Női NBI Röplabda

Így váltunk bajnokká!

NB I-es női röplabdacsapatunk hosszú évek kitartó munkáját követően hazai pályán próbált meg történelmet írni és felérni a bajnokság csúcsára.

Történelmi kontextusba helyezve az elmúlt éveket azt láthatjuk, hogy csapatunk MOST vagy SOHA alapon hajtott idén az elsőségért. 2021 tavaszán az utolsó pillanatokban csúsztunk le az aranyéremről, a Gödöllő mögött zárva lettünk másodikak. A 2021/2022-es évadban az alapszakaszt megnyerve bizakodóak lehettünk, a végén mégis a MÁV Előre örülhetett, nekünk pedig újfent a második hely jutott. Egy évvel később a Miskolccal vívtunk ádáz csatát az elsőségért és a feljutásért, ekkor tisztán a kezünkben volt az irányítás, miután oda-vissza legyőztük a riválist, az utolsó fordulóban viszont vereséget szenvedtünk a Vasas SC-től, így 2023-ban is ezüsttel kellett beérjük. De nem úgy idén!

A 2023/2024-es évadra fordulva pont a korábbi „ünneprontó” Vasas nőtte ki magát legfőbb ellenféllé. Az egész szezon során fej-fej mellett haladtunk velük, az alapszakaszt végül ők fejezték be jobban. Idegenben rendre legyőztük a fiatal tehetségekkel teletüzdelt gárdát, otthonunkban viszont nem sikerült ellenszert találnunk rájuk. Az elődöntőben itthon magabiztosan győztük le a BVSC-t, majd a második fordulóban kikaptunk, így mindent eldöntő mérkőzésre került sor, amit itthon tudtunk sikerrel zárni. Jöhetett a döntő, ahol a Vasas SC-vel szemben pályahátrányból kezdhettük meg a küzdelmeket.

A finálé első felvonása jól sült el lányaink számára, idegenben sikerült maratoni csata végén előnyhöz jutni, így adott volt a lehetőség a hazai bajnokavatásra. Ehhez viszont meg kellett törni az elmúlt időszak átkát, miszerint „csak idegenben tudunk nyerni a Vasas ellen„.

Mindkét fél a döntőhöz méltóan kezdte a találkozót. Egészen a szett közepéig fej-fej mellett haladt a két rivális, ám a fiatal vasasos röpisek átvették az irányítást. A végjáték felé közeledve már 7 pontos előnynél járt ellenfelünk (15-22), ezt a különbséget még Tatár Gréta támadásaival sem tudtuk csökkenteni, így ez a szett 19-25-ös Vasas győzelemmel zárult. A Vasas oldalán többen a döntő napjai során érettségiztek, így duplán nehéz volt a feladata a javarészt 16-18 éves magyar talentumokkal felálló ellenfélnek.

A következő etapra vérszemet kaptak lányaink és kirobbanó támadásokkal lepték meg a piros-kékeket. Villányi Brigitta és Tettamanti Virág ütéseinek köszönhetően rövid idő alatt jelentős előnyre tettünk szert (18-13). A szett végére sem fáradtak el játékosaink és Zen Isabella megoldásai után szettlabdához érkeztünk, amit végezetül Kökény Nóra blokkjával zártunk le (25-17).

Ezután tudtuk, hogy nincs megállás, csapatunk ugyanolyan lendülettel vetette bele magát a harmadik játszmába is, mint amilyenre az előző lezárása sikeredett. Kis Dorottya és Tátrai Zsanett pontjaival ismét sikeresen elléptünk a szett közepe után, ezt az előnyt liberóink gyönyörű megmozdulásainak hála tartani is tudtuk a végletekig, így a játszma ismét a mi nevünk mellé íródott (25-18).

