Kajak-Kenu

Csodás siker – ezüstérem a II. Válogatóról!

A TFSE kajak-kenu szakosztálya korábban nem látott eredményt könyvelhetett el a június 15-17. között megrendezett szegedi II. Válogatón. Két versenyzőnk is rajthoz állt a sportág legnagyobb hazai megmérettetésén, Havasi Gergő K1 200 és 500 méteren, Nyerges Áron pedig az alábbi négy számban indult: K1 500m, 5000m, illetve K2 500m és K2 1000m.

Az első válogatón Nyerges Áron jegyezte a legjobb eredményt, miután K1 1000 méteren 4. helyen ért célba a döntőben, akkor Havasi Gergő K1 200 méteren 6. helyen zárt a fináléban, ezúttal ő örülhetett jobban.

Egyesületünk 28 éves kiválósága a sokak által leglátványosabbnak vélt sprint távon elsőként ért célba az előfutamban 35.685-es időeredménnyel, amivel egyenes útja volt a döntő mezőnyébe. A fináléban óriási harc volt az érmekért, 6 versenyző is joggal pályázott a medálokra. Az ezüstérmet a mi sportolónk szerezte meg tökéletesen időzített finishével, berúgásával. Havasi Gergő 35.703-at ért el, előnye mindössze 0.027 mp volt harmadik helyezett Opavszky Márkkal szemben és 0.157 mp a negyedikként záró Kovács Márk előtt.

Nyerges Áron elsőként az 500 méteres páros versenyszámban próbálta ki magát a lágymányosi Tomatás Péter oldalán. Jól muzsikált a duó az előfutamban, bejutottak a döntőbe, ahol 8. helyen tudtak zárni, remek időeredményt jegyezve. 1000 méter párosban ugyanebben a felállásban próbáltkoztak a fiúk, a döntőbe viszont ezúttal nem tudtak bejutni.

K1 500 méteren Havasi és Nyerges révén is érdekeltek voltunk. Mindkét sportolónk kivívta a továbbjutást az előfutamból, ahonnan egy középfutamba sorsolták őket. Nehéz mezőny várt a fiúkra, ahol az 1-3. helyezések jelenthettek csak döntőbe kerülést. Gergő 6. helyen zárt, Áron pedig közvetlenül mögötte a 7. pozícióban.

K1 5000 méteren Nyerges Áron révén volt még egy záróakkordunk. Megújult, futószakaszos lebonyolítással rendezték meg a hosszútávú versenyt, ahol 23 fős mezőny állt rajthoz. Sportolónk végül a 14. helyen ért célba.

Fotó: MKKSZ

Versenyzőink így értékeltek a II. Válogatót követően:

Havasi Gergő: „Ezen a versenyen végre kijött az a munka, amit nap, mint nap beleteszek a sportba. Nagy változás előzte meg a II. Válogatót, ugyanis edzőt váltottam és ideiglenesen leköltöztem Szegedre. Az új csapattal nagy hangsúlyt fektetünk a technika fejlesztésére, ez segített talán a legtöbbet és eredményezte azt, hogy a legutóbbi 6. helyről az ezüstéremig léphessek fel. A pályámat biztonsági rajttal kezdtem, majd maximálisan ki tudtam magamat evezni és jól időzített berúgással megszereztem a 2. helyet. Elégedett vagyok, örülök az eredménynek! Látom, hogy milyen irányba mozdulnak a mutatók az edzéseken, ezért is folytatom ugyanezzel, ha nem nagyobb lelkesedéssel a munkát!

Nyerges Áron:Az 500 páros eredményével elégedett vagyok, jó idővel futottunk célba egy nagyon erős összetételű döntőben. A további számok némileg csalódást keltettek bennem, 1000 párosban döntőben kellett volna zárnunk, ahogyan 500 egyesben is ez volt a célom. Az 5000 méteres verseny jó élmény volt, érdekes volt az új lebonyolítás, ugyanakkor addigra már fizikálisan és mentálisan is fáradt voltam. Mostantól a Magyar Bajnokságra fogok fókuszálni, ahol jobb eredményekkel szeretnék zárni!