Egyetemi sport Kosárlabda Universiade

Hajszálon múlott – 5 ponttal voltak jobbak a japánok!

Vasárnap mérkőzött meg Universiade válogatottunk a csoportjában szereplő másik riválisával. A kifejezetten izgalmas és harcias találkozón végül a japánok diadalmaskodtak, így egy győzelemmel és egy vereséggel a 2. helyen végeztek a magyar lányok.

Fotó: MEFS

Kifejezetten jól indult a találkozó, Mérész Beatrixnak, Dúl Pankának és Wentzel Nórának köszönhetően 8-3-as előnybe kerültünk, innen a japánok fordítottak 8-10-re. Bernáth Réka duplája a legjobb pillanatban akasztotta meg az ázsiai rohamot. Egyik fél sem tudott jobban elszakadni a másiktól, a negyed végén 15-17 szerepelt az eredményjelzőn.

Lepattanózásban sokkal jobbak voltunk, azonban az eladott labdák keményen megbosszulták magukat, különösen a második etapban. 20-19-ről, csak a szemfülességüknek köszönhetően 31-21-re léptek el. A magyar hölgyek tartását dicséri, hogy hiába kerültek többször hátrányba, egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet! Kenyeres Anett és Mérész Beatrix találataival sikerült új lendületet venni, majd Dúl Panka triplája hullott be, így már csak 4 pont választotta el a feleket. A félidő vége előtt Bernáth Réka 2+1-es megoldásának hála mindössze 1 pontra csökkent a különbség.

A nagyszünet után 33-34-ről folytatódott az összecsapás, sőt Salamon Zsófi duplájával át is vettük a vezetést, majd Bernáth Réka volt eredményes távolról. Magyar Bianka tanítványai erőn felül harcoltak, ám a felkelő nap országából érkező ellenfélnek Argentína ellen is az utolsó bő negyed óra hozta meg a várt sikert. Az ázsiai csapatok dinamikus, gyors játéka ekkorra érik be és válik fizikai fölénnyé, ezt pedig könyörtelenül ki is használták.

Egy 0-7-es futással visszavették a vezetést, de a mieink akkor sem adták föl, sőt ismét fordult a kocka 42-41-nél. Megint Japánon volt a kezdeményezés sora és ugyan 9 ponttal elszakadtak, de Boros Berta és Bernáth Réka büntetői megtörték a hosszú kosárcsemdet, Mányoky Réka triplája pedig nagyon jókor érkezett. A záró szakaszra 5 pontos hátránnyal fordultunk és sajnos ezúttal nem sikerült fordítani. A japánoknak minden szerzett pontunkra volt válasza, az utolsó percekben pedig töredezett játék alakult ki és a rengeteg büntető a döntő pillanatokban nekik kedvezett. Válogatottunk ettől függetlenül óriásit küzdött a magasabban jegyzett rivális ellen és megérdemli a dicséretet.

MAGYARORSZÁG – JAPÁN 59-64 (15-17, 18-17, 16-20, 10-10)

FISU World University Games 2023
Csengtu, Qingbaijiang Sports Centre Gymnasium
COMODARO MORAES M.C.(BRA), NIEMIERA L.(USA), PESSOA J.(POR)

Magyarország: Varga, Király, Wentzel 10/3, Mérész 11, Dúl 9/3. Csere: Kenyeres 2, Mányoky 7/3, Szerencsés, Salamon 4, Aradi, Boros 1, Bernáth 15/3.

Japán: Hayashi 12/12, Asahina 13/6, Miura 15/3, Ikematsu 9/9, Okamoto. Csere: Emura 6/3, Tateyama 6, Yasue, Tanaka 2, Awatani, Suzuoki 1, Morioka.

A folytatásra kedden kerül sor, második helyezettként a „B” csoport győztes Tajvannal csapunk össze. Következő kihívónk Csehországot (81-75) és Szlovákiát (61-69) is legyőzve jutott tovább. Kedden (08.01.), helyi idő szerint 13:30-kor kezdődik a mérkőzés!

(forrás: wbasket.hu)