Kajak-Kenu

3 érem a Felnőtt Országos Bajnokságról!

Múlt héten került megrendezésre a DOKTOR24 Felnőtt Magyar Bajnokság, ahol férfi kajakosaink képviselték egyesületünket. Az év legrangosabb hazai seregszemléjén Havasi Gergő és Nyerges Áron 5-5, Borhi Mihály 4, Czuffer Attila pedig 1 számban állt rajthoz.

A 3 napos rendezvény felosztása az alábbiak szerint zajlott: csütörtökön az 500, pénteken 1000, szombaton 200 és 5000 méteres versenyek voltak terítéken. A kezdő napon egyedül Havasi Gergő próbált szerencsét háromszor. Gergő K1 500 méteren sikerrel vette előfutamát (1.), a középfutamból azonban nem jutott tovább (6.). K2 500 méteren Balaska Márkkal 9. helyen futottak be az előfutamban. A K4 500 méteres versenyre 4 sportolónk 3 különböző hajóban állt rajthoz ugyanabban az előfutamban. Czuffer Attila a győrieknél foglalt helyet Mikó, Boros, Varga mögött a negyedik lyukban, Nyerges Áron és Borhi Mihály duója a Bükkösi (Vasas), Németh (Nagykanizsa) kettőssel alkotott kvartettet, Havasi Gergő pedig a Kirkov, Kovács (Vasas) és Birkás (Szeged) sportolókkal ült össze.

Az előfutamot Havasi Gergőék nyerték, 0.8 mp-vel megelőzve Nyerges Áron és Borhi Mihály négyesét, Czuffer Attiláék az 5. helyen zártak. A döntőre ebből a futamból az első 4. helyezett került be, ennek értelmében 3 sportolónkat láthattuk a délutáni fináléban. Nagy érdeklődés övezte a döntőt, melynek éremesélyes favoritja volt Havasi Gergőék hajója, de az aranyérem legfőbb várományosának a nemrégiben U23-as világbajnoki címet nyerő Opavszky, Szendy, Keller, Tamási csapat lett kikiáltva. A rajtot követően egyből nagy csata alakult ki az élmenők között, az első két egység meglépett az üldözőktől. Hatalmas harc volt továbbá a 3. helyért, amire öten is eséllyel pályáztak. A győzelmet végül a bajnokaspiráns szerezte, második helyre kiváló versenyzéssel Havasiék futottak be, Nyerges és Borhi négyese pedig a 6. lett. Érdekesség, hogy a 3-7. helyezettek között mindössze 1.042 mp húzódott. Gergő ezzel megszerezte egyesületünk első Felnőtt OB érmét.

A második versenynapon következtek az 1000 méterek. K4 1000 méteren Nyerges és Borhi révén voltunk érdekeltek, akik a lágymányosi kettőssel, Tomatással és Őryvel ültek össze. Az előfutamot magabiztosan nyerték a fiúk, így kiemelt helyről várhatták a döntőt, bízva abban, hogy éremért csatázhatnak. A finálé óriási szembeszelet és még annál is nagyobb küzdelmet hozott. Az aranyéremre legjobban esélyes MTK-s hajó magához ragadta a kezdeményezést a táv elején, de harcban volt a Vasas, illetve a TFSE-Lágymányos versenyegyesülés is. A táv feléhez érve 2 négyes magasodott ki a mezőnyből, úgy tűnt, a mieink veszik át a vezetést. Ekkor surranópályán (8) elkezdtek felzárkózni az ötödik-hatodik helyen haladó győriek, akiket az élen haladó kettős nem látott az egymással vívott csatározás miatt. 800-hoz érve tisztán vezetett az Őry, Borhi, Nyerges, Tomatás alkotta csapat, az utolsó méterekre azonban megérkezett a győri sebesvonat és 0.04 mp különbséggel bezsebelte az aranyat. Nem volt ok a szomorúságra, hiszen fényesen csillogott ez az ezüst is.

Elérkezett az utolsó nap, melynek első fele a 200 méterekről szólt. Ez a táv Havasi Gergő kedvence, akit egyesben és négyesben is éremesélyesnek vártunk. Egyesben az előfutamát meg is nyerte versenyzőnk, a középfutamból második helyen jutott tovább, a fináléban pedig óriásit harcolva jött be az ötödik helyen. Párosok terén a sprintektől kifejezetten távol álló Nyerges és Borhi duó próbált szerencsét, de lelkes próbálkozásuknak az előfutam 5. helye jelentett véget. K4 200 méteren Havasi Gergő és Borhi Mihály is érdekelt volt. Mindketten továbbjutottak a döntőbe, Havasiék pedig ismét éremesélyesnek bizonyultak. Az egész versenyhétvége leggyorsabb versenyszámában hatalmas harc dúlt az első helyezésért a Vasas-Győr és Honvéd-Szeged-TFSE versenyegyesülések között. Az aranyéremtől mindössze 0.11 másodperccel maradtak el Havasiék, összességében viszont újabb értékes éremmel gazdagodott Gergő, így egyesületünk is. Borhi ebben a számban 8. helyen zárt a Németh, Bükkösi, Tomatás hajóval. A nap és a verseny utolsó TFSE kötődésű futamán Nyerges Áron állt rajthoz K1 5000 méteren, ahol 28 indulóból a 14. helyet tudta megkaparintani.

Egyesületünk ezzel 3 éremmel zárta az Felnőtt Országos Bajnokságot, sportolóink sok pontot gyűjtöttek, melyek az szezont követő bajnoki rangsorolásban bírnak majd jelentőséggel. 3 sportolónk is ezüstig jutott, mi pedig okkal lehetünk büszkék rájuk!