Funkcionális Fitnesz

Újonckörkép rovat – #5 Interjú – Kádár Balázs

  • Üdvözlünk a TFSE csapatánál. Kérlek mond el nekünk, miért éppen hozzánk igazoltál le?

 A hír hallatán, hogy a TFSE-nek újraindult a Funkcionális Fitnesz szakosztálya, számomra egyértelmű volt a dolog. A Testnevelési Egyetem hallgatója vagyok és minden TE hallgató igyekszik a TFSE színeiben sportolni, ha az adott sportban van szakosztálya az egyetemi sportegyesületnek. A „Miért?“ kérdésre a válasz az, hogy jó érzés egy olyan helyre tartozni, ahol a közösségemet segíthetem. Továbbá úgy tudom, hogy a jelenlegi NEFFISZ magyar válogatottnak már hat TFSE versenyző a kerettagja, ami számomra nagyon motiváló!

Az elmúlt években pont mindig úgy jött ki a formaidőzítés, hogy sikerült lesérülnöm a verseny előtt. Majd ráébredtem, hogy valamit talán rosszul csinálok, így tanulva a hibákból, Hajós Kornél barátommal kezdtem el az edzéseket újra a CrossFit Tesseractban, az első komolyabb sérülés után. Később a CrossFit MayFly-ban folytattam, ahol a súlyemelésem is erősödött, úgy érzem, hogy még nagyon messze vagyok attól a szinttől, ahol szeretnék lenni, de minden nappal egyre közelebb vagyok az élmezőnyhöz.

  • Hogyan tudod összeegyeztetni a munkádat a sportkarriereddel? Mesélnél nekünk arról, mit tanulsz?

A Testnevelési Egyetemen osztatlan tanári szakon vagyok ötödéves hallgatóként. Emellett teljes munkaidőben dolgozok. Az edzést nehezebb összeegyeztetni az egyetemi órákkal. Étkezés, pihenés, edzésciklusok és közben a Testnevelési Egyetem gyakorlati óráinak az összehangolása rengeteg energiát és időd vesz igénybe. Aki volt már hallgató a Testnevelési Egyetemen, vagy betekintést nyert az itteni mindennapokba, az pontosan eltudja mondani, hogy a TE gyakorlati óráinak nagyon magas a színvonala, de a követelménye is.

 Nálam személy szerint ez ráadásul mostanában komolyodott a helyzet, mert amióta magas szintű versenyzés a célom, azóta az edzések mennyisége és hosszúsága is megnövekedett. Az idei évben a kialakult vírushelyzet miatt igazából az a célom, hogy legalább három versenyen szeretnék elindulni, amit meghirdetnek és meg is rendeznek. Jelen helyzetben eléggé nehéz dolga van a NEFFISZ sportszövetségnek és a versenyszervezőknek is a biztos dátumok kijelölésében, mert a vírus terjedése és az aktuális globális és hazai korlátozások folyamatos változásai is befolyásolják a versenyek időpontjait. Természetesen ez ránk versenyzőkre is kihatással van, lényegében „vakon harcolunk”, úgy készülünk versenyekre, hogy nem biztosak a dátumok.

  • A Funkcionális Fitnesz terén mi inspirál a jövőre nézve?

Példaképem nagyon nincsen, ami személyesen motivál, például az, hogy amióta elkezdtem ezt a sportot nagyon jó fizikumot sikerült kifejlesztenem. Régen nem tudtam megcsinálni a kötélmászást, ma ez már nem probléma. Illetve az edzőm véleménye nagyon motiváló és inspiráló.

  • A Funkcionális Fitnesz a versenyekre való felkészülés és munka rengeteg időt igényelnek, van mellette lehetőséged kikapcsolódni, van valamilyen hobbid, amit szívesen megemlítenél nekünk?

Szerencsére azokkal, akikkel edzeni szoktam nagyon szeretek a szabadidőmben is időt tölteni, persze most a COVID alatt ez nem nagyon sikerül, mert korlátozsáok vannak, amik jelentős mértékben befolyásolják az emberek életét. Nagyon szeretem az amerikai Seattle Seahawks szurkoló vagyok. Illetve a mostani időszakban rengeteg könyvet olvasok.

  • A jövődet edzőként képzeled el, vagy más dolgok is érdekelnek esetleg, mint karrier?

Kacsintgatok efelé, mint távlati cél, hogy a Funkcionális Fitnesz sportban edző legyek, vagy egy normális konditeremben, funkcionális edző, aki az összetett mozgásokat tanítja, úgymond „felnyitja a szemét” a tanítványainak. Illetve testnevelő tanárként is szeretném magam kipróbálni.

  • Hogyan látod a magyarországi Funkcionális Fitnesz sport fejlődését az elmúlt években?

Ez egy nagyon jó kérdés, amit én látok az az, hogy rengeteg ember belekezd, de nagyon nagy a lemorzsolódás arány, amit nem értek, hogy miért van, mert ez egy nagyon kreatív sport. Persze, ha magas szinten akarja valaki csinálni, akkor szerintem az egyik legnehezebb, mert ötvözet sport, több, másik sportnak a keveréke. Rekreációs szinten, vagy ha valaki csak saját magának csinálja, akkor szerintem pont az benne a kreatív oldal, hogy minden sportból tanul egy kicsit, illetve az általános fitnesz célokat, mint fogyás, testzsírcsökkentés, izomépítés, viszonylag gyorsan el lehet érni vele. Azonban, ha az ember kimegy egy versenyre és meglátja, hogy mi az a szint, ahova el kell jutni, az egy teljesen másik világképet tár elé. Úgy gondolom, hogy évről évre jobb a hazai mezőny és emelkednek az elvárások is fokozatosan növekednek. Továbbá nagyon örülök neki, hogy a nemzetközi szövetségnél, az iF3-nál gondoltak már a junior, gyerek utánpótlás kategóriákra is, így a jövő nemzedékét is kiépíti ez a sport. Hazai viszonylatban, főleg a TFSE-n belül Kuti Ádámot, Hajós Kornélt és Varró Gábort tudnám megemlíteni, akinek a teljesítményére felnézek. Szeretnék a közeljövőben velük versenyezni.