EEB Egyetemi sport Judo Karate Kickbox

8 érmet szereztek küzdősportolóink Zágrábban!

Egyetemünk karatéban, judóban és kickboxban képviseltette magát a 2023-as Küzdősport EEB-n. Legnagyobb örömünkre sportolóink összesen 5 arany, 1 ezüst és 2 bronzérmet szereztek Zágrábban! Ez az éremeső a Magyar Testnevlési és Sporttudományi Egyetemet – minden sportágat egybevéve – az összesített éremtáblázat 3. helyére repítette.

Forrás: EUSA

Karate

Női vonalon Kovács Kiara (kumite, -50kg), miután első ellenfele nem jelent meg, a második körben csatlakozott a küzdelmekhez. A lengyel Klaudia Sokolowskát 4:0-ra legyőzte és ezzel negyeddöntőbe jutott, ahol a török Sumeye Iliket verte meg 6:2-re. Az elődöntőben a horvát Emma Sgardellit hozták ki győztesen Kiara ellen, majd sajnos a bronzmérkőzésen alulmaradt a ciprusi Irene Kontouval szemben, így az 5. helyen végzett.

Forrás: EUSA

Mérő Bálint (kata) gyakorlata 23.7 pontot ért, ezzel az 5. helyen végzett, mindössze 3 tizeddel lemaradva a 4., és 4 tizeddel a 3. helyről. Soós Áron (kumite, -75kg) első meccsén szoros küzdelemben 3:4-re kapott ki portugál ellenfelétől.

Judo

Tóth Ferenc (81-90kg) a német Richard Fiedlerrel kezdett, akin hamar túljutott, majd Akaki Japaridze (Georgia) győzte le a folytatásban. A georgiai versenyző súlycsoportjában később bajnok lett. Hegedűs Bendegúz (66-73kg) az első meccsén legyőzte montenegrói kihívóját, majd a másodikban az ukrán Serhii Nebotov állította meg. Nerpel Gergely (81-90kg) előbb román, majd lengyel vetélytársát verte meg, azonban a cseh Radomir Musilon már nem jutott túl. Havasi Bálint (90-100kg) a súlycsoportjában bronzérmet szerzett, miután német riválisát legyőzve az elődöntőbe jutott, ahol a georgiai Imeda Gogolaze tudta legyőzni!

Női vonalon azonban hatalmas sikernek lehettünk tanúi, ugyanis Kriza Anna (57-73kg) a dobogó legfelső fokára állhatott fel! A német Charlotte von Leupoldttal kezdett, őt a román Larisa Constantin követte és miután mindkettejüket legyőzte, jöhetett a negyeddöntő. Holland riválisa sem tudta megállítani, így az elődöntőben a francia Lena Siouane-nal nézett farkasszemet. Rajta is felülkerekedve érkezett meg a döntőbe, ahol Carlotta Avanzato várta. Hiába mérkőzött egyel kevesebbet az olasz, ez sem volt elég, hogy legyűrje Annát, akinek végül aranyérem került a nyakába.

Kickbox

Kick-Light kategóriában Fésű Lajos (74kg) először spanyol, majd olasz ellenfelekkel csapott össze. Őket és a svájci riválisát is legyőzve jutott döntőbe, ahol az ír Taylor Heffernant is megverte. Száraz Gergő (63kg) szintén aranyérmet szerzett súlycsoportjában, miután mind a négy küzdelmét megnyerte! Bálint Zoltán bronzéremig menetelet, egyedül a később bajnoki címet ünneplő török Enes Gezertől szenvedett vereséget az elődöntőben. Bozók Szabolcs 5. helyen zárt, miután vereséget szenvedett attól ukrán Hlib Mazurtól, akit később Száraz Gergő hagyott helyben.

Forrás: EUSA

Pointfighting kategóriában is remekeltek a fiúk! Fésű Lajos (74kg) előbb brit kihívóját, majd a döntőben honfitársát, Szajácz Bencét legyőzve szerzett ismét aranyérmet. Bozók Szabolcs (63kg) ellenfele, Maruscsák László nem jelent meg, így küzdelem nélkül állhatott a dobogó tetejére. Bálint Zoltán (84kg) francia, török és horvát ellenfelek legyőzése után a döntőben honfitársával, Nagy Zalánnal küzdött meg és maradt alul, így bronzérmet szerzett.

Forrás: EUSA

Judósaink 2, kickboxosaink pedig 6 érmet szereztek összesítésben. Lengyelországban anno 2 arany és 3 bronzérmet sikerült kiharcolniuk Lodzban, de reményeink szerint ez a javuló tendencia a későbbeik során is megmarad és a Debrecen-Miskolc közös szervezésű 2024-es EUG is hasonlóan szép eredményekkel fog szolgálni, mint a zágrábi EEB!