Férfi NBII Férfi U21 (NBII) Röplabda

Célkeresztben a fejlődés! – átfogó cikk férfi röplabda szakágunk múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Röplabda szakosztályunk férfi szakága, 2017 augusztusa óta, folyamatos fejlődést mutat.

A múltban a Budapest I bajnokság küzdelmeiben szereplő csapatunk, megfiatalodott kerettel a 2019/20-as versenyszezont az NBII-ben kezdte, ahol a debütáló szezonja során harmadik helyezést ért el. A 2020/21-es kiírást pedig már az egyik legmeghatározóbb alakulatként kezdték a másodosztály küzdelmeiben.

Iskolai együttmükődések keretein belül, az elmúlt három/négy versenyszezonban, kiépült a férfi szakág váza. Mára a kilenc éves srácoktól az U25-ös korú egyetemi fiatalokig, széles körben röplabdázhatnak a TFSE egyesületi keretein belül a röplabdázni vágyó sportolók.

Férfi szakágunk vezetőjével, az U21, U19 és U17-es csapataink vezetőedzőjével Nagy Gergellyel, illetve az NBII-es csapatunk vezetőedzőjével, U21-es csapatunk másodedzőjével, Lónárt Péterrel készítettem interjút.

  • Kérlek meséljétek el mikor és milyen úton kerültetek a TFSE-hez?

Nagy Gergely:

Mint játékos 2010-ben kerültem a TFSE-hez, amikor otthagytam az első osztályt. Ez a 11. szezonom itt, (2019/20-as szezontól, mint edző és szakágvezető is), úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hogy a Testnevelési Egyetem Sportegyesületénél új otthonra leltem!

Lónárt Péter:

Boldogan gondolok vissza az első edzőmmel, Nucz Istvánnal folytatott beszélgetéseimre, ahol sokszor beszéltünk róla, hogy „Nekem a TF-en a helyem”. Így tudatosan fizikálisan és mentálisan is készültem a felvételi vizsgáimra. 2006-ban, amikor felvételt nyertem a „TF”-re Testnevelő tanár – Edző szakra, nem is volt kérdés számomra hol szeretném folytatni a játékot. Megkerestem 2006/07-es szezon Vezetőedzőjét, Németh Lajos tanár urat, hogy szeretnék itt játszani és válaszul egy boldog igent kaptam. – Ez volt 14 éve. – Azóta nem volt okom távozni.

  • Nagy Gergely a férfi szakágának vezetése mellett az U21/U19 és U17-es csapatainkat irányítja edzőként. Ennyi feladat ellátásában milyen segítségre számíthatsz, esetleg van, aki az edzések megtartásában melletted van és könnyíti a munkádat?

N.G.:

Igen jelenleg nem kevés feladat hárul rám. Szakágvezetői teendőim mellett több utánpótlás csapat vezetőedzője vagyok. A kezdetektől fogva úgy éreztem, hogy meg kell ismernem a mostani fiatalokat annak reményében, hogy minél jobb szakágvezető lehessek. Köteles vagyok tisztában lenni azzal, hogyan gondolkodnak, mi fontos nekik, milyen problémákkal küzdenek, miként lehet őket megfogni, megszerettetni velük a sportágat.

Célom, hogy fejlesszem a férfi röplabda szakágat. Erősítsem az egyesületi kötödést, klub kultúrát.

Legfontosabb célom az idei évre az volt, hogy az utánpótlást összekapcsoljam a felnőtt csapattal, és egy összehangolt egyesületi munka alakuljon ki a szakágunkon belül. Ez úgy érzem sikerült is, hiszen az elmúlt félévben eszméletlenül nagyot fejlődtek a csapataink minőségben. Itt szeretném megköszönni Lónárt Péternek és Csépke Gábornak (aki jelenleg már az NBI-es női csapatunk edzője) az alázatos munkájukat, mert az általuk lefektetett alapok lehetővé tették, hogy minden csapatunknál (felnőtt, utánpótlás) a vezetőedző segítségét másodedző segítse. Így olyan tehetséges fiatal szakemberekkel tudok edzéseken dolgozni, mint Báder Milán és Nagy Tamás, akik segítségével szinte nem is érzem nagy terhelésnek ezt a sok feladatot.

  • Lónárt Pétertől kérdezném, hogy miben látja a legfőbb előrelépést az eddigi szezonokhoz képest? Csapatának legtöbb játékosa a Testnevelési Egyetem növendéke, miként tudják összeegyeztetni idejüket az NBII ritmusával?

