Női NBI Röplabda

Argentínából jöttem – interjú Lucas Alborch-al

Isten hozott nálunk Lucas! Kérlek pár sorban foglald össze kinek örvendhetünk személyedben!

Üdv mindenkinek!
Lucas Alborchnak hívnak, 24 éves vagyok, Argentínából származom, Bolívar városából. Október eleje óta vagyok Budapesten, mint a TFSE női NB I-es röplabda csapatának edzője, statisztikusa és játékosmegfigyelője.

  • Milyen tapasztalataid vannak a röplabda sportágában? (Milyen szinten játszottál játékosként, hogyan kezdődött az edzői karriered?)

Egészen korán, 6 évesen kezdtem el röpizni még az iskolában. 2 évvel később már a Club Cuidad de Bolivar utánpótlás csapatában találtam magamat, ahol egészen 18 éves koromig játszottam. Ezen évek alatt bemutatkozhattam a korosztályos válogatottban U17-ben, majd U19-ben is.

19 éves koromban Buenos Airesbe – Argentína fővárosába – költöztem, ahol a Club Náutico Hacoaj U21-es folytattam a játékot, illetve az utánpótlás csapatoknál tapasztalatot szerezhettem edzőként is. Fővárosi kalandomat nem akartam tovább folytatni, visszahúzott a szívem Bolívárba, ahol az U13-as, U15-ös és a felnőtt csapat edzője lehettem.

A 2018/19-es szezonban debütálhattam a felnőtt élvonalbeli csapatban, mint liberó. Egész életemben az első divízióba kerülésért küzdöttem, meseszerű, hogy ez végül a nevelőegyesületemben sikerült. Ebben az évben a hazai bajnokságon túl, megnyertük Dél-Amerika legrangosabb nemzetközi tornáját, a Libertadores Kupát.

A Club Cuidad de Bolivar Dél-Amerika egyik, ha nem a legsikeresebb röplabda csapata.

A következő szezon elején az egyik legnevesebb argentin szakember, Genaro Lopez javaslatára játékosmegfigyelőként alkalmaztak a klubnál. Tőle és a csapat edzőjétől nagyon sokat tanulhattam a statisztika világáról, amit egyből kamatoztatni tudtam a csapatnál, és a legutóbbi szezonban a 3 legrangosabb sorozat mindegyikében az első két hely valamelyikét sikerült elhódítanunk (Szuperkupa, Super4, Libertadores Kupa).

Lucas 24 éves korára már a pályán és a kispadon is elérhetett a csúcsra!
  • Ezek alapján felmerül a kérdés, milyen népszerűségnek örvend a röplabda sportága hazádban?

Nem lepek meg senkit azzal, ha elárulom, hogy Argentínában a labdarúgásnál nehéz kedveltebb sportot találni. Ugyanakkor az elmúlt két évtizedben a röplabda is felemelkedett a népszerű/nézett kategóriába. Már iskolás korban a legtöbben kipróbálják, és sokan folytatják valamilyen utánpótlás klubban.

  • Hogyan érkezett a magyarországi lehetőség?

A Bolívar csapata nem vesz részt a következő szezonban az élvonal megmérettetéseiben, ezért úgymond munka nélkül maradtam. Márton Ervin (szakosztályvezető) keresett meg egy emailben, ahol vázolta a TFSE-nél kialakult helyzetet, így érkezhettem edző és statisztikus pozícióba a csapathoz.

  • Nagyjából 3 hete vagy nálunk, milyennek tartod a munkát csapatnál? Milyen feladataid vannak?

Amit kiemelnék, az a lányok edzéseken nyújtott hozzáállása! Mindenki fegyelmezett és fogékony a fejlődésre. Eddigi tapasztalataimat és ismereteimet szeretném teljes egészében átadni a leghatékonyabb módon. Remélem továbbra is sikeres lesz a közös munka, és szép eredményekkel ajándékozhatjuk meg a szurkolókat!

Legfontosabb feladatom a statisztikák elkészítése csapatunk, illetve az aktuális ellenfél játékáról. Ezt a mérkőzések előtt, alatt és után is folyamatosan végzem. Ezen felül taktikai és stratégiai elemekben is javaslattal látom el a lányokat, aminek hátterét az analízisek és a fejlődéshez szükséges információk jelentik.

  • Milyennek érezted a múltheti, Székesfehérvár elleni mérkőzést? Elégedett voltál a látottakkal?

Nagyon érdekes meccset játszottunk múlt szombaton. Megmutatkozott a lányok elszántsága és csapatszelleme, ami kulcsfontosságúnak bizonyult. Igyekeztünk felkészülni az ellenfélből, de ők idén még nem játszottak a bajnokságban, így nem volt sok lehetőségünk elemezni őket előzetesen. Nagyon örülök a sikernek, felejthetetlen bemutatkozásnak bizonyult!

  • Milyennek gondolod Magyarországot, Budapeset? Volt már időd a munkád mellett kiszabadulni és barangolni egy keveset?

Őszintén mondom, nagyon boldog és hálás vagyok amiért itt lehetek! Budapest varázslatos városnak tűnik, izgalmas történelemmel, egyedi atmoszférával és nagyon szép városképpel. Mindezek mellett még mázlim is van, mert úgy érzem, nagyon rendes és kedves emberekkel sodor össze itt az élet. Igyekszem minél hasznosabban tölteni az itteni időmet!

Köszönjük Lucas a válaszokat! Reméljük minden a terveid szerint alakul!