A 4. szettet ellenfelünk kezdte jobban (4-7), ám Joel Olazábal Herrea tanítványai sikeresen fordítottak a játszma előrehaladtával (16-9). Ezek után csapatunk kiengedett, elkezdtünk hibázni és hagytuk, hogy riválisunk utolérjen minket. 20-20 után kiélezetten alakult a mérkőzés, pontról pontra haladtunk. A Vasas szerezte meg először a szettlabdát, amit sikeresen kivédekeztünk (23-24). Utána nekünk volt lehetőségünk a meccs
lezárására, amit sajnos nem tudtunk véghez vinni. 25-26-nál ismét vasasos előny, újabb hárítás. Lányaink ekkor megelégelték a macska-egér játékot és 28-26-ra lezárták a szettet, ezzel megnyerték a döntő összecsapást és megkoronázták a szezont.

TFSE – Vasas SC 3:1 (-19, 17, 18, 26)
Dr. Koltai Jenő Sportközpont, 440 néző. V: Árpás K. E., Szabó P.
TFSE: Turcsányi, Tatár 12, Tettamanti 9, Kis D. 9, Tátrai Zs. 17, Zen 14. Csere: Kucsera, Weidemann (liberók), Kökény 1, Török, Vámos, Villányi 6. Vezetőedző: Herrera Olazabal.

Ezzel a győzelemmel röplabdásaink megszerezték az NB I. első helyét és megtörték a három éve tartó ezüstérmes sorozatot. Nem csak a rájátszásban, hanem a szezon egészében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak lányaink, aminek meg is lett az eredménye.

Vezetőedzőnk, Joel Olazábal Herrera így értékelt a találkozó után: „Megcsináltuk. Nagyon nehéz meccsen vagyunk túl, amely mindkét csapatnak fontos volt. Tudtuk, hogy képesek vagyunk győzni, ha betartjuk a taktikát és minden játékos hozzáteszi a maga részét. A hullámvölgyek ellenére a lányok a mérkőzés végén sokkal jobban kezelték a nyomást, mint a korábbi szezonban. Nagyon boldog vagyok és büszke a lányokra, akik áldozatokat hoztak és keményen dolgoztak az elmúlt 9 hónap alatt. Köszönjük a szurkolóknak és a rokonoknak a sok támogatást. Továbbá köszönöm a TFSE minden dolgozójának az éves munkát!”

A mérkőzést követően eredményhirdetésre került sor, majd egy megható búcsúra, ugyanis a 8 szezon óta velünk lévő Villányi Brigitta civil pályán folytatja karrierjét. Brigi a rájátszásban többször meglepte az ellenfeleket, az ő tudására is támaszkodva tudtunk felülkerekedni a Zugló ellen perdöntő pillanatokban, valamint a Vasas ellen is kitette szívét a pályára. A szintén régóta egyesültünk mellett tevékenykedő csapatorvos, Dr. Dobos József is visszavonul röplabdacsapataink mellől. Ezúton is köszönjük nekik a több éves kitartó munkájukat a TFSE színeiben!

Hálásak vagyunk a szurkolóinknak, hogy nem csak a sikereknél, de a nehéz időkben is végig lányaink álltak és mindig kitartóan buzdították kék-fehér csapatunkat. Nélkületek nem sikerült volna!

Ami a jövőt illeti, egyesületünk minden igyekezetével azon van, hogy megteremtse az Extraligához szükséges feltételeket, ugyanakkor a legfelsőbb osztály kapcsán elmondható, hogy több csapat is financiális problémákkal küzd. A szövetség jelenleg is gőzerővel dolgozik, hogy egy olyan könnyített feltételrendszert teremtsen, melyet tudnak vállalni az eddigi szereplők és mi is, mint feljutók. Konkrét információkkal nem szolgálhatunk ennek kapcsán még, ugyanakkor azt megígérhetjük, hogy amint tények állnak rendelkezésünkre, jelentkezünk.

Óriási gratuláció lányok, hihetetlenek vagytok!

Fotó: Borhi Mihály