Vívás

Vajda Oszkár EURÓPA-BAJNOK!

Nem igazán találjuk a szavakat… 16 esztendős kardvívó kiválóságunk, Vajda Oszkár a Tallinnban megrendezésre kerülő kadet kardvívó EB-n egyéni kategóriában állt pástra február 22-én. Patócs Ákos tanítványáról tudtuk, hogy sokra hivatott, de Oszkár minden elképzelésünket felülmúlta ezúttal. Európa csúcsára ért fel 77 induló közül, drámai fordítást produkálva a fináléban román ellenfelével szemben.

Már a csoportkörben maradandót nyújtótt sportolónk, aki grúz, azeri, dán, észt, lengyel és bolgár ellenfelei ellen egyaránt győzelemmel zárt, így hibátlanul fordulhatott az egyenes kieséses szakaszra. Spanyol (30.) ellenfelével szemben 15:5-re dominált, a német Buchmannal (19.) szemben pedig 15:14-re tudott nyerni Oszkár, aki a csoportkör után a 3. helyre lett rangsorolva.

Fotó: EFC

Következhetett a negyeddöntő, ahol a magyar ranglista második (Papp Zsadány) és első (Vajda Oszkár) helyezettje nézett farkasszemet egymással, a tét a legjobb négybe kerülés volt. Ez az asszó méltó volt a magyar színvonalhoz és a fiúk által képviselt tudáshoz, örömünkre a TFSE kiválóságának jött ki jobban a lépés, 15:13-al fordulhatott az elődöntőre, ahol a második helyen kiemelt Tom Couderc várt rá. Elképesztő higgadtság és profizmus jellemezte ezt az összecsapást Oszkár részéről, aki simán, 15:9 arányban múlta felül francia riválisát.

A döntő egyik sikeres magyar tusa.
Fotó: EFC

A fináléban az első helyen rangsorolt román Casian Cidu volt a kihívó. A szomszédos ország üdvöskéje az addigi összes állomásról magabiztosan lépett tovább, előzetesen is lehetett tudni, hogy rendkívül magas szintet képviselt. Jobban kezdett az ellenfél, első nagyobb előnye 8:4-nél volt, majd 11:6-ra is vezetett a TFSE-s Vajda ellen. Ekkor azonban jött a váltás és a feltámadás, versenyzőnk zsinórban 9 tust mért ellenfelére, ezzel kérdést sem hagyott annak kapcsán, hogy ki a jobb. Döntőben aratott 15:11-es sikerével Oszkár felült Európa trónjára!

ÍME AZ EURÓPA-BAJNOK!
Fotó: EFC

Sportolónk a Magyar Vívó Szövetségnek így nyilatkozott a győzelmet követően: “Nagyon szerettem volna jó eredményt elérni, és most rendkívül boldog vagyok! Tavaly csapatban lettem kadet Európa-bajnok, most egyéniben, és ez egyszerűen hihetetlen, még akkor is, ha bíztam a sikeres szereplésben. Valahogy mindig úgy alakul, hogy a nyolcaddöntő jelenti nekem a legnagyobb akadályt. Most ott sikerült 15:14-re nyernem, és akkor felszakadt a gát… Ráadásul mostanában Zsadány ellen sem nyertem gyakran, most ez is sikerült. Amikor Cidu a döntőben 11:6-ra vezetett, akkor az futott át bennem, hogy ez volt az álmom, nem kaphatok ki. Aztán így alakult…!”

A tavalyi csapat siker után idén egyéniben is Európa csúcsára ért Vajda Oszkár.
Fotó: EFC

Férfi kard egyéni Európa-bajnokság, Tallinn – 77 induló.

Csoportmérkőzéseken: Vajda Oszkár 6 győzelem – 0 vereség
A legjobb 16 közé jutásért: Vajda – Roman Blanque (spanyol) 15:5
Nyolcaddöntő: Vajda – Buchmann (német) 15:14
Negyeddöntő: Vajda – Papp 15:13
Elődöntő: Vajda – Couderc (francia) 15:9
Döntő: Vajda – Cidu (román) 15:11.

Végeredmény: 1. Vajda Oszkár (edző: Patócs Ákos, válogatott edző: Kósa Miklós), 2. Casian Cidu (román), 3. Tom Couderc (francia) és Enes Talha Kalender (török), …7. Papp Zsadány (edző: Bódy Benjámin, válogatott edző: Kósa Miklós), …14. Szalai Zalán, …23 Monori Mátyás.

Szívből gratulálunk Oszkárnak és hatalmas szívű mesterének, Patócs Ákosnak is!