Funkcionális Fitnesz

Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokság 2022

A Funkcionális Fitnesz egy rohamosan fejlődő új sportág. A jelenlegi iF3 nemzetközi szövetség által kiadott szabályrendszerben rendezte meg a Neffisz sportszövetség az idei Nemzeti Bajnokságot. Így az idei Nemzeti Bajnokság hat különböző fittségi képességnek a teszteléséből állt a felnőtt és masters kategóriában, illetve négy teszt feladatból az utánpótlás kategóriában.

Kuti Ádám

Idén a covid-19 világjárvány után újrainduló zalaegerszegi Restart fesztivál keretein belül kapott helyet a Nemzeti Bajnokság. A helyszín gyönyörű volt és minden felszerelés tökéletesen alkalmas volt egy jó minőségű funkcionális fitnesz verseny lebonyolításához. Volt kint nyitott focipályán történő tesztelés, súlyemeléshez megfelelő gumipadló és a Neffisz sportszövetség által biztosított állványzat. A versenyzőknek azonban a feladatokon túl meg kellett birkózniuk az időjárás nehézségeivel, ami egy nyári verseny esetén bizony nagyon benne van a befolyásoló tényezők listájában.

Az előző évekhez hasonlóan, sikerült ismét egy újabb nagyvárosba vinni ezt a rendezvényt, ami a szövetség sokrétűségét, országos lefedettségét is jelzi. Így a 2019 Budapest, 2020 Debrecen, 2021 Budapest, 2022 Zalaegerszeg sorrend szépen jelzi a szövetség törekvéseit. Reméljük megmarad ez a szokás és mégtöbb rendezésre alkalmas helyszín kap majd lehetőséget a következő években.

Az idei Nemzeti Bajnokság programozás szempontjából is érdekes volt, mert a tesztfeladatokat Kovács László (Lacee) egykori Games versenyző és Kajdi Róbert táplálkozási/személyi tanácsadó rakták össze legjobb szakmai tudásuk szerint, az iF3 szabályainak megfelelően. Mivel mindkét szakembernek komoly versenyzői múltja van és jelenleg is aktívan edzősködnek, így a minőség és a mennyiség mind edzői, mind versenyzői tapasztalattal párosult.

Kovács „Lacee” & Kajdi Róbert – programozók

A TFSE szemszögéből kifejezetten kecsegtetően alakult a nevezések listája. Viszonylag magas létszámban regisztráltak sportolóink az utánpótlás, felnőtt és a masters korosztályokban egyaránt. Néhányan sérülés vagy egyéb okok miatt kénytelenek voltak visszamondani a versenyen történő részvételt, reméljük ők mihamarabb egészségesen visszatérnek a mezőnybe és folytatják a versenyszerű sportolást. A TFSE versenyzők végleges indulóinak a listája a következőképpen alakult:

Leány 15-16 korcsoportBalsai Liza
Női 21-29 korcsoportNémeth Gabriella
Nagy Ancsa
Balázs Flóra
Takács Eszter
Női 30-34 korcsoportSzakolczai Fédra
Férfi 21-29 korcsoportKuti Ádám
Hajós Kornél

A fenti táblázatban látható, hogy összesen nyolc versenyzőnk indult a Nemzeti Bajnokságon, különböző nemek és korcsoportok bontásában. 

Balsai Liza

Az utánpótlás mezőnyében az országos szinten döntőben induló lányok négy különböző tesztfeladaton mérették meg magukat. Nekik úgy, mint az összes utánpótlás korcsoportban, a verseny egy napos volt, így minden energiájukat meg kellett mozgatniuk a lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében. A nap végére Szakolczai Fédra tanítványa, Balsai Liza hatalmas küzdelemben megszerezte az ezüstérmet ezzel tartani tudta a tavalyi eredményét korcsoportján belül!

Balsai Liza a dobogón.

Idén a felnőtt és masters. I. női kategóriák igen ígéretesen alakultak az egyesületünk szempontjából, mivel mind az 5 induló versenyző a TFSE egyesületi színeiben indult. A dobogós helyezések így garantáltak voltak, az egyetlen kérdés az maradt, hogy a sorrend pontosan mi lesz a verseny végére. Itt említésre méltó, hogy a Neffisz szövetség döntése alapján a Felnőtt korosztály (21-29 év) és a Masters. I. (30-34 év) korosztályok eredményhirdetés szempontjából külön is ki lettek hirdetve, így korosztályos bajnokokat is ünnepeltünk. A verseny abszolút győztese Magyar Bajnoki címet kapott az esemény végén. Ennek az év következő szakaszában azért is van jelentősége, mert az abszolút kategória győztesek kvalifikáltak az iF3 Funkcionális Fitnesz Világbajnokságra a szövetség támogatásával.

