Egyetemi sport Kosárlabda Universiade

Brazília következik az 5-8. között

Női universiade kosárlabdacsapatunk drámai végjátékban maradt alul a „B” jelű csoport győztesével szemben. A Tajvan elleni küzdelem első félideje számunkra alakult kedvezően, jobban tudtuk érvényesíteni akaratunkat, többször is 8 pont körüli előnyünk volt. Sikeresebbek voltunk lepattanók terén, továbbá nagyobb arányban estek be kísérleteink, azonban a gyors kosárlabdát favorizáló ázsiai csapat nem adta olcsón a bőrét.

Gyors játékuk miatt bármikor benne volt a levegőben, hogy szempillantás alatt közelebb zárkóznak. A harmadik negyedben ugyan közelebb kerültek, eleinte mégis a mi nevünk mellett szerepelt előny. A záró etap első percének végén riválisunk szerezte az első pontokat és ezzel új lendületet vett. 64–55-nél már 13–1-es futásban voltak. Hatalmasat küzdött a magyar válogatott, így Wentzel Nóra triplájával, majd sorrendben Mérész Beatrix, Dúl Panka és Mányoky Réka pontjaival 69–64-re visszakapaszkodtunk.

Négy és fél perc volt hátra, teljesen nyílt lett a találkozó. A végjáték több nagy fordulatot is tartogatott. Előbb megugrott 72–64-re Tajvan, majd innen a Mérész-Wentzel kettős találataival 72–70-re jöttünk vissza. Másfél perc volt hátra és mindkét csapat előtt nyílt esély, de a kísérletek lejöttek. 29 másodperccel a vége előtt módosította két büntetővel 74–70-re az állást Tajvan. Időkérés után Mányoky Réka szépített, de a kiélezett végjátékból Tajvan jött ki győztesen.

MAGYARORSZÁG – TAJVAN 72-75 (16-15, 23-17, 16-27, 17-16)

FISU World University Games 2023

Csengtu, Sichuan Gymnasium

YU Y.(CHN), KUMAGAI K(JPN), LOPEZ J.(MEX)

Magyarország: Bernáth 18/9, Wentzel 16/9, Mányoky 9, Dúl 3, Mérész 22. Csere: Varga 4, Király, Szerencsés, Salamon.

Tajvan: Lo Pin 12/9, Cho Ching 10/3, Hsu Yu-Lien 9/6, Lin Tieh 16/3, Peng Hsiao-Tong 10/6. Csere: Huang Jou-Chen 7/3, Hsu Wen-Hsuan 2, Chao Yun-Feng, Wang Jing-Ting, Liao Wei-Ching 2, Lo Pei-Chen 7.

A soron következő összecsapáson két azonos mutatóval rendelkező fél néz farkasszemet. Mieink a nemzetközi seregszemle nyitányán Argentínát múlták felül, majd alulmaradtak Japánnal és Tajvannal szemben. Brazília is győzelemmel kezdte a tornát, Romániát múlták felül, ezután viszont kikaptak Finnország és Kína ellen is. A magyar lányok így az 5-8. helyért folytathatják a küzdelmeket, ahol csütörtökön 13 óra 30 perctől vár rájuk a hasonló játékerőt képviselő Brazília.

Hajrá lányok, hajrá magyarok!