Kajak-Kenu

Előkelő 4. és 6. hely a kajak-kenu válogatóról!

A TFSE kajak-kenu szakosztálya ebben az évben újabb sportolókkal bővült, akik közül ketten idei első megmérettetésükön kapásból bebizonyították, hogy milyen nívót képviselnek. A Szegeden megrendezett I. Felnőtt, U23 kajak-kenu válogató versenyen a 21. életévét hetekben betöltő Nyerges Áron 3 számban, míg szakosztályunk sprinter újonca, Havasi Gergő 1 versenyszámban képviseltette magát. Mindkét versenyző TF hallgató is egyben, így több szállal is kötődnek egyesületünkhöz. Csodálatos eredményeknek örvendhettünk, melyekről kronológiai sorrendben számolunk be a továbbiakban.

Május 6-án délelőtt mindkét versenyzőnkre előfutam várt, Áronra K1 1000 méteren, Gergőre pedig K1 200 méteren. Mindkét sportolónk számára a legjobb 3 közé kellett kerülni a döntő eléréséhez, amit nagy örömünkre elértek a srácok. Nyerges Áron első helyen végzett előfutamában, míg Havasi Gergő a harmadik lett. Mindketten kemény mezőnyből kvalifikálták magukat a délutáni fináléra. A TFSE elmúlt éveiben először fordult elő, hogy válogatón egyéni döntős szereplést láthatunk, ezáltal szakosztályunk számára már biztos volt, hogy történelem íródik.

A TFSE sportolóinak két fináléját a fenti közvetítésben nézhetitek vissza 05:55-től (K1 1000m) és 30:00-tól (K1 200m).

A finálék sorát a K1 1000 méteres táv nyitotta 15 órától. A férfi ezres mezőny rendkívül fiatal volt, egy sportoló sem jutott be az ezredforduló előtti korosztályból. Áron izgalmas stratégiát választott a „királyszám” döntőjére. 5-ös pályán, kiemelt rajtszámmal indult, így bevállalhatta azt, hogy a körülötte lévők nagy rajtját követően úgyszólván vízezzen és gyűjtse az erejét, ameddig lehetőségében áll, majd a táv végén nagyot robbantva zárkózzon fel a mezőnyre. A kockázatos műveletet jól szemlélteti, hogy 250 méternél még az utolsó helyen (9.) állt versenyzőnk, 500 méternél már két helyet előre lépve haladt (7.), a véghajrára fordulva (750 méter után) már az 5. volt, a célba érkezésnél pedig 4. helyen intették le Áront, aki okkal lehetett büszke a partraszállást követően. „Aki mer, az nyer” alapon lett igaza sportolónknak.

Fotó: MKKSZ

28 éves versenyzőnk, Havasi Gergő a legrövidebb táv szerelmesei közé tartozik. Őt a K1 200 méter döntőjében az 1-es pályán követhettük 15:25-től. A mezőny legfőbb esélyese a többszörös világbajnok Birkás Balázs volt, aki az 5-ös pályáról várhatta a rajtot. Sportolónk jól kapta el a kezdést, a táv első felében az élmezőny környékén mozgott, azonban a zárásra a 6. hely lett a végeredménye a szembeszeles pályán. A 200 méter egyik legfőbb látványossága, hogy szemmel alig látható különbségek vannak legtöbbször a versenyzők között. Ez nem volt másként ezúttal sem, a döntő 9 résztvevője 2.1 másodpercen belül érkezett meg a célba. Havasi Gergőt 1.2 mp választotta el az első helyen beérő Birkás Balázstól, 0.446 mp pedig a dobogó legalsó fokát elérő Keresztes Kristóftól.

Havasi Gergő más számban már nem próbálkozott, Nyerges Áron viszont igen. Vasárnapra virradva az 500 méter került főszerepbe a férfi kajakosok számára. Áron K2 500 méteren és K1 500 méteren is szerencsét próbált. A férfi ötszáz páros száma a soron következő olimpián debütál újra a 2008-as kivezetését követően, nem csoda emiatt, hogy itt tapasztalható a legnagyobb versengés az elmúlt években a magyar válogatókon. Nyerges Áron lágymányosi párjával (Tomatás Péterrel) karöltve 6. lett a második előfutamban, így a fiúk lemaradtak a döntőről. Rendhagyó módon délután került lebonyolításra az U23-as mezőny 500 méteres versenye, ahol az előfutamból még továbbjutott sportolónk az 5. helyen, a középfutam 6. pozíciója ugyanakkor végállomást jelentett.

Fotó: MKKSZ

Friss igazolásaink így nyilatkoztak a rangos magyar seregszemlét követően:

Nyerges Áron: „Az elmúlt évekhez képest kifejezetten jó felkészüléssel a hátam mögött érkeztem meg Szegedre az első válogatóra. 1000 és 500 méterre egyaránt tudtam gyakorolni, így nagyon vártam a komolyabb versenyhelyzetet. A szombati nyitány nagyon jól kezdődött, sikerült negyedik helyet elérnem egy kemény 1000-es mezőnyben. A vasárnapi teljesítményemmel csak részben lehetek kibékülve, mert 500 párosban nem sikerült a terveink szerint haladni. Ezen a napon jobbnak éreztem az egyest. Érdekes volt ezen a versenyen, hogy hosszú idő után más klub nevét hallottam a nevem mellett felsorolva. Örülök, hogy a TFSE-t erősíthetem, remélem minél több jó eredményt szállíthatok az egyesületnek!”

Havasi Gergő: A hétvégén megrendezett első válogatón sok új tapasztalatot tudtam szerezni. Kaptam egy képet arról, hogy min kell még javítanom, illetve mi az, amit jól csináltam a felkészülésem során. Ilyen szempontból értékes versenyhétvégén vagyok túl. 6. helyen zártam 200 méteren,ezzel kapcsolatban pedig némi csalódottságot éreztem, mert ennél előrébb vártam magamat. Nincs viszont idő a csüggedésre, mert csúcsformámat a következő válogatóra időzítem június közepére. Ennek tétje elsődlegesen a krakkói Európa Játékokon való szereplés lesz. Ott már K1 500 és K2 200 méteren is rajthoz fogok állni. Sok változás volt a felkészülésemben, hiszen klubot váltottam, új lapát formával kezdtem el evezni. A következő 5 hétre Szegedre költözök, így a legjobb helyszínen készülhetek a soron következő megmérettetésre. Bizakodó vagyok, mivel tartalmas hetek állnak előttem, én pedig szentül hiszek a befektetett munkában. Jó érzéssel tölt el, hogy a TFSE színeiben versenyezhetetek a 2023-as szezontól, ez előrelépés a pályafutásomban. Mindent meg fogok tenni, hogy eredményes legyen a közös munka!

Gratulálunk a srácoknak a hétvégéhez, további sikeres felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!