Női NBI Röplabda

Álé-álé, finálé!

NB I-es női röplabdásaink 3:1-re győztek hazai pályán a BVSC Zugló ellen az elődöntő 3. összecsapásán, így 2–1-es összesítéssel a döntőbe jutottak.

Joel Olazábal Herrea tanítványai megterhelő hétvégén vannak túl, ugyanis 3 nap alatt kettő tétmérkőzést is lejátszottak. A pénteken megrendezett elődöntő 2. fordulójában 0:3 arányú, meglepően sima vereséggel zárták lányaink. A BVSC hazai pályán brillírozott, csapatunk ezzel ellentétben nem találta önmagát. Röpiseink játéka meg sem közelítette tényleges tudásukat, így azon a találkozón nem volt kérdés melyik fél fog győzni. Hiába érkeztünk előnnyel, nem tudtuk két mérkőzés alatt lezárni az elődöntő párharcát (25-19, 25-19, 25-17). Lányainknak ugyanakkor nem volt sok ideje a búslakodásra, hiszen vasárnap következett a mindent eldöntő harmadik mérkőzés.

Röplabdásaink nem kezdték jól a vasárnap esti harmadik találkozót, nívós riválisuk már a szett elején előnnyel indított (5-11). Lányaink hiába próbálkoztak, ezt a lemaradást nem tudták behozni a szett végéig. A különbség sajnos csak tovább növekedett, az első játszma 18-25-ös zuglói sikerrel zárult.

Csapatunk érezte, hogy ez a teljesítmény kevés ide, sürgősen magasabb hőfokra kellett kapcsolnia lányainknak. Tatár Gréta és Kis Dorottya elkezdte gyártani a pontokat, ami kiegészült kiváló centerjátékunkkal. Koncepciónk végre elkezdett összeállni, ennek köszönhetően egyből fordult a kocka, és nálunk alakult ki az előny (8-3). Hajtós ellenfelünk nem adta könnyen magát ezúttal sem, 16-16-nál  ismét a nyakunkon volt a BVSC. A végjáték is kiélezetten alakult, ám riválisunk rontásának hála 25-21-re győztünk a második etapban.

A harmadik szett elején megint a BVSC-nek állt a zászló. Riválisunk után kullogtunk egészen a játszma közepéig, ahol sikeresen fordítottunk az álláson (14-11). A végjátékra is előnnyel érkeztünk (18-15), de a BVSC gárdája 21-21-nél beért minket. 24-23-nál szettlabdához érkezett csapatunk, amit Villányi Brigitta taktikus ászával le is zártuk (25-23).

Lányaink nagy lendülete némileg alábbhagyott, amit riválisunk egyből kihasznált. Már 3-11 volt a BVSC javára, amikor kiválóan beszálló cseréink elkezdték sorozatban gyártani a pontokat. Török Petra és Tátrai Zsanett támadásai után 10-16-ra zárkóztunk. Ezután Villányi Brigitta jó nyitás sorozatának köszönhetően zsinórban 8 (!) pontot szereztünk, amivel 18-16-ra fordítottuk az állást. Ezután csapatunknak nem volt megállás, riválisunknak pedig semmi nem segített. A párharcot lezáró utolsó pontot Kis Dorottya szerezte (25-22), amivel egyesületünk bekerült az NB I-es döntőbe, továbbá megszerezte az Extraligában való szereplés jogát a 2024/25-ös szezonra.

Vezetőedzőnk, Joel Olazábal Herrea szavai a bravúrt követően: „Gratulálok a lányoknak, akik mindent megtettek a mai győzelemért. Ez egy nagyon feszült meccs volt, mivel nem csak a döntőbe jutás volt a tét, hanem az Extraligás indulás joga is. Egy taktikailag nagyon gyenge első szett után sikeresen tudtunk változtatni, amely meghozta a várt eredményt. A negyedik szett elején veszítettünk a koncentrációnkból abban a hitben, hogy megnyertük már a mérkőzést, ezért hátrányból kellett felállnunk, hogy győzelmet arathassunk. Gratulálok a BVSC csapatának, akik ebben a szezonban, ahogy korábban is mondtam, nagyon jól teljesítettek. Köszönjük a szurkolóknak, hogy velünk voltak és bíztatták a csapatot.”

TFSE – BVSC-Zugló 3:1 (-18, 21, 23, 22)
Dr. Koltai Jenő Sportközpont, 200  néző. V: Mezőffy Z., Varjasi M.
TFSE: Tatár 16, Tettamanti 10, Kis D. 14, Tátrai Zs. 7, Zen 10, Kökény. Csere: Kucsera, Weidemann (liberók), Villányi 8, Török 2, Turcsányi 2. Vezetőedző: Herrera Olazabal.

Röplabdásaink a szintén 2 győzelemig tartó döntő első párharcát e hét vasárnap kezdik, a másik ágon bejutott Vasas SC fiókcsapata ellen idegenben.

Óriási gratuláció a TFSE-nek, ám itt még nincs megállás, a cél továbbra is az aranyérem megszerzése!

Fotó: Borhi Mihály