Taekwondo

Józsa Levente aranyérmes lett a szófiai G2-n!

A Ramus Sofia Open versenyen Józsa Levente nem talált legyőzőre így magabiztosan nyerte a tornát. A világranglistán ezzel további értékes pontokat zsebelt be a 2024-és párizsi olimpiai ciklusban.

Levi eredménye azért is elképesztő, mert a világranglistán 4. helyet elfoglaló spanyol riválist (Javier Perez Polo) immáron másodjára verte meg, emellett az olaszok elsőszámú sportolóját is maga mögé tudta utasítani. Az idei évre kitűzött 40 pontból már 32-t megszerzett sportolónk, jelenleg a világranglista 46. helyét foglalja el és reális esélye nyílik a Grand Prix szériába bekerülni.

A Magyar Taekwondo Szövetség így értékelte Józsa Levi teljesítményét:

Józsa Levente (68 kg) alaposan bekezdett szlovák ellenfelével szemben a legjobb 16 közé kerülésért rendezett első mérkőzésén, és 7-0-ra vezetett az első menetet követően. Újabb Józsa-pontok következtek a folytatásban és Frgolec nem tudott fogást találni  a magyaron, aki a második menet végén 25-0-ra vezetett, azaz elérte a húszpontos különbséget, amivel véget is ért a mérkőzés.

A nyolc közé jutásért rendezett találkozón csak az aranypont döntött. Az első menet pont nélkül telt el, majd Caulo pontjaira jöttek Levi válaszai és 5-3-ra vezetett a záró etap előtt. Két pont volt a magyar fiú előnye az utolsó percre fordulva, mikor kétszer is megintették, amivel az olasz egyenlíteni tudott és hosszabbításra mentette a meccset. Ott az adok-kapok során 8 másodperc elteltével Levi talált az olasz testén és jutott ezzel a legjobb nyolc közé.

Közel egy perc is eltelt, mire az első pontok megszülettek a Perez Hernandez elleni negyeddöntőben (1-2). Az első szünetre a spanyol mehetett boldogabban pihenni (1-4), de a második etap megkezdését követően nem sokkal már 5-5 volt az állás és 5-6 után Levi átvette a vezetést, de az utolsó másfél perc előtt megint a hispán állt így is jobban (6-7). Két elképesztő gyorsasággal bevitt fejtalálattal Levi fordított (13-8), majd innen folyamatosan növelte előnyét és nyolccal diadalmaskodva már biztos éremszerzőnek mondhatta magát.

A döntőbe kerülésért újra az útjába sodorta a sorsolás az első helyen kiemelt, spanyol Javier Perez Polót, akit idén már egyszer, bravúros teljesítménnyel búcsúztatott. Az emírségekbeli tornán 9-5-re nyert Levi akkor a negyeddöntőben, és most is látszott, nem adja könnyen magát, sőt! Az első menet tapogatózását követően (0-0) a magyar talált először (2-0), ezt csak az utolsó pillanatban tudta kiegyenlíteni a hispán versenyző, 2-2-ről jöhetett a harmadik menet. Ha eddig taktikai csata volt, akkor ez a folytatásra hatványozottan igaz volt. Perez Polo egy ütésponttal került előnybe (2-3), majd őrült hajrá következett. Előbb Levi (4-3), majd a spanyol talált (4-5) és ekkor már csak 15 másodperc volt hátra. A dráma az utolsó két másodpercre maradt, mikor Levi jobbal talált ellenfele testén, erre pedig már nem jöhetett válasz, a fordítás mellett a döntőbe jutás is zsebben volt.

A fináléban a harmadik spanyol ellenfél, Caballero Echeverria következett Levi számára. A tét nagysága abszolút meglátszott az első menetben mutatott aktivitásukon, csupán egyetlen intéspont került fel a táblára és vezetett ezzel a spanyol az első szünetben (0-1). Idegtépő második másfél perc következett, ahol kivárásra vártak a felek, de pont nem született, minden az utolsó menetre maradt. Peregtek a másodpercek, már egy perc is eltelt az utolsó harmadból és még mindig 0-1 volt az állás. 19 másodperccel a vége előtt a spanyolt is megintették, ami az egyenlítést eredményezte. Ez pedig megadta a kezdőlökést az álomszerű befejezéshez. Levi egy hárompontossal átvette a vezetést (4-1) és még az is belefért, hogy egy intést összeszedjen, mert így is megnyerte a rangos G2-es tornát.

Eredmények:
Legjobb 32 között: Józsa Levente – Miroslav Frgolec: 25-0
Nyolcaddöntő: Józsa Levente – Gabriele Caulo: 8-6
Negyeddöntő: Józsa Levente – Oscar Perez Hernandez: 18-11
Elődöntő: Józsa Levente – Javier Perez Polo: 6-5
Döntő: Józsa Levente – Marcos Caballero Echeverria: 4-2

Köszönjük Galambos Bencének a felkészítést, és a verseny alatti edzői feladatok ellátását! Levinek pedig gratulálunk ehhez a teljesítményhez!

Facebook

Kiemelt támogató

Szakmai Partner

Kövess minket mindenhol!