Vívás

Csoba Botond duplán Európa-bajnoki bronzérmes!

A nápolyi kadet és junior Európa-bajnokságon Csoba Botond (kadet kard egyéni, csapat), illetve Tóth Bertalan (junior kard egyéni, csapat) képviselte egyesületünket a rangos kontinentális rendezvényen. Patócs Ákos tanítványai ezúttal sem vallottak kudarcot, több éremmel tértek haza Olaszországból.

European Cadets&Junior Fencing Championships In photo: HUN csoba Photo by Eva Pavía / #BizziTeam Photo by Eva Pavía / #BizziTeam

Elsőként a fiatal reménység, Csoba Botond kalandját járjuk körbe, aki két bronzérmet szerezve kategóriájának legsikeresebb magyar versenyzője lett. A 80 fős egyéni mezőnyben Berkeszi Dániel, Kovács Lőrinc és Fabó Ákos voltak még hazai érdekeltségűek, de egyikük sem tudott előrébb jutni, mint a mi kiválóságunk.

A Magyar Vívó Szövetség így számolt be Csoba Boti meneteléséről: A csoportmeccsek után hibátlanul szereplő Kovács Lőrinc a 32 között Csoba Botonddal került szembe, utóbbi két vereséget szenvedett a körben. Aztán, a rendkívül sportszerű meccsen utóbbi, a TFSE vívója, Patócs Ákos tanítványa nyert, és ettől kezdve meg sem állt az éremig, mi több, egyre simább és simább győzelmeket aratott, a negyeddöntőben a helyiek egyik kedvencét, Valerio Relaét győzte le egészen simán, 15:5-re. Az elődöntő aztán nem sikerült, a török Yaman 15:11-re nyert ellene, ugyanakkor így is jár a nagy gratuláció Botondnak pályafutása eddigi legjobb eredményéért. 

“Nem jól kezdődött a napom. Két vereségem is volt a csoportmeccsen, és nem igazán éreztem a vívást. Aztán elhatároztam, hogy megpróbálok félre tenni mindent, és csak a versenyre koncentrálni. Nagyon örülök, hogy érem lett a vége!” – nyilatkozta Csoba Botond.

Eva Pavía

Kadet férfi kard Európa-bajnokság, Nápoly, 80 induló. A csoportmérkőzéseken: Kovács Lőrinc 5 győzelem/0 vereség, Berkeszi Dániel 5/1, Fabó Ákos 5/1, Csoba Botond 4/2 (valamennyien toivábbjutottak).
A legjobb 32 közé jutásért: Berkeszi-Echaniz Rodriguez (spanyol) 15:11, Fabó-Persson (svéd) 15:4, Csoba-Dünger (német) 15:10.
A legjobb 16 közé jutásért: Berkeszi-Ene (román) 15:7, Csoba-Kovács 15:11, Fabó-Fraboulet (francia) 9:15.
Nyolcaddöntő: Csoba-Fescsenko (ukrán) 15:9, Berkeszi-Weber (német) 13:15.
Negyeddöntő: Csoba-V. Reale (olasz) 15:5.
Elődöntő: Csoba-Yaman (török) 11:15.
Végeredmény: 1. Leonardo Reale (olasz), 2. Furkan Yaman (török), 3. Csoba Botond (edző: Patócs Ákos, válogatott edző: Kósa Miklós) és Roman Fraboulet (francia), …11. Berkeszi Dániel, …17. Kovács Lőrinc, …23. Fabó Ákos.

Kadet csapatban is érdekeltek voltunk, a Berkeszi, Csoba, Fabó, Kovács kvartett révén. A fiúk előbb Nagy-Britanniát (45:24), majd Németországot (45:38) győzték le. Aztán az elődöntőben a favorit házigazdák következtek, akik a dél-olasz helynek megfelelő hangulatban várták a mérkőzést. A vehemens itáliaiak rögtön az elején 10:4-re elhúztak, és sokáig tartották az előnyüket. Ám a mieink nem adták fel, remekül küzdöttek, 43:43-nál egyenlítettek, és Csoba Botond a támadást is átvette, ám jött a közbeakció, majd az utolsó tus, és végül 45:43-ra nyertek az olaszok. 