Női 21-29 korcsoport (I. Németh Gabriella, II. Balázs Flóra, III. Nagy Ancsa)

Az abszolút Magyar Bajnoki címet idén is Szakolczai Fédra nyerte meg, aki mind a hat teszt feladatban első helyen végzett, így nem talált ellenfélre. Ő a saját korosztályában, Masters I. (30-34 év) is a dobogó legfelső fokán végzett, ezzel két aranyérmet és két kupát gyűjtött egyesületünknek.

Női Abszolút  Magyar Bajnoki rangsor (I. Szakolczai Fédra, II. Németh Gabriella, III. Balázs Flóra)

Abszolút kategóriában Németh Gabriellának sikerült az ezüstérmet megszereznie. Ez a teljesítmény a Felnőtt korosztály (21-29 év) első helyezését eredményezte neki! Gabi teljesítményén komoly fejlődés látható az előző évhez képest.  Balázs Flóra az abszolút kategóriában sikeresen hozott egy bronzérmes helyezést, a felnőtt kategóriában pedig egy ezüstérmet. Nagy Ancsa felnőtt korosztályos harmadik helyezetként zárta a versenyt. Legújabb TFSE-s versenyzőnk, Takács Eszter teljesítménye külön kiemelést érdemel, hiszen nagyon kemény mezőnyben csinálta végig élete első funkcionális fitnesz versenyét, ahonnan rengeteg tapasztalattal gazdagodva térhetett haza. 

Takács Eszter

A férfi 21-29 korcsoport és abszolút korcsoportokban a TFSE részéről két versenyző, Kuti Ádám és Hajós Kornél állt rajthoz idén. Mindketten rendszeres versenyzői a hazai funkcionális fitnesz porondjának, emellett a Testnevelési Egyetemen végzett hallgatók. Ádám a tavalyi eredményein javítva, felnőtt férfi korcsoportban a dobogó legfelső fokáig tornászta magát. Kornél pedig egy hosszan elhúzódó sérülésből kigyógyulva tudta végre megmutatni a hazai közönségnek, hogy milyen is az, amikor felkészülten és egészségesen áll ki versenyezni. Ez a férfi felnőtt korosztályos bontásban egy harmadik helyezést jelentett számára.

Férfi 21-29 korcsoport: (I. Kuti Ádám, III. Hajós Kornél)

Abszolút kategóriában Ádám a második helyen végzett, amivel biztosította a kvalifikációs helyét az iF3 idei Világbajnokságára Mexikóban. Kornél pedig a hatodik helyen futott be az összevont mezőnyben. További részletes eredményeket az alábbi linken lehet megtekinteni: https://eredmenyek.neffisz.hu/leaderboard

Hajós Kornél

Egyesületünk az idei Neffisz Funkcionális Fitnesz Nemzeti bajnokságot összesen három kupával, négy aranyéremmel, négy ezüstéremmel és három bronzéremmel zárta. Ezzel négy kvótát szerezve az iF3 Funkcionális Fitnesz Világbajnokságra! (Balsai Liza, Szakolczai Fédra, Németh Gabriella, Balázs Flóra és Kuti Ádám)

Leány 15-16 korcsoportBalsai Liza – TFSE ?
Női 21-29 korcsoportNémeth Gabriella – TFSE ??
Balázs Flóra – TFSE ?
Nagy Ancsa – TFSE ?
Női 30-34 korcsoportSzakolczai Fédra – TFSE ??
Női Abszolút Magyar Bajnoki rangsorSzakolczai Fédra – TFSE ??
Németh Gabriella – TFSE ?
Balázs Flóra – TFSE ?
Férfi 21-29 korcsoportKuti Ádám – TFSE ??
Hajós Kornél – TFSE?
Férfi Abszolút  Magyar Bajnoki rangsorKuti Ádám – TFSE  ?
Németh Gabriella

Külön köszönetet szeretnénk mondani a Neffisz sportszövetségnek a szervezésért és lebonyolításért, a Restart fesztiválnak és Zalaegerszeg városának a helyszín lehetőségéért, a többi sportegyesületnek, akik nélkül egyesületünk nem tudna magas szintű mezőnyben versenyezni, a verseny szponzorainak, akik bármilyen formában támogatták a sportunk fejlődését, illetve az önkénteseknek, akik mind a sportbírói munkában, az adminisztrációban, az eszköz pakolásban segítették ezt a rendezvényt.

Köszönjük szépen!
TFSE Funkcionális Fitnesz csapata.

Szakolczai Fédra