Női NBI Röplabda

Tanulmányúttal felérő olasz kaland!

Női röplabdacsapatunk január 5-8. között Dél-Olaszországban töltött négy napot a PanBisco’ Leonessa Volley Altamura meghívásának köszönhetően. Az International PanBisco’ Trophy küzdelmei mellett Puglia régiójának nevezetességeivel is megismerkedhettek lányaink.

Csapatunk szállása a házigazda alakulat szomszédságában, Gravina di Puglia városában volt. Barátságos családi környezet vette körül a TFSE kiválóságait az első pillanattól kezdve. Lányaink számára a helyi gasztronómia különlegességein túl sikerült bepillantást nyerni egy, az otthonihoz képest merőben eltérő alapokon működő közösség életébe és mindennapjaiba.

A tornát szervező altamurai csapat az olasz negyedik vonalban (B2) érdekelt, miután 2023 tavaszán – korábbi játékosunk, Halla Gréta vezérletével – feljutott a C1-es ligából (5. osztályból). A PanBisco’ Leonessa Volley csapata jelenleg a B1-es feljutásért harcol, féltáv környékén a dobogón helyezkedik el a régiókra osztott B2-es küzelmekben. A város hazai mércével Szolnok, Tatabánya méretűnek mondható a populáció tekintetében, csapatuk pedig nagy tradícióra tekinthet vissza, 2008-ig az olasz élvonalban (Serie A1) voltak érdekeltek, még a legendás olasz hálóőr, Gianluigi Buffon lánytestvére is játszott a klub színeiben. Mérkőzéseiken akkoriban rendre 1500-2000 néző buzdította a helyi alakulatot.

Kék-fehér lányaink és a stáb számára sok szempontból tanulságos volt az olasz túra. Az országban második legnépszerűbb sportként ismert a röplabda. Több száz működő felnőtt csapat mellett náluk található a földkerekség legszínvonalasabb bajnoksága is, élén Bajnokok Ligája győztes gárdákkal. Ami a negyedosztályú házigazdát illeti, harmincnál is több szponzorral rendelkeznek, gyakorlatilag a város vállalkozóinak nagy része teljes mellszélességgel támogatja a lokális sportot, legyen szó a névadó PanBisco pékárú nagykereskedésről, a helyi pizzériáról, autószalonról vagy kávézókról, éttermekről.

A helyiek szívélyes vendégszeretete minden pillanatot átjárt, a négycsapatos tornán viszont nem ismertek kegyelmet. Három olasz alakulat, nevesül a Pantaleo Volley Club Il Podio Fasano (B1), Fenix Monopoli (B2) és a fent már említett PanBisco’ Leonessa Volley Leonessa (B2) közül két csapattal néztünk farkasszemet. A hazai Altamurával az elődöntőben játszottunk szoros összecsapást, melynek végén 0:2 (két szettes meccseket rendeztek) arányban maradtunk alul. A bronzmérkőzésen döntő szettben múlt felül minket a zöld-fehér szerelésben játszó Monopoli, a tornát végül a Fasano nyerte, mi pedig szakmailag kellő tapasztalattal gyarapodtunk.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a dél-olasz vendégszeretetet. A klubvezetőktől kezdve a csapattal foglalkozó technikai személyzeten át a játékosokig bezárólag mindenki nagyon nyitott és kedves volt a mieinkkel. A torna sportértékén túl rengeteg élménnyel is gazdagodott a TFSE női röplabdacsapata. A környék nevezetességeit, így Gravina, Altamura, Matera, Trani és Bari városainak szépségeit is egytől egyig lehetőség nyílt megcsodálni, ahogyan a messzeföldön híres olasz konyhát is. Kitűnő csapategységünk tovább fejlődhetett, a játékosok és a stáb még közelebb került egymáshoz.

Ezúton is köszönjük olasz vendéglátónk meghívását és szeretetét, grazie mille di tutto PanBisco’ Leonessa Volley Altamura! Speriamo di vedervi presto!

Fotó: Borhi Mihály