Funkcionális Fitnesz

Újonckörkép rovat #1 – Hajós Kornél

  • Üdvözlünk a TFSE csapatánál. Kérlek mond el nekünk, miért éppen hozzánk igazoltál le?

Köszönöm szépen a meghívást és a tagfelvételt. Legfőképpen azért ide igazoltam, mert a Testnevelési Egyetemek az ötödéves hallgatója vagyok, így ide húzott a szívem. Négy éve foglalkozom ezzel a sporttal, mind versenyzőként, mind edzőként. Jelenleg a CrossFit Tesseractban tartok edzéseket és közben TE hallgatóként osztatlan tanári szakon tanulok. A TFSE egy nívós és páratlan lehetőséget biztosított a Funkcionális Fitnesz versenyeken elindulni, hivatalos versenyzőként a sportági szövetségi versenyeken belül.

  • Hogyan tudod összeegyeztetni az egyetemi tanulmányaidat a sportkarriereddel? Mesélnél nekünk arról, mit tanulsz?

Ötödévesként abban a szakaszban járunk,hogy iskolában is tanítunk, valamint az oktatásmódszertani órákra középiskolás diákokat szerveznek a tanárok, ezáltal  életszerűbb,mind a tanulás,mind a tanítás. Ezt nagyon nehéz összeegyeztetni a munkával és az edzéssel párhuzamosan. Itt maga az időbeosztás jelenti a legnagyobb fejtörést a mindennapokban. Szerencsére eddig sikerrel vesze az akadályokat.

  • A Funkcionális Fitnesz terén mi inspirál a jövőre nézve?

Mindenképpen a világbajnokságon vagy világkupán az IF3 (International Funcional Fitness Ferdation) versenyrendszerben versenyezni. Mivel fix tesztek vannak, (összesen 6) ami szerintem kiszámíthatóvá teszi a sportot, az eddig megszokott verseny koncepciókkal szemben, sokkal céltudastosabb készülést tesz lehetővé.  Edzőmmel, Kuffler Gergellyel (HCKKG) jelenleg is azon vagyunk, hogy a hiányosságaimat egy olyan szintre emeljük, ami a versenyek végén inkább dob az eredményen, mint elvesz.

  • A Funkcionális Fitnesz sport és az egyetemi tanulmányok rengeteg időt igényelnek, van mellette lehetőséged kikapcsolódni, van valamilyen hobbid, amit szívesen megemlítenél nekünk?

“Mindenkinek arra van ideje, amire időt szakit”- tartja a mondás. Az igazat megvallva elég kevés a szabaidőm, megpróbálom a tőlem telhető legjobban kihasználni.  Szeretek időt tölteni a barátnőmmel és a barátaimmal és ha tehetem hazautazok a 1.5 éves keresztfiamhoz. Legkedveltebb hobbim közé tartozik Mountain Bike és országúti kerékpározok. Nagyszerű érzés, amikor a hétköznapokból ki tud szakadni az ember és le tudja vezetni a feszültséget.

  • A jövődet edzőként képzeled el, vagy más dolgok is érdekelnek esetleg, mint karrier?

A fő célnak mindenképpen az edzői vonalat tartom elsődlegesnek, de szeretném kipróbálni magamat, mint tanár, hogy fejlesszem a fiatalság mozgás kultúráját és hozzáállását a sporthoz, a sportoláshoz.

  • Hogyan látod a magyarországi Funkcionális Fitnesz sport fejlődését az elmúlt években?

A tavalyi szövetségi megalakulás óta látom az előrelépést és a tenni akarást. Jó kezdeményezésnek gondolom a NEFFISZ szövetség által ajánlott nyári szezonzáró versenyent, a Lupa Paloozát, ahol én elit kategóriában harmadik helyet értem el, ami egy nagyon jó szintfelmérő volt. Tudni illik ebben az évben egyetlen verseny került megrendezésre a többit vagy elhalasztották, vagy elmaradt.

A novemberben megrendezésre kerülő NEFFISZ országos bajnokság a cél, arra összpontosítom minden energiámat és ott próbálok majd a nyárzáróhoz hasonló eredményt produkálni. Továbbá a 2021.-es évben pedig szándékomban áll kijutni a világbajnokságra, hogy Magyarországot és a TFSE-t képviselhessem nemzeti színekben.

Kiemelt támogató

Szakmai Partner

Kövess minket mindenhol!