Vívás

Létezik ennél szebb születésnapi ajándék? – Dupla magyar bajnoki cím vívóinktól!

10 éves fennállásának talán legnagyobb sikerét elérve duplán ragyogásba borult vívó szakosztályunk. A hétvégén rendezett junior országos bajnokságon egyéni és csapat kategóriában is aranyéremig jutottak Patócs Ákos tanítványai!

Szombaton az egyéni küzdelmekkel indult a verseny Budapesten, a Honvéd vívótermében, ahol 80 versenyző próbált szerencsét az U20-asok között. A TFSE-t 7 sportoló képviselte, nevesül Tóth Bertalan, Vajda Oszkár, Hanzély Zsombor, Csoba Botond, Both Márk, Vereckei Ákos és Szávó Tamás. A csoportkörös küzdelmekből Vereckei Ákos kivételével mindenki továbbjutott a 64-es táblára a mieink közül.

Az egyenes kieséses szakasz első körében Both Márk 2:15 arányban búcsúzott a végül ezüstéremig jutó Papp Zsadány ellen, Szávó Tamást pedig pont csapattársa, Hanzély Zsombor ejtette ki 15:6-tal. Tóth Bertalan magabiztosan, 15:2-re verte meg a Honvédos Szalontai Lászlót, ahogyan Vajda Oszkárnak sem okozott gondot a KVSE-s Bede Richárd, akit 15:5-re győzött le. Csoba Botond is továbbjutott, miután az Újpest színeiben versenyző Vigh Botond ellen 15:7-re nyert.

A legjobb 32 között Csoba Botondnak nem okozott gondot a BVSC magasan jegyzett vívója, Tóth Patrik (15:6). Hanzély Zsombor 15:9-re nyert a szintén BVSC színekben sportoló Avarkeszi Dániel ellen. Tóth Bertalan dominált (15:5) Kürtösi Zsigmonddal (BHSE) szemben. Vajda Oszkár drámai csatában, mindössze egy tussal búcsúzott a debreceni Sápi Vince ellen (14:15).

A nyolcaddöntőben három sportoló képviselte a TFSE-t, akik közül ketten tudták kivívni a negyeddöntőbe kerülést. Míg Hanzélyi Zsombort a BVSC-s Luo Han 10:15 arányban múlta felül, addig az ugyancsak zuglói Berkeszi Dánielt 15:12-re verte meg Csoba Botond, Tóth Bertalan pedig megállíthatatlanul menetelt előre, 15:5-re nyert az élmenőnek számító Dallos Benedek ellen.

Következhetett a legjobb 8 mezőnye, ahol Csoba Botond vívta a legkiélezettebb küzdelmet, melynek végén 14:15 arányban kényszerült búcsúzni a Both Márkot is búcsúztató Papp Zsadánytól. Tóth Bertalan 15:12-re nyert a vasasos rivális, Bíró Domonkos ellen, ezzel bejutott az elődöntőbe. Egy lépésre a döntőtől újabb BVSC-s következett, a második helyen kiemelt Petrucz Mirkó személyében, akivel a torna talán legnagyobb és legélesebb harcát vívta Tóth Bertalan, melynek végén 15:14 szerepelt az eredményjelzőn a mi fiúnk javára.

Patócs Ákos tanítványa a döntőre ihletett formában érkezett, tétlenkedés nélkül aratott fölényes győzelmet a több TFSE sportolót is kiejtő, BVSC-s Papp Zsadány felett. Tóth Bertalan 15:7 arányú sikere egyúttal azt is jelentette, hogy megszerezte első országos bajnoki címét.

Sportolónk így nyilatkozott a szövetségnek: “A döntő az eredmény alapján simának tűnhet, de sok nehéz meccsem volt, nagyon örülök, hogy fejben sikerült végig koncentrálnom. A szezon során többször is azt éreztem, hogy ez hiányzott a jobb eredmények eléréséhez, nagyon bízom abban, hogy eljutok a világversenyekre, melyek úgy sikerülnek majd, ahogy szeretném. El akarom mondani azt is több kortársamnak, hogy nem szabad feladni! Problémái mindenkinek akadnak, de ott van az edző, ott vannak a barátok, és a vívás remek dolog. Meg lehet és meg kell találni a megoldásokat!”

Aki azt hitte, Berci sikerét nem lehet tovább fokozni, tévedett… A TFSE junior kardvívó csapata egy nappal később feltette a pontot az i-re.

Csoba Botond, Hanzély Zsombor, Tóth Bertalan és Vajda Oszkár kvartettje második kiemeltként várhatta a vasárnapi kardcsapat bajnokságot. A MATE-GEAC felett aratott 45:10 arányú első fordulós siker a teljes kiírás legnagyobb különbségű győzelmének bizonyult. A negyeddöntőben esélyeshez méltó módon sikerült 45:28-ra nyerni a Debrecen ellen, ezzel már biztossá vált az éremcsata.

Az elődöntőben következhetett az örök rivális Vasas, akikkel szemben a várakozásoknak megfelelően szorosan alakult a küzdelem. 25:18-nál még a pasarétiek vezettek magabiztosan, ezt követően azonban az összes asszót a mieink hozták, 45:42-re megnyerve végül a meccset.

A fináléban a BVSC nézett farkasszemet velünk, akik ellen már nem maradt sok kérdés. Kellő koncentrációval és maximális odaadással harcoltak Patócs Ákos tanítványai, akik ellen nem volt ellenszere az első helyen kiemelt zuglóiaknak, 45:34 arányú TFSE siker született.

A fiúk mestere, Patócs Ákos meghatódva nyilatkozott a két versenynap után: “Januárban volt tíz éve, hogy megalapítottuk a szakosztályunkat. Azóta gyermek, újonc, serdülő és kadet korosztályban is nyertünk országos bajnoki aranyérmet. Most pedig összejöttek a junior aranyak is. Úgyhogy ennél szebb születésnapi ajándékot nem is kaphattunk volna. Az lenne a csodálatos, ha felnőttben folytatódna ez a sorozat, bár pontosan tudjuk, hogy ez nem lesz olyan egyszerű.”

Tóth Bertalan klasszis teljesítményével abban a megtiszteltetésben részesült, hogy meghívták a felnőtt kard válogatott edzőtáborába, amit ezen a héten tartanak Telkiben. Berci ténylegesen a legnagyobbakkal készülhet, erről a szövetség az alábbi cikkben átfogóan írt: ITT.

Csoba Botond hatalmas fejlődésen ment keresztül, mindössze két verseny választja el a kadet válogatottságtól, Tóth Bertalan és Vajda Oszkár pedig nagy harcban vannak a junior válogatottságért, a plovidivi világkupát a hazai ranglista 3-4. pozíciójából várják.

Szívből gratulálunk születésnapos szakosztályunknak, sikerekben gazdag folytatást kívánunk vívóinknak és mesterüknek!

Fotó: hunfencing.hu, illetve Patócs Ákos