L.P.:

Minden bajnokság más és mindegyik szezonnak van szépsége. A 2019/20-as szezonunk volt az első évünk NBII-ben, amely egy csonka szezon lett. A vírus miatt 2020 március közepén felfüggesztette a Magyar Röplabda Szövetség a bajnokságot, így nem volt lehetőségünk több mérkőzést lejátszani. De az élet nem állt meg. Több játékos is érkezett erre az idényre. Mindenképpen előrelépés, hogy egy 18-20 fős bő kerettel tudunk dolgozni, amiben már saját nevelésű fiatalok is szerepelnek.

Játékosaink nagy része egyetemista, néhányaknak pedig napközben a munkahelyükön kell helytállniuk. Edzéseken és mérkőzéseken is az a célom, hogy kihozzam belőlük a lehetetlent, mert nagyon sok van még bennük. Tisztában vannak vele, hogy eredményt kizárólag kemény munkával tudunk elérni, amihez az edzésen való részvétel alapfeltétel. Így azt gondolom, hogy mindenki megtalálta az arany középutat és mi se tükrözhetné ezt jobban, mint hogy 14 fővel edzünk folyamatosan.

  • Az utánpótlás-nevelést illetően az egyik partneriskolát mindenképpen ki kell emeljük. A Neumann János Informatikai Technikum diákjai aktív részesei a röplabda programnak. Mikor jött létre az együttműködés, milyen céllal és merre halad a közös út?

N.G.:

Hogy pontos legyek, a Budapesti Müszaki Szakképzési Centrummal a szakosztály együttműködése 2017 augusztusában kezdődött. Első körben a BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum és a BMSZC Than Károly Ökoiskola és Technikum diákjai kezdték el velünk a röplabda programot. Aztán egy évvel később csatlakozott a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum is.  

Azóta a THAN-ból lemorzsolodtak a fiúk. A lányok ellenben, a mostani egyik U19-es csapat részei, tanáruk Papp Péter pedig ezen csapat másodedzőjeként része a női programnak. Visszatérve a saját vizekre, mindenképpen megemlíteném Nagy Zsuzsát, aki a kezdetektől az UMSZKI U17/U19 fiúk vezetőedzője, az ő kezéből már több olyan játékos került ki, akik jelenleg az U21-es csapatunkat erősítik.

Az általam vezényelt U17/U19-es UP csapatok tagjai pedig mind a Neumannban járnak, ahol az igazgatónő – Menyhárt Erika – kitünően látta meg az együttmüködésben rejlő lehetőségeket.  Erika és stábja, azóta is teljes mellszélességgel támogatja, segíti a programot. Ezen iskola növendékéire tudunk komolyabban is építeni.

Visszagondolva, nélkülük lehetetlen lett volna, hogy ilyen mérföldköveket tudjunk elérni az idei szezonra. Amikor Én csatlakozhattam, elkezdtem TFSE-nél edzőként, szakágvezetőként dolgozni, már óriási segítség volt, hogy nem kellett teljesen a nulláról kezdeni mindent, volt már mihez nyúlni.

Továbbá szeretném megjegyezni, hogy a múlt évtől és az idei versenyszezontól újabb partneriskolával bővültünk. A Domokos Pál Péter Általános Iskolában indult el U11-U13-as korosztályunk, ahol Umführer Szilvia és Papp Mátyás kezdte el gőzerővel a munkát.

  • Kérlek nevezzétek meg a TFSE férfi röplabdacsapatai terén kitűzött rövid, illetve hosszútávú célokat! (NBII, U21, U19, stb.)

L.P.:

Csapatommal célunk minden mérkőzést megnyerni és kivívni, hogy újra NBI-ben szerepeljen a „TF”, és a Testnevelési Egyetem büszkeségei közé soroljanak minket is. Továbbá minél több saját nevelésű fiatalt és egyetemi hallgatót szeretnénk felnőtt csapatunkba beépíteni.

N.G.:

Legfőbb célunk egyértelműen az, hogy tovább fejlesszük az egyesületen belül szakágunk szervezeti felépítését és szervezeti kultúráját. A felnőtt csapattal szeretnénk idén megnyerni a bajnokságot, az utánpótlás csapatainkkal pedig minden elindított korosztályban szeretnénk idén a középmezőnyhöz közeli eredményeket elérni. Ha ezek mind sikerülnek én elégedett leszek az idény végén, hiszen szakágunknak új lehetőségeket, kapukat nyitnának meg az előttünk álló évekre!

Remélhetőleg minden kitűzött terv sikerülni fog a srácoknak!

Kiemelt támogató

Szakmai Partner

Kövess minket mindenhol!