Kosárlabda Univesiade

Kínára hangolódva – íme az Universiade válogatott!

Június végén Székesfehérváron kezdte meg felkészülését a női kosárlabda Universiade válogatott a 2023-as Nyári Egyetemi Világjátékokra (2021-ről halasztották el), melynek idén Chengdu ad otthont. A nyugat-kínai Sichuan (Szecsuan) provincia fővárosa 16,33 millió lelket számlál és az elmúlt időszakban gőzerővel készült az eseményre, aminek a bővebb leírása itt olvasható: FISU.NET. A sportban elért előrelépések és a hely nagy történelmi múltjának ötvözésével a hagyományok, a sport és a kultúra fontosságát helyezték előtérbe a szervezők.

A válogatott élén korábbi NBI/A-s vezetőedzőnk, Magyar Bianka áll, aki nemrég tért haza Amerikából, ahol a 2019-es WNBA bajnok Mystics-nél tölthetett 3 hetet. Magyarország az „A” jelzésű hármas csoportba került Japánnal és Argentínával. Mindkét rivális komoly játékerőt képvisel, így nem lesz egyszerű dolga sem a stábnak, sem pedig a játékosoknak.

Fotó: Borhi Mihály – TFSE

„Valóban nagyon erős lesz a mezőny. Különösen Japán válogatottja, bár ott jó kiindulópont lehet az Ázsia-bajnokság, ahol a stílusukból ízelítőt kaphattunk. Az argentínok némileg ismeretlenebbek, de őket sem szabad lebecsülni. A csoportunkban a másik továbbjutó hely sorsa vélhetően ellenük dőlhet el.” – hangsúlyozta Magyar Bianka.

Konkrét helyszínül a Qingbaijiang sportközpont szolgál majd. Legnagyobb örömünkre többen is ezer szállal kötődnek egyetemünkhöz és egyesületünkhöz. A játékoskeretet Aradi Zsanett, Bernáth Réka, Boros Berta, Dúl Panka ,Karakó Dorina, Kenyeres Anett, Király Andrea, Mányoky Réka, Mérész Beatrix, Salamon Zsófia, Szerencsés Tamara, Varga Sára és Wentzel Nóra, míg a stáb tagjait Magyar Bianka (szöv.kap.), Hegedűs Péter (edző), Juhász Ferenc (erőnléti edző), Nyitrai Balázs (MTK masszőr), Király Evelin (technikai vezető) és Sterbenz Tamás (csapatvezető) rektor úr alkotják.

A játékoskeretről bővebben

Dúl Panka és Király Andrea jelenleg is az NBI/A-s TFSE-MTK kötelékét erősíti, de nem lesz ismeretlen csapattárs Kenyeres Anett sem, aki Andival nem csak a MEFOB, de az ezüstérmes MTK-TFSE-ben (NBI/A Zöld csoport) is alapembernek számít. Továbbá mind együtt dolgoznak a stáb többségével már lassan több, mint 2 éve!

Wentzel Nóra a Magyar Kupa ezüstérmes PEAC csapatából érkezik, illetve a következő idényben szintén a pécsiek sorait fogja erősíteni Mérész Beatrix, aki Olaszországból tér haza. Bernáth Réka 2020/21-es szezont követően a TFSE-MTK-tól igazolt a DVTK-hoz. Korábbi játékosunk nem csak a hazai de a nemzetközi porondon is remekelt, sőt az Euroliga 13. fordulójában a Salamancával szembeni klasszis villanását is kiemelték a FIBA munkatársai.

Varga Sára a spanyol másodosztályú Cordobában légióskodik. Boros Berta, NBII-es férfi kosárcsapatunk edzőjének, Boros Zoltánnak a lánya, a CSATA együttesében játszik, korábban 2 évig tartozott a TFSE-MTK kötelékébe, de megfordult a BEAC-nál, illetve a Vasasnál is. Szerencsés Tamara már hosszú ideje a Vasas Akadémia oszlopos tagja, egyik legjobb teljesítményét ebben az idényben a második helyezett Győr ellen jegyezte. Karakó Dorina az NBI/A Zöld csoportos Nyíregyházi Kosársuli egyik legkiemelkedőbb játékosa, amint az a bajnokságban is látszik, a második legjobb pontátlagot érte el ebben a szezonban 15.8-cal.

Forrás EUSA

Mányoki Réka a 2021/22-es szezont már Szekszárdon kezdte és egészen ezüstéremig meneteltek, az idei évben pedig negyedik helyen zártak. Salamon Zsófia szintén a Vasas együttesétől érkezik, de az ELTE MEFOB csapatában is aktívan tevékenykedik, sőt Debrecenben az aranyérem mellett MVP címmel jutalmazták. Aradi Zsanett az NBI/B Piros csoportos MAFC játékosa, ebből kifolyólag több olyan csapattársa is akad, akikkel a pályán már találkozott idény során.

A 4 hetes felkészülés során most először vívnak majd barátságos mérkőzést július 6. és 9. között. Első megállók között a csehországi Klatovy szerepel, ahol az angol, cseh és a holland U20-as válogatottal csapnak majd össze. Ezt követően, kis szünet után folytatódik az alapozás és egy hazai mérkőzéssel folytatják a lányok. Románia ellen lépnek pályára a Városmajorban, majd július 24-én indulhatnak is Kínába, ugyanis 28-án kezdődik a nemzetközi megmérettetés!

Sok sikert és jó utat lányok!