EEB Egyetemi sport Röplabda

Vereség a negyeddöntőben – az 5-8. helyért folytathatjuk!

Pénteken reggel került megrendezésre a röplabda Egyetemi EB első negyeddöntője, ahol kék-fehér lányaink veretlen csoportgyőztesként néztek farkasszemet a „C” csoportból másodikként továbbjutó Valencia alakulatával.

Előzetes ismereteink alapján hasonló képességekkel rendelkező rivális egységre számíthattunk, mely egyetlen vereségét a torna toronymagas esélyesével szemben (Bologna) szenvedte el. Az összecsapás helyi idő szerint 9 órakor vette kezdetét a Minho Egyetem Sportkomplexumában.

A kezdő pontoktól fogva látni lehetett, hogy parázs mérkőzésre van kilátás. Az első szett elején nekünk állt a zászló, rendre el tudtuk végezni a taktikai utasításokat, így egy apró lépéssel a Valencia előtt jártunk. Többször is öt pont volt a különbség (14:9, 17:12) a játszma végére viszont teljesen felébredt az ellenfél. Fokozatosan közeledtek ránk, precízebbé vált fogadásuk és támadójátékuk is, továbbá nyitásaik is hibátlanok voltak. 24:21-nél három szettlabda volt a kezünkben, azonban ezekkel nem sikerült élni, a túloldalon pedig minden összejött. Idegörlő csatában tudott előnyre szert tenni a spanyol gárda, ami a szett addigi látképét elnézve számunkra fájó eredménynek bizonyult (26:28).

A második játszmát még jobban kezdtük az előzőnél. Látszott játékosainkon, hogy hamar egalizálni szeretnének, kijavítva ezzel az első etap okozta csorbát. 5:1-el húztunk el Szerényi Gréta és Tettamanti Virág pontjaival, ám ekkor rázott magán egyet a Valencia és újabb szintet emeltek labdabiztosság terén. 16:16-ig még fej-fej mellett haladtunk, onnantól viszont kirajzolódni látszott riválisunk előnye. Bátor és önbizalommal teli volt a játékuk, amire hátrányban küzdve nem tudtunk kellően határozottan reagálni. A szett második felétől sajnos elsőszámú feladónk, Kökény Nóra kiesett a képből sérülés miatt, helyét innentől végig Pisák Luca vette át. Lányaink amit tudtak beleadtak, de az ellenfelet szinte lehetetlen volt hibára kényszeríteni. 18:25-el zártak, ezzel kétszettes előnyre tettek szert.

Lélektanilag nagyon nehéz percek következtek, innentől hibátlan játékra volt szükség a fordítás kicsikarásához. A túloldali magabiztosságot tetézte az egyre csak erősödő felszabaduló és tehermentes felfogás. Ahogyan ilyenkor lenni szokott, bátortalanabbá váltunk és elkezdtünk szétesni. Csapatszinten mindenki törekedett az összetartásra, de a fáradtság hibákat és stresszt szült. Lányaink fogcsikorgatva küzdöttek, viszont vezetés már csak elvétve szerepelt a nevük mellett. Nyitások terén nem volt meg a kellő következetesség, emellett fogadásaink során is sok probléma mutatkozott. 8:7-es vezetés után legnagyobb bántunkra nem sikerült irányító szerepben feltűnni, a Valencia teljeskörűen uralta a találkozót. Kiemelendő, hogy 0:2-es hátrányban, 14:21-es állásnál is gőzerővel hajtottak előre a TF-es hölgyek. Pisák Flóra a találkozó ezen szakaszára vezéregyéniségként lépett elő és egy utolsó rohamra buzdította társait bődületes ütéseivel. 19:21-ig sikerült felzárkózni, innentől azonban már nem volt tovább, kíméletlenül lezárta a negyeddöntőt a jobban játszó rivális (20:25).

Semmi okunk nincs most kardunkba dőlni, hiszen előttünk az 5-8. helyért zajló rájátszás. Természetesen másnak tűnhet egy ilyen végjáték, mint az éremcsata a legjobb 4 között, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a tavaly nyári lengyelországi megmérettetésen 9. helyen zártunk, amihez képest már most garantáltan előrébb fejezzük be a rangos nemzetközi seregszemlét.

Klasszikust idézve: „A sikerhez vezető lift nem működik. Használd a lépcsőt! Lépésről lépésre…” – Joe Girard. Stábunk és lányaink ezt teszik napról napra, meccsről meccsre, szezonról szezonra. Gőzerővel dolgoznak, mi pedig okkal lehetünk büszkék rájuk.

A folytatásban tehát az 5-8. helyért lépünk pályára Bragában. Következő ellenfelünk biztosan német lesz, kiléte viszont nem ismert, hiszen a Köln és a Münster délutáni csatájának vesztesével mérettjük meg magunkat szombaton 09:30-tól. Az is garantált továbbá, hogy a majdani rivális több vereséggel a háta mögött érkezik (mindkét csapatnak van egy veresége már) hozzánk. A mi mutatónk ma 3 győzelem – 1 vereségre módosult.

Sok sikert lányok, fel a fejjel és hajrá továbbra is!

Fotó: Borhi Mihály – TFSE