Vívás

Egyéni ezüst, csapat bronz – sikeres hétvége a kadett kard OB-n!

Január utolsó hétvégéjén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban került megrendezésre a kadet férfi kard egyéni és csapat országos bajnokság, ahol Patócs Ákos fiatal növendékei méltón igyekeztek képviselni szeretett egyesületünket.

Az egyéni napon 5 sportolónk állt pástra a 74 fős mezőnyben. Nevesül Vajda Oszkár, Csoba Botond, Both Márk, Vereckei Ákos és Schönauer László. A fiúk László kivételével sikerrel vették a csoportkör küzdelmeit és továbbjutottak a 64-es táblára. A verseny ezen szakaszában felemás eredményeket jegyzett a TFSE-s különítmény. Ketten kiestek: Both és Vereckei személyében, előbbi a 32. helyen rangsorolt Bander ellen drámaira nyúló csatában 14/15 arányban maradt alul, Vereckei ennél simábban búcsúzott, 4/15-re kapott ki Czilltől. A még jövőre is kadett korú Csoba 15/5-re kerekedett felül az 56. erőnek számító Simkóval szemben, Vajda 4. kiemeltként, játék nélkül léphetett tovább a 32-es táblára.

A legjobb 32 között két, addig hibátlanul álló TFSE-s kiválóság képviselt minket. Csoba Botond ellenfele ezúttal a 24. helyen rangsorolt BVSC-s Pereszlényi Tamás volt, akit 15/11-re győzött le. Másik sportolónk – a kadett országos ranglista jelenlegi éllovasa – Vajda Oszkár magabiztos sikert jegyezve, 15/7-re zárt a 36. Szeredi Márton ellen. Ezzel mindkét sportolónk bejutott a nyolcaddöntőbe.

A legjobb 16 között újfent dupla sikernek örülhettünk, Csoba papíron hasonló erősségű riválist (Berkeszi – 8.) tudott maga mögé utasítani 15/10-tel, Vajda pedig olyan erődemonstrációt tartott, amire ritkán van példa a versenyek ezen szakaszában. Oszkár 15/2-vel múlta felül a 13. helyen rangsorolt versenyzőt, az újpesti Lovellt.

Következhetett a negyeddöntő, ahol Csoba Botond az első helyen kiemelt Kovács Lőrinc ellen, Vajda Oszkár az 5. helyen rangsorolt Drobni Botonddal szemben lépett a küzdőtérre. Csobának nem jött össze a bravúr, sikerült azonban a tisztes helytállás, Kovács 10/15-tel búcsúztatta fiatal reménységünket, aki így 7. helyen fejezte be a küzdelmeket. Botond végtére éremmel a nyakában sok tapasztalattal gazdagodott. Vajdának nem jelentett gondot a KVSE-s ellenfél, 15/11-el jutott be az elődöntőbe.

A legjobb 4 között sikerült bosszút állni az első helyen kiemelt, Csoba Botondot is kiejtő Kovács Lőrincen, akit 15/8 arányban múlt felül Oszkár, bejutva ezzel a döntőbe. A mérkőzés sajátosságát az adta, hogy sportolónk szinte végig védekező szerepben tűnt fel és abból tudott kifejezetten látványos tusokat mérni ellenfelére.

Fotó: Borhi Mihály – TFSE

A diadal öröme sajnos nem tartott sokáig, jött ugyanis a finálé az országos ranglistán 2. helyen álló Papp Zsadány ellen. A mi fiúnk éllovas ezen a ranglistán és jól ismerte az aktuális ellenfelet, akivel szemben sokkal inkább támadóbb szellemben kellett volna fellépni, mint az elődöntőben. Ez az átállás most sajnos nem sikerült, 0–8-as szériával, remekül vívva lépett meg a zuglói ellenfél, a félidő után pedig már „csak” a szépítés és a méltó lezárást sikerült elérni. 9/15-re nyert a BVSC vívója.

Búslakodásra nem volt egy percnyi idő sem, mivel Vajda Oszkár összetettben megnyerte a 2022/23-as szezon U17 kadett ranglistáját, így biztosan válogatott és utazhat a Tallinban megrendezendő Európa-bajnokságra.

Fotó: hunfencing.hu

A vasárnapi csapatversenyen a Both, Csoba, Vajda, Vereckei egység adta a TFSE egységét a 12 fős mezőnyben. Előzetesen az 5. helyre rangsorolták kvartettünket, ezért nem volt alapvető elvárás az éremszerzés. Első ellenfelünk a MATE-GEAC volt, akiket 45/29-re tudtunk legyőzni, ezzel bejutottunk a negyeddöntőbe, ahol a 4. erőnek tartott Törökbálint következett. Ez a csata már szorosabban alakult – 45/38-ra sikerült nyernünk – készülhettünk a BVSC elleni elődöntőre.

Fotó: Borhi Mihály – TFSE

Az első helyen kiemelt zuglói alakulatot, ha megverni nem is tudtuk, de mi jártunk ehhez a legközelebb a mezőnyben. A végeredmény 41/45 lett a javukra, így nekünk a bronz-csata jutott a KVSE-vel szemben.

Nem volt sétagalopp a hétvége utolsó összecsapása, egyik leghosszabb mérkőzésünk volt a nap folyamán. A vezetést az ellenfél szerezte meg, amit a hajráig meg is tudtak tartani, azonban Both 10, Vajda 9, majd Csoba 5 találata fordulatot és győzelmet jelentett. Sportolóink maximálisan rászolgáltak az éremre és a harmadik helyre, mindeképpen jár nekik az elismerés!

A kadett kard OB-n túl fontos megemlíteni, hogy a mostani hétvégén rendezendő plovdivi junior világkupa fog pontot tenni az országos ranglista végére. Ezen a versenyen a jelenleg 3. helyen rangsorolt, még mindig kadett korú Vajda Oszkár, az 5. helyen álló Tóth Bertalan és az elsőéves junior Hanzély Zsombor (8.) képviseli majd a TFSE-t. A versenyre jelenleg 185 nevezés érkezett, országonként maximálisan 12 versenyző indulhat, ezért is megsüvegelendő adat, hogy a TFSE három sportolót delegálhat ilyen magas szinten.

A kadett kard OB eredményeihez szívből gratulálunk a fiúknak, a junior VK-n indulóknak pedig sok szerencsét kívánunk!