Kosárlabda Női NBI/A

Valódi egyetemi csapatként a nagyok között – féléves értékelő Sterbenz Tamás szakmai vezetővel

Balról jobbra: Sterbenz Tamás, Magyar Bianka és Hegedűs Péter // Fotó: Tóth Zsombor
A tavalyi szezonban szó szerint berobbant az élvonalba női kosárlabdacsapatunk. Magyar Bianka tanítványait mostanra jobban ismerik az ellenfelek, ezért már a 2020/21-es idény előtt világossá vált, hogy nehezebb dolga lehet a TFSE-MTK-nak, mint egy évvel korábban. Az eddigi 15 mérkőzésen mégis sikerült határozott formában fellépni és jó eredményeket elérni. 7 győzelem és 8 vereség az aktuális mérleg, amivel csapatunk rájátszást érő helyen áll féltávnál.

A remek teljesítmény és a tabellán elfoglalt helyezés annak tudatában még értékesebbé válik, hogy számos megpróbáltatás is érte a csapatot. A szezon kezdetét követően koronavírus fertőzés miatt le kellett állni a munkával, halasztásokra volt szükség és több hét kényszerpihenő után kezdődhetett meg újra a fokozatos felépülés. Ezután fel kellett venni egy sokkal intenzívebb és sűrűbb ritmust, hiszen bő egy hónap alatt 10 meccset játszanak le lányaink (December 2. és Január 10. között). A meccsdömping végére a vasárnapi, DVTK elleni hazai TV-s bajnoki tesz ideiglenesen pontot. Az idei szezonban látottakról a csapat szakmai vezetőjét, Sterbenz Tamást kérdeztük.

  • Ha egy szóval kéne jellemezze a csapatot, mi lenne az?

Folyamatosság. Aki követte fejlődéstörténetünket, tisztán láthatja, hogy 5-6 év munkájának gyümölcse érik be folyamatosan. Eredeti koncepciónk mentén haladunk, valódi egyetemi csapatként igyekszünk helytállni a több fronton is megerősödött élvonalban. A kezdeteket követően fokozatosan kezdtük el az építkezést, így minden megélt mérföldkő kulcsfontosságú volt az évek során: MEFOB győzelmek, Hepp Kupa győzelem, ANBI/piros bajnoki cím, Magyar Kupa Final Four. Legfőbb értékünk a főleg egyetemi hallgatókból álló csapatunkban és az őket körülvevő saját nevelésű szakemberekből álló stábban rejlik. Melléjük érkeztek kiváló erősítések, akik tökéletesen illeszkednek az egységhez. Erre azért is volt szükség, mert Európa egyik legerősebb női bajnokságában profi, nemzetközi kupaporondon is jeleskedő csapatok ellen mérkőzünk és úgy kell felvegyük a ritmust, hogy közben megőrizzük TF-es identitásunkat.

  • Hatalmas lehetőség, hogy tehetséges fiataljaink két amerikai klasszis mellett pallérozódhatnak és tanulhatnak. Tekintsük Bernáth Réka esetét, aki meghatározó játékossá nőtte ki magát az idei szezonra. Többen rebesgetik, hogy válogatott magasságokig is elérhet, mit gondol az ő fejlődéséről?

Bernáth Réka szereplése és mutatott játéka számunkra már tavaly is meglepetés volt. Esete kiváló példa arra, hogy egy egyetemi hallgató miként tud élni a kapott bizalommal és hogyan térülhet meg az edzőkkel közösen kölcsönös alázattal végzett munka. Célunk a hozzá hasonló tehetségek kinevelése és egyetemi tanulmányaik során csapatunknál tartása. Rékának minden esélye megvan a felnőtt válogatottban történő bemutatkozásra. Nagyon büszkék vagyunk rá és méltán jelenthetjük ki, az idei szezonra felnőtt a nagyokhoz!

  • Milyen célokat tart reálisnak a szezon hátralevő részére? Megvalósulhat ismételten egy újabb álomszerű menetelés, akár a bajnokság rájátszásában is?

Úgy gondolom nem titkolt vágyunk eljutni a bajnokság rájátszásába. Tavaly ez a félbeszakadt szezon miatt meghíusult, de az előtte megélt Magyar Kupa szereplés ízelítőként szolgált ahhoz, ami a play-off során várhat ránk. Az idei erőviszonyok kapcsán szeretném hangsúlyozni az NBI/A középmezőnyének megerősödését. Nagyon sokat lépett előre a Győr, Cegléd és a PEAC hármasa, és erősödött a BEAC, Vasas és PINKK trió is. Ezek a javulások és a kialakult presztízsharcok nagyon hasznosak a magyar női kosárlabdázás számára, látványosan emelik a színvonalat, ami résztvevők közös érdeke.

  • Hosszútávon milyen szerepe lehet a TFSE-nek az élvonalban?

A fent említett folyamatos építkezésünk 2022-ig jelenlegi formájában folytatódik. A Testnevelési Egyetem új, multifunkcionális sportcsarnokát a tervek szerint 2022 őszén adják át, ami még professzionálisabb alapokat és légkört biztosíthat csapataink számára, ahol már igazi hazai, TF-es környezetben léphetünk pályára. Szerepvállalás tekintetében őrizni akarjuk jelenlegi státuszunkat, szeretnénk továbbra is minél több lelkes egyetemi hallgatóval együtt dolgozni.

Az MTK-val érvényben lévő fúziónk eredményeként az ANBI/piros és zöld csoportjában is az élmezőnyben vannak fiókcsapataink, a hónap végén Hepp Kupa négyes döntőben vesz részt az MTK-TFSE, a MEFOB kiírásában pedig évek óta veretlenek a lányok. A nemzetközi egyetemi porondon (Egyetemi EB, Egyetemi VB, Universiade) továbbra is szeretnénk lehetőséget biztosítani a fiatal magyar tehetségeknek. Ahogyan már említettem, mi rájuk építünk!