Kosárlabda Női NBI/A

74 pontig jutottunk Győrben

NBI/A-s női kosárlabdázóink a második helyen álló Győr otthonában léptek parkettre a bajnokság 18. fordulójában. Az évek óta egyre magasabbra törő Győr 14–2-es mutatóval készült ellenünk, míg mi 5–12-vel álltunk az összecsapást megelőzően.

A találkozón végig vezetve tudott felülkerekedni rajtunk a hazai alakulat. Cziczás László játékosai megnyerték a lepattanó csatát (40-30), többet dobtak kosárra, kevesebbet faultoltak és több szerzett labdával zártak, mint mi. Asszisztok terén előremutató, hogy többet jegyezhettünk ellenfelünknél, azonban az eladott labdáink száma kifejezetten sok volt ezen az estén.

Fotó: Nagy Gábor

A wbasket.hu így foglalta össze a mérkőzés menetét:

Villámrajtot vette a Győr Aaryn Ellenberg, Bach Boglárka és Beatrice Mompremier pontjaival. Nem telt el két perc és már 7-0 állt az eredményjelzőn. A TFSE-MTK első találata Dúl Panka nevéhez fűződött, de erre egy 7-0-s hazai válasz érkezett. Ennek megfelelően 14-2-nél már Magyar Bianka időkérése miatt állt a játék. Németh Alma és Dúl Panka révén igyekezett ritmust váltani a TFSE. Kiegyenlítettebbé vált a játék képe. Felváltva estek a kosarak. Győri oldalon Dombai Réka remekelt, aki egymaga 9 pontot szerzett az első szakaszban. A TFSE pedig Lauren Manis és Pusztai Petra révén tudott faragni a hátrányán. Két perc volt az első szakaszból, amikor Manis duplája után 25-20-ra módosult az állás. Ekkor Cziczás László rendelte magához tanítványait és végül Dombai Réka duplája, illetve Nagy Dóra 2+1-es megoldása zárta le a negyedet, amivel 30-20-ra ment a Győr. A második etapot Varga Zsófia büntetői vezették fel. Erre Dúl Panka válaszolt, de ezt követően közel négy percig nem találtak be a vendégek. A Győr ezt kihasználva 39-22-re lépett el, ami összességében 14-2-es futás volt, kialakítva a folytatást meghatározó differenciát.

Fotó: Nagy Gábor

Az első szakaszhoz hasonlóan a második etap első győri rohamait is Aaryn Ellenberg, Bach Boglárka és Beatrice Mompremier hármasa vezényelte. Maradva a két negyed összehasonlításánál, amíg az első negyedben összesen volt három, addig a második etap első négy percében lett három eladott labdája a TFSE-nek és ez sokba került a vendégeknek. Dúl Panka triplája és Pusztai Petra villanása törte meg a TFSE kosárcsendjét. Ezekre Török Ági és Weninger Virág válaszolt, így beállt a 14-17 pontos különbség a felek között. A vendégektől kivált Ty Marshall, aki mindössze hat percet tudott vállalni. A félidő utolsó három percében érdemben nem változott az eredmény. Török Ági büntetői alakították ki a nagyszünet 49-33-as eredményét. Az első 20 percben a Győr a 40 mezőnykísérletéből 19-et értékesített, míg a TFSE a 33-ból 16-ot. A győriek 25-13-ra vezettek a lepattanókban. Eközben pedig 9 szerzett labdájuk volt a hazaiaknak. A magabiztos győri vezetés a folytatásban sem forgott veszélyben. Király Andrea, Dúl Panka és Pusztai Petra tripláival 53-42-re szépített a TFSE a harmadik negyed elején, de a teljes második 20 perc legszorosabb eredménye ez volt.

Fotó: Nagy Gábor

A TFSE felzárkózása után Aaryn Ellenberg állt a győriek élére, már a 14. pontját szerezte a mérkőzésen, amikor 60-42-es előnyhöz juttatta csapatát. A különbség a 20 pontot ostromolta és végül a harmadik negyed utolsó két percében ezt el is érte. Ekkor Beatrice Mompremier dominált győri oldalon. Egymaga 9 pontot szerzett, közte éppen azt, amivel 20 egységre növelte csapata előnyét. Igyekezett szépíteni a TFSE, Theodoreán Alexandra és Burján Laura is triplát értékesített. Az utolsó 10 percnek 70-54-ről vágtak neki a felek. A győztes kiléte nem lehetett kérdés, de egy kifejezetten pontgazdag szakasz kerekedett. Dombai Réka négy triplát is értékesített, de Király Andrea is betalált távolról. A különbség 20 pont környékén billegett. Az utolsó öt percbe 84-53-ról fordultak a felek. A hajrára megtört ez a jó ritmus. Faultok tették töredezették a játékot. Weninger Virág például egymaga hat büntetőt dobhatott, amiből ötöt értékesített is. A végeredményt Dúl Terka büntetői és Varga Zsófia duplája alakította ki. A Győr végig vezetve 97-74-es győzelmet aratott.

SERCO UNI GYŐR – TFSE-MTK 97-74 (30-20, 19-13, 21-21, 27-20)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 18. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Fodor Attila, Rácz Zsolt Róbert, Tóth Kálmán (Forrai Sámuel)

SERCO UNI-Győr: Ellenberg 14/12, Török 8, Dombai 23/15, Bach 5, Mompermier 19. Csere: Dubei 6, Varga 4, Rozmán, Nagy 5, Weninger 7, Oroszova, Williams 6.

TFSE-MTK: Theodoreán 5/3, Marshall, Manis 6, Dúl P. 12, Dúl T. 6. Csere: Szeitl, Pusztai, Turi, Hegedűs, Németh 10, Burján 8/6, Király 9/9.

Fotó: Nagy Gábor

Vezetőedzőnk, Magyar Bianka így értékelt: „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy az első negyedben kipontozódjon a légiós játékosunk. Idegenbeli pályán ez volt a maximum, amit kihozhattunk. Összességében a vereség okát abban látom, hogy a lepattanókban nagy differencia alakult ki, nem tudunk azzal mit kezdeni, hogy nincs klasszikus ötösünk, Mompremier pedig 20 pontot dobott nekünk. Ezek a szituációk okozták a vereséget, de egyáltalán nem vagyok szomorú, büszkék lehetünk a saját csapatunkra is. Most pihenünk egyet, de utána fontos meccsek jönnek, hiszen harcban vagyunk még a rájátszásért.

Pusztai Petra nyilatkozata: Gratulálok a Győrnek. „Mindenben egyetértek az edzőnkkel, fizikailag és lepattanózásban nem sikerült felvenni a versenyt az ellenféllel. Várható is volt, de ettől mindenki odatette magát a csapatunkból. Megyünk és küzdünk tovább.