Női NBI Röplabda

A dicső múlt

Női röplabdás lányaink remek szezont futottak a bajnokság felfüggesztéséig. Mindenkihez eljutott a hír, hogy a Magyar Röplabda Szövetség március 18-án rendkívüli online gyűlést tartott, ahol sok fontos döntés mellett az is kihirdetésre került, hogy a teljes felnőtt és utánpótlás teremröplabda bajnokság felfüggesztése 2020. május 15. napjáig meghosszabbításra került.

A kényszerpihenőt a csapat tagjai hasznosan töltik – amiről már korábban írtunk – így most egy nem is olyan rég történt évet szeretnénk felidézni, ami a TFSE női röplabda szakosztályának egyik legdicsőbb korszaka volt, az 1966-os bajnoki ezüstérem megszerzése után. Ez pedig a 2013-14-es szezon volt, ahol a bajnokságban és a Magyar Kupában is egyaránt 4.helyezést ért el csapatunk.

Akkori szakosztályunk vezetője a sportban és sportágában is méltán elismert Németh Lajos, csapatunk edzője pedig Gubik János volt.

Megkerestük az akkori szakosztályvezetőnket (aki most a TFSE regnáló elnöke), hogy mondjon néhány szót arról, hogy mi volt az akkori csapat sikerének a titka:

  • Utánpótlás csapataink hihetetlen módon teljesítettek hiszen a junior és serdülő csapat első helyen míg az ifi csapat második helyen végzett. Miben látta a siker kulcsát?

Abban az időben a röplabdázás igen, csak alulfinanszírozott sportág volt hazánkban. Ennek köszönhető volt az is, hogy a 2010/11. évi szezonban női csapatunk az NB II bajnokságban szerepelt. A szezon végén I. helyen végzett és jött a nagy kérdés, hogy vállaljuk-e, vagy sem az I. osztályban való indulást.

Ekkor megkeresett egy tőkeerősnek tűnő személy, akinek saját utánpótlás egyesülete volt. Az Ő elképzelése az volt, hogy dolgozzunk együtt, mivel a nála sportolók 18 év felett nem tudnak már versenyezni (abban az időben olyan U19 és U21 bajnokság volt, melyen nem voltak „nyíltak”, csak az NB I felnőtt bajnokságban szereplő egyesületek indulhattak ezekben a korosztályokban az adott bajnokságokban), ezért miután ,,kiöregedtek” játszanak a TFSE csapatában. Nekünk ez fél megoldás lett volna, mivel az NB I felnőtt bajnokságban szereplő egyesületeknek kötelező volt indítani U21, U19, U16, U14 korosztályos csapatokat is, nekünk meg egyik sem volt. Ez volt az egyik akadály, a másik pedig a pénz. Az említett személlyel megállapodtunk abban (írásos szerződés formájában), hogy az Ő utánpótlás egyesülete biztosítja számunkra a kötelezően előírt UP. csapatokat (ezt az MRSZ szabályzata megengedte, megengedi a mai napig is) egy együttműködési szerződés alapján, mi pedig vállaljuk az edzési, versenyeztetési költségeket. A másik fél azt is vállalta, hogy szerez névadó szponzort, amely segítségével erős NB I-es csapatot tudunk kialakítani. Ez több éven át kiválóan működött.

Az első évben 2011/12 szezonban a 12 csapatos mezőnyben újoncként a 7. helyen, 2012/13. és a 2013/14. évi szezonban is a IV. az ezt követő évben a 7. helyen végzett. Közben 2014-ben és 2015-ben is a Magyar Kupa 4. helyét szereztük meg.A nevünk Aluprof-Testnevelési Főiskola SE volt, míg az UP. csapatok esetében TFSE-KRA. Az utánpótlás nevelés, képzés a KRA keretein belül kiválóan működött, ennek voltak köszönhetőek a jó eredmények.

  • Gyimes, Kötél és Bleicher. Csak néhány név a csapatból, akik később nagy eredményeket értek el, és karriert futnak/futottak be. Hogyan sikerült egy ilyen ütőképescsapatot kialakítani?

Nagy mértékben hozzájárult a minőségi utánpótlás csapat megléte, ahonnan tehetséges játékosok kerültek fel az első csapathoz. Annyit még elmondanék, hogy két oldalról erősítettük a felnőtt csapatunkat. Az egyik a már említett utánpótlás (innen érkezett Gyimes Zsófia) a másik pedig a tehetséges játékosok átigazolása csapatunkhoz. Ez működött egészen a 2014/15. évi szezon végéig. Akkor az UP. egyesület tulajdonosa olyan igényeket támasztott felénk a további együttműködés feltételeként, amit nem is akartunk, de nem is tudtuk volna teljesíteni. Ezért 2015-17 közötti időszakban egy másik UP. egyesülettel kötöttünk megállapodási szerződést, ezzel a kötelezettség rendben volt, a felnőtt csapatunkkal kapcsolatban egyetlen célunk volt az NB I osztályban maradás, amit azóta is tudunk tartani.

  • Mit gondol a mostani csapatról?

A mostani csapat stabil NB I-es erősségű. Az elmúlt 5 évben elsődleges célunk az volt, hogy úgy tudjunk folyamatos NB I-es jogosultságot elérni, hogy minél több TF hallgató kerüljön be a csapatba. Annyit áldozunk (anyagiakat) a csapat működtetésére amennyi van. Sajnos nem tudunk versenyezni azokkal az egyesületekkel, akik előttünk állnak a tabellán (jelenleg a 16 csapatos I. osztályban a 11. helyen állunk) mivel sokkal jobb anyagi lehetőségeik vannak. Ugyanakkor nagyon jó a közösségi szellem, igazi csapatot alkotnak a lányok. Nincsenek „ászok” együttesünkben, olyan játékosokból állunk, akik fejlődni szeretnének, és meg is van erre a lehetőségük. 2017. óta – amikor a röplabdázás bekerült a látvány csapatsportágak körébe – az UP. kötelezettséget saját erőből tudjuk megoldani, a felnőtt csapatunknak külső támogatója van.

Sikeres időszak, szép emlékek. Bízunk benne, hogy a most befektetett munka meghozza gyümölcsét és a következő években ismét nagy sikereket élhetünk át a csapattal együtt!

Nincs itt mese! Hajrá TF! Hajrá TFSE!