Kosárlabda

Edzőtovábbképző 2023

2023. augusztus 11-én került megrendezésre a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ, a TFSE, valamint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szervezésében az „Utánpótlásedző-továbbképzés 2023” a TF aulájában.

A rangos eseményen háromszáz regisztrált hallgathatta az egész napon átívelő programsorozatot. Délelőtt elméleti előadások voltak terítéken, délután pedig a gyakorlat került főszerepbe. A továbbképzés szakmai vezetője Prof. Dr. Sterbenz Tamás volt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora.

Az első előadás témája a terhelés és pihenés modern megközelítése volt 9:30-tól, melyet Dr. Sáfár Sándor, a TF egyetemi docense vezetett. Az esemény szakmai vezetője, Dr. Sterbenz Tamás következett 10:30-tól, aki friss élményei és tapasztalatai segítségével igyekezett átfogó képet festeni a 2023-as nyári Universiadén látottakról.

A délelőtti elméleti blokk utolsó előadója, Túróczy Gábor meglepetésvendéggel, Julian Vehrke-vel készült a lelkes közönség számára. Elsőként a TF oktatója jutott szóhoz, aki a „Metrikák a kosárlabdában” témát ölelte fel, majd a német szakember vette át a mikrofont, aki a statisztikai adatelemzés megvalósuló praktikáiról és újdonságairól beszélt.

A délutáni szakaszban a gyakorlaté volt a főszerep, amit a korábbi válogatott játékos, Boros Zoltán vezetett fel izgalmas témájával (Büntetődobások hatékonyságának fejlesztése) a Honvéd utánpótlás játékosainak segítségével.

Őt a Nagy fivérek követték, akik közül Nagy Botond a labdás 2-2 játék támadó és taktikai megoldásaival készült az U19-es világbajnokság kapcsán, zárásként pedig Nagy Benedek hozta el a letámadó védekező szemlélet szerepét ugyanerről a világeseményről.

A továbbképző megszokott módon szakmai teszttel zárult.