Funkcionális Fitnesz

Újonckörkép rovat #4 – Németh Gabriella

  • Üdvözlünk a TFSE csapatánál. Kérlek mond el nekünk, miért éppen hozzánk igazoltál le?

Úgy éreztem, hogy elég neves és komoly hazai versenyzők vannak a TFSE Funkcionális Fitnesz csapatában, sokan közölük a sportági magyar válogatott tagjai. Ennek okán jó döntésnek tűnt egy olyan csapatnak a részese lenni, akik fokozzák a teljesíményemet, motiváló hatással vannak rám.

  • Hogyan tudod összeegyeztetni a munkádat a sportkarriereddel? Mesélnél nekünk arról, mit dolgozol?

Egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozom tanácsadóként, és tavaly télen úgy döntöttem, hogy az edzősködésre fektetem a hangsúlyt. Így az edzői munkaóráimat megnöveltem, a másik állásomban a pedig lecsökkentettem. Személyi edzéseket és csoportos CrossFit illetve Funkcionális Fitnesz edzéseket is tartok.

  • A Funkcionális Fitnesz terén mi inspirál a jövőre nézve?

Azért szeretem ezt a sportot, mert annyira sokrétű és annyi féle mozgásban kell jónak lenni, hogy ezt egy kihívásnak vélem. Sok területen kell és sokoldalúan jónak lenni folyamatosan ez rendkívüli kihívásnak számít. Mindig az az inspirációm, hogy találok egy-egy területet, amiben kevésbé vagyok jó, mint a többiben és azt fejlesztem. Ez szerintem minden hibrid sport szépsége.

  • A Funkcionális Fitnesz a versenyekre való felkészülés és munka rengeteg időt igényelnek, van mellette lehetőséged kikapcsolódni, van valamilyen hobbid, amit szívesen megemlítenél nekünk?

Van egy kiskutyám, akivel sokat foglalkozom mostanában. Szabadidőmben a saját társaságommal szoktunk eljárni vendéglőkbe. Amikor van rá lehetőségem, akkor eljárok koncertekre.

  • A jövődet edzőként képzeled el, vagy más dolgok is érdekelnek esetleg, mint karrier?

Egyelőre most azon nem gondolkozok, hogy csak az edzői karrier felé menjek, nekem ez a többlábon állás, kettős karrier az, ami tetszik, szerintem ennél is maradok.  Szeretek több dolgot csinálni egyszerre.

  • Hogyan látod a magyarországi Funkcionális Fitnesz sport fejlődését az elmúlt években?

Van fejlődés, a versenyeket viszonylag stabilan ugyanazok a szervezők alakítják évek óta. A Funkcionális Fitnesz és a NEFFISZ-IF3 vonal azért tetszik nekem, mert meghatározott teszt kategóriák vannak, amelyek körül ölelik az állóképességet (endurance), az erőt(strength) és a képességeket (skills) kategóriákban. Nekem ez azért tetszik, mert így a verseny nem lehet túlságosan egyoldalú a szervező által adott versenyzőknek minden kategóriában tesztelniük kell. Az elmúlt években voltak olyan esetek, hogy egy versenyszervező túlságosan elvitte egyik, avagy másik irányba a versenyt. Továbbá, ami még tetszik, hogy  az IF3-ban és ezáltal a magyar NEFFISZ-ben is van doppingszűrés, ami mondjuk az eddigi külföldi és hazai versenyekre sem mindig volt jellemző. Szerintem ez nagyon jó, mert elősegíti a normális fejlődési gyorsaságot és tiszta versenyt tesz lehetővé a „fair play” elv mentén.