A bronzéremért a törökök következtek, és sokáig úgy tűnt, lehengerlik a mieink az ellenfelet. 35:18 volt már ide, ám néhány perccel később 40:37-et mutatott az eredményjelző. Ekkor Csoba Botond megrázta magát, és 45:37 lett a vége, ami kifejezetten nagy fordításnak mondható, a lélektani hullámvasút minden oldalát átélték a fiúk ezen az összecsapáson.

Eva Pavía

Kadet férfi kardcsapat Európa-bajnokság, Nápoly, 18 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:24 (Csoba +8, Berkeszi +7, Fabó +5, Kovács +1).
Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:38 (Fabó +5, Csoba +2, Berkeszi 0).
Elődöntő: Magyarország-Olaszország 43:45 (Berkeszi +6, Csoba -1, Fabó -7).
A 3. helyért: Magyarország-Törökország 45:37 (Fabó +6, Csoba +5, Berkeszi -3).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Bulgária, 3. Magyarország (Berkeszi Dániel, Csoba Botond, Fabó Ákos, Kovács Lőrinc, válogatott edző: Kósa Miklós, edzők: Bódy Benjámin, Patócs Ákos, Kósa Miklós).

Juniorok között Tóth Bertalan próbált kétszer is szerencsét. Először egyéniben láthattuk sportolónkat, ahol 79 sportoló közül Vigh Benedek, Dallos Benedek és Bíró Huba voltak még magyar indulók.

Tóth Berci a csoportmeccseken 3/2-vel zárt, a legjobb 64 között könnyen győzött a lengyel Kutekkel szemben (15:6), majd a 32 között ádáz küzdelemben bizonyult jobbnak a hazaiak reménysége (Stigliano) ellen, akit 15:14-el búcsúztatott. A nyolcaddöntőben orosz ellenfele viszont felülmúlta Bercit, aki ezzel a 16. helyen zárta a küzdelmeket.

Junior férfi kard Európa-bajnokság, Nápoly, 79 induló. A csoportmérkőzéseken: Vigh Benedek 5 győzelem/0 vereség, Dallos Benedek 5/1, Tóth Bertalan 3/2 (továbbjutottak), Báró Huba sérülés miatt visszalépett.
A legjobb 32 közé jutásért: Tóth-Kutek (lengyel) 15:6, Dallos-Predarisz (görög) 15:5, Vigh-Tavartkiladze (grúz) 15:9.
A legjobb 16 közé jutásért: Tóth-Kucsukidze (grúz) 15:12, Vigh-Stigliano (olasz) 15:14, Dallos-Kalender (török) 9:15.
Nyolcaddöntő: Vigh-Yaman (török) 15:8,Tóth-Graugyin (orosz) 9:15.
Negyeddöntő: Vigh-Denkiewicz (lengyel) 15:12.
Elődöntő: Vigh-Cantini (olasz) 10:15.
Végeredmény: 1. Remi Garrigue (francia), 2. Edoardo Cantini (olasz), 3. Vigh Benedek (edző:Kósa Miklós és Sárközi Gergely, válogatott edző: Neuhold Sándor) és Santiago Madrigal (spanyol), …16. Tóth Bertalan, …20. Dallos Benedek, …Bíró Huba sérülés miatt visszalépett. 

A verseny záró napján, 29-én került megrendezésre a junior kard csapat küzdelem, ahol Tóth Bertalan révén voltunk érdekeltek.

A Dallos Benedek, Péch Kornél, Tóth Bertalan, Vigh Benedek összeállítású társaság úgy zárt ötödik helyen, hogy a hazai ranglistát vezető Bíró Huba az egyéniben elszenvedett térdsérülése miatt nem vívhatott a csapatban.

NAPOLI, EUROPEAN CADETS & JUNIOR FENCING CHAMPIONSHIPS IN PHOTO: HUN PHOTO BY ANDREA ALEGNI #BIZZITEAM

A lengyelek elleni nyolcaddöntőben 45:44-gyel sem voltak elégedettek a fiúk és a stáb sem, majd a spanyolokkal szembeni negyeddöntőben 37:45 lett az eredmény, az ibériaiak a meccs második felében állva hagyták a mieinket. Az alsóházi folytatásban ezt követően viszont a németeket, majd a törököket is sikerült legyőzni, így az értékes 5. hely a vége.

Gratulálunk Botinak, Bercinek és edzőjüknek, Patócs Ákosnak! Így tovább!