Józsa Levente (jobbra)

Versenyzőnk a Fudzsejra városában megtartott versenyre azzal a céllal utazott, hogy kivívja a legjobb 8-ba kerülést, ám ezen a hétvégén Levente minden elképzelést túlszárnyalt és egészen a döntőig menetelt. Az alábbiakban a Magyar Taekwondo Szövetség összefoglalóját olvashatjátok:

Csupán a tavalyi olimpiai bajnok tudta szoros mérkőzésen legyőzni Józsa Leventét, aki így ezüstéremmel kezdte az évet az Egyesült Arab Emírségekben rendezett G2-es tornán.

A Fudzsejra városában megtartott nemzetközi versenyen Józsa Levente (68 kg, fenti képen jobbra) a tizenhat közé kerülésért a francia Kais Bellahcene ellen kezdte meg a menetelését, akit 15-4-re győzött le. A nyolcaddöntőben a szaúdi Hasham Bandar Dookhy Binnek sem kegyelmezett, akit 26-10-es végeredményű találkozón búcsúztatott. A negyeddöntőben jött az eddigi legnagyobb falat, a spanyolok világranglista-másodikja, Javier Perez Polo, aki ellen Józsa végig vezetve, 9-5 arányban bizonyult jobbnak. Az érem ekkor már biztos volt, de az elődöntőbeli, Dél-Koreából érkező akadályt is sikerrel vette, a tavalyi Ázsia Bajnokság ezüstérmesének, Jin Ho-junnak legnagyobb bánatára (22-9). A fináléban az üzbégek tokiói olimpiai bajnoka várt a magyar fiúra. A szoros döntőt végül Ulugbek Rashitov nyerte 7-5-re. Ezzel Józsa Levente ezüstéremmel kezdte az évet, ami a párizsi olimpia kvalifikációs időszakának első 2022-es állomása volt a magyar versenyzők számára.

Fotó: Borhi Mihály

Legjobb 16 közé jutásért:

Józsa Levente – Kais Bellahcene (FRA): 15-4

Nyolcaddöntő:

Józsa Levente – Hasham Bandar Dookhy Bin (KSA): 26-10

Negyeddöntő:

Józsa Levente – Javier Perez Polo (ESP): 9-5

Elődöntő:

Józsa Levente – Jin Ho-jun (KOR): 22-9

Döntő:

Józsa Levente – Ulugbek Rashitov (UZB): 5-7

Kiss Roland – szakosztályvezető gondolatai:

Először is szeretném kiemelni, hogy Levente nagyon kimagasló teljesítményt nyújtott a hétvégén. Ezen a versenyen az volt a cél, hogy a legjobb 8-ba kerüljön, amit a megszerzett ezüstéremmel bőven túlszárnyalt. Kiváló erőfelmérőnek bizonyult a hétvége, megerősített bennünket, hogy sportolónk jó irányban halad. Ezen felül körvonalazódik, merre kell még fejlődnünk a további céljaink elérésének érdekében. Természetesen mi is örülünk az elért sikernek, azonban most nem szabad elbízni magunkat, hiszen még csak a szezon elején tartunk és nagyon sok idő van még a két fő versenyig (VB, EB). Köszönjük az MTKDSZ-nek a támogatást, a válogatott edzőnek pedig a coacholást!  

Józsa Levente a versenyt követően így értékelt:

„Nagyon vártam már az új szezont, sokat dolgoztunk a téli szünet alatt. Mindössze két napot karácsonyoztunk, utána már egyből indultunk edzőtáborozni Németországba. A felkészülésem szerintem nagyon jól sikerült, azonban sajnos a verseny előtt két héttel beteg lettem, így némileg aggódtam, miként is fogok teljesíteni. Szerencsére a versenyen ebből már nem sokat éreztem és jó formában tudtam feltűnni. Nagyon nehéz mérkőzéseim voltak a hétvégén, de a szívem és a fejem is a helyén volt.

Fotó: Borhi Mihály

A negyeddöntős spanyol ellenfelemmel szemben (Javier Perez Polo) már egyszer veszítettem korábban, így égett bennem a revans vágya. Végig vezettem ellene a mérkőzésen és ott már sejtettem, hogy ez egy eredményes nap is lehetet. A koreai rivális ellen az elődöntőben mindent úgy történt, ahogy terveztük, végig működött a tervezett taktika. Hatalmas élmény volt hajnali fél 1-kor a kiemelt páston az aktuális olimpiai bajnok harcolni. Az első két menet 0:0 volt, utána sajnos vezetést szerzett és mindig tudott újítani, amikor közelebb kerültem hozzá. A legfontosabb talán nem is az ezüstérem, hanem az, hogy rengeteget tanultam a mérkőzésből! Remélem, hogy a jövőben lesz még lehetőségem összecsapni az olimpiai bajnokkal.”

Mi is reméljük Levi, addig pedig sűrűn emeljük kalapunkat és szívből gratulálunk neked!