Vívás

Világkupa bronz Tóth Bertalantól!

Kardvívóink hosszú évek óta a hazai utánpótlás krémjéhez tartoznak. Patócs Ákos vezényletével tudatos építkezést láthatunk, melynek gyümölcse szezonról szezonra folyamatosan beérni látszik. Országos és nemzetközi sikerek tömkelege áll már reménységeink neve mellett, ezúttal pedig újabb rangos tornáról tért haza éremmel szakosztályunk.

19 éves kiválóságunk, Tóth Bertalan már többször bizonyította, hogy korosztályában a világ élvonalához tartozik. Utolsó junior szezonjára is alázattal készült sportolónk, aki a szezon egyik első nemzetközi eseményén, a Tuniszban rendezett Világkupán meggyőződhetett arról, hogy milyen jó irányba tart.

5 magyar sportoló képviselte hazánkat a Tunéziában zajló eseményen, ahol egyéni kategóriában 84-en álltak pástra. Egyedüli TFSE sportolóként láthattuk Bertalant, akinek a csoportkörös küzdelmek nem sikerültek olyan jól, mint a honfitársaknak. 3 győzelem / 3 vereség szerepelt Patócs Ákos tanítványának neve mellett, aki ezzel is továbbjutott a 64-es táblára.

Az egyenes kieséses szakaszban elsőként német ellenfél következett (Neuhaeuser), ő viszont nem jelentett veszélyt Bertalanra, 15:7 arányban nyert a TFSE kardvívója. Ezután az üzbég Ajmuratov volt a kihívó, aki egy fokkal nagyobb falatnak bizonyult, de versenyzőnk klasszisához nem fért kétség, 15:11-el jutott a legjobb 16 közé.

A nyolcaddöntőben jól ismert riválissal kellett megküzdeni a KVSE-s Péch Kornél személyében. Bertalan profihoz mérten állta a sarat, 15:9-es győzelme pedig azt jelentette, hogy egyedüli magyarként került a legjobb 8 közé.

Minden bizonnyal a torna két legnehezebb találkozója következett. A negyeddöntőben ádáz és fordulatos harcot láthattunk a francia Rouviere ellen, ahol 15:14 arányú magyar sikernek örvendhettünk. Az elődöntőben újabb üzbég következett, a 17 esztendős Kodirov volt a szemben álló fél. Izgalmakban ezúttal sem volt hiány, a végjáték azonban a riválisnak kedvezett, aki 14:15-tel búcsúztatta sportolónkat. Tóth Bertalan így bronzéremig jutott, a junior férfi kardkülönítmény legsikeresebb sportolójaként.

Másnap a magyar csapat tagjaként nem sikerült újabb érmet szerezni, miután a negyeddöntőben úgy kapott ki a franciáktól 45:41-re a Dallos, Petrucz, Vigh, Tóth összeállítású négyes, hogy két kör után még a mieink neve mellett szerepelt az előny. A helyosztókon viszont már tisztesen helytállt a gárda, Bulgáriát (45:30) és Németországot (45:31) is jelentős különbséggel verték a fiúk, megszerezve így az ötödik helyet.

Tóth Bertalan így fogalmazott a Világkupa bronz megszerzését követően: „Nem kifejezetten a felhőtlen boldogság ült ki az arcomra az egyéni verseny végén, mert az elődöntőben 10-14-ről fordított az ellenfelem. Ettől eltekintve nagyon jó érzés volt, hogy mennyien gratuláltak, és az is, hogy az edzőm, Patócs Ákos mennyire büszke volt rám, és mennyire előremutatónak gondoljuk ketten ezt az eredményt. Megdolgoztam érte! Amerikában edzőtáboroztam, felnőtt keretekre járok, edzem magamat mentálisan és taktikailag is, habár most talán a vereségem megmutatta, hogy utóbbi terén van hova fejlődni.

Próbálom az életemet a vívás köré szervezni, az ilyen kis jutalmak pedig nagyon jól esnek az embernek, főleg úgy, hogy nagyon gyorsan változik az, hogy mi kell ahhoz, hogy megnyerj egy asszót, egy versenyt. Ami tegnap elég holnap már nem lesz az. A tuniszi vk is egy ilyen hullámvasút volt, folytonos nehézségekbe kerültem már a csoportkör alatt és minden asszóm, még az eredmények alapján simának tűnők is küzdelmesek voltak. A végeredménynél talán nagyobb boldogságot okoz kimondani, hogy szeretem ezeket a küzdelmeket és szeretnék is küzdeni azért, hogy a jövőben még jobb eredményeim legyenek!”

Tóth Bertalannak és edzőjének szívből gratulálunk a szezonkezdethez, sikeres folytatást kívánunk!