Vívás

Érmek, tapasztalatok, hatalmas harcok – ilyen volt a kardvívó OB!

Kardvívóink számára január 21-22. között zajlott le a junior egyéni és csapat országos bajnokság a BHSE vívótermében. Patócs Ákos tanítványai közül szombaton egyéniben többen is éremig jutottak, majd vasárnap csapatban sikerült újra a dobogóra lépni. Tették mindezt úgy a fiúk, hogy vannak, akik kadett korúak még közülük (Vajda Oszkár és Csoba Botond).

A verseny nyitónapján heten szálltak harcba TFSE színekben a 81 indulóból. A csoportkör küzdelmeit követően a még csak 16 éves Vajda Oszkár hibátlanul zárva a 4. helyen rangsorolva léphetett tovább, a szintén minden meccsét nyerő Hanzély Zsombor a 8. helyről várhatta a folytatást, őt szorosan követte Tóth Bertalan a 10. pozícióból, mellettük pedig a mezőny egyik legfiatalabbja, a 15 esztendős Csoba Botond is továbbjutott, ő a 13. helyet szerezte meg a ranglistán. Kocsis Márton, Both Márk és Szávó Tamás a 65., 72., illetve a 76. helyen búcsúztak.

A 64-es táblától következhetett az egyenes kieséses szakasz, ahonnan Vajda a 60. helyen rangsorolt Kántort 15-2-re verve jutott tovább, Hanzély az 57. Bandert ütötte ki 15-2-re, Tóth az 55. helyezett Czill ellen diadalmaskodott 15-5-re, Csoba pedig nagy harc árán lépett túl 15-13-ra az 53. Katonán.

A legjobb 32 között Vajda a 28. helyezett Szántót 15-10-re győzte le, Hanzély a 25. Bírót 15-12-re tudta megverni, Tóth 15-13-al jutott tovább a 23. Schusterrel szemben, Csoba pedig ki-ki csatát vívva gyűrte le 15-14-re a 20. Dallost. A TFSE-s fiúk így mind a négyen továbbjutottak a nyolcaddöntőbe.

A 16 között Vajda és Tóth nyújtotta a legmagabiztosabb formát, de kiemelendő Hanzély klasszisa is, hiszen sportolónk papíron esélyesebb riválist tudott kiejteni. Vajda Oszkár 15-7-re verte a 12. Godó Frigyest, Tóth Bertalan 15-8 arányban múlta felül a 7. helyezett Komló Mártont. Hanzély Zsombor a ranglistán top-kategóriát képviselő, a nemzetközi szinten is évek óta magasan jegyzett Petrucz Mirkót nagy csatában, 15-13-ra zárva tudta kiejteni. Fiatal reménységünk, Csoba Botond a később bronzig jutó Bíró Huba ellen 7-15-tel búcsúzott. Így három TFSE-s sportolót üdvözölhettünk a legjobb 8-ban. Érdekesség, hogy ezzel egyeduralkodók vagyunk, hiszen a BVSC és a Vasas is „csak” két-két versenyzőt adott a negyeddöntő mezőnyének, a KVSE pedig egyet.

A legjobb 8 között Vajda Oszkárra az a Bíró Huba várt, aki búcsúztatta Csoba Botondot is az előző körben. Hatalmas harc volt a felek között, mindössze egy tus döntött Bíró javára (14-15). Hanzély Zsombor az első helyen kiemelt, később bajnokká váló Péch Kornél ellen 12-15-re zárt, Tóth Bertalan viszont tartotta a frontot, 15-13-ra legyőzte a versenyen második helyen rangsorolt Papp Zsadányt, ezzel bejutott az elődöntőbe.

Tóth Bertalan névrokonnal került össze a döntőbe kerülésért. A Tóthok csatáját ezúttal Patrik nyerte, 7-15-re verve a mi Bertalanunkat, aki így bronzéremmel fejezte be a küzdelmeket. Érmet kapott továbbá a szintén hatalmasat harcoló Vajda Oszkár (7.) és Hanzély Zsombor (8.) duónk. Csoba Botond összesítésben a kimagasló 12. helyen zárt.

Ezzel még nem volt vége, vasárnap jöhetett a csapatverseny, ahol Vajda – Hanzély – Tóth – Csoba kvartettünk a második helyen kiemelve kezdte meg a harcot a 15 egység alkotta mezőnyben.

A Metropolis Vívó Club ellen 45-9-re domináltunk, ezzel kvalifikálva magunkat a legjobb 8 közé. A KVSE II. ellen hasonlóan hatékonyak tudtunk lenni, 45-18-ra végeztünk és várhattuk a 3. helyen kiemelt Vasas elleni elődöntőt.

Az ellenfél Vasas soraiban az összetett ranglistát is vezető Vigh Benedek, a szombaton bronzéremig jutó Bíró Huba, az összetettben 9. helyen rangsorolt Dallos Benedek, illetve a 15. Hegyi Barnabás állt. A Vasas – TFSE összecsapás végül olyannyira látványosra sikeredett, hogy a csarnokban jóformán megállt az élet, amíg a srácok egymás ellen harcoltak. A vezetést a Vasas szerezte meg, pár perc játék után 6-10 szerepelt az eredményjelzőn. Ekkor Tóth Bertalan 9 tust mért Bíró Hubára és megfordította az állást 15-14-re. Ez láthatóan erőt adott a srácoknak, egészen 40-29-ig nem volt megállás. Karnyújtásnyira a döntőt érő győzelemtől Vajda Oszkár állt pástra, akinek 5 találatra volt szüksége az első számú juniorként fellépő Vigh Benedek ellen. A Vasas kiválósága foggal-körömmel zárkózott, 9 pontot szerzett sportolónk ellen, azonban Oszkár lassan, de biztosan megszerezte a kellő tust, ezzel 45-38-as végeredményt állított be.

A fináléban meglepetésre nem az első helyen kiemelt BVSC I. volt az ellenfelünk, hanem a BVSC II. A zuglóiak második számú alakulata duplán meglepetést okozott azzal, hogy az egyéni bajnokkal a soraiban felálló KVSE-t megverte, majd – gyakorlatilag végig vezetve – 45-39 arányban búcsuztatta a favorit, másik „vasutas” négyest és teljesen felszabadultan, tehermentesen jutott a döntőbe.

A záró akkord sajnos nem úgy sült el, ahogyan terveztük. A stresszmentesen érkező vasutas csapat minket is végig vezetve tudott felülmúlni nagy különbséggel, 28-45-re. A győztes egységet az egyéni bajnokságot 9. helyen záró Komló Márton, a 11. Godó Frigyes, a 49. Luo Han, illetve a döntőben pástra nem lépő 22. Schuster Vencel adta.

A mieink arcán, ha volt mosoly, az nem volt igazán őszinte. Természetesen nyerni akart a TFSE-s kvartett, azonban az egyéni menetelések és a fáradtság faktorának figyelembevételével mindenképpen volt ok az emelt fővel való távozásra. Bátran lehetünk büszkék a srácokra, akik számára biztosan sok tapasztalattal szolgált ez az országos bajnokság. Külön köszönettel fordulunk szakosztályunk fiatal sportolói, illetve a szimpatizáns családtagok, barátok felé, akik nagy létszámban jelentek meg és buzdították a „nagyokat”!

Így tovább TFSE, köszönjük fiatal kardvívóinknak és mesterüknek a fantasztikus eredményeket! Fogtok ti még állni a pódium legtetején fiúk…

Fotók: Borhi Mihály – TFSE