Kosárlabda Női NBI/A

TFSE-MTK – E.ON ELTE BEAC = 2–0!

Női kosárlabdacsapatunk csodás teljesítményt nyújtva írt történelmet, miután feljutása óta először jutott be az NB I. A rájátszásának TOP 6-os mezőnyébe! A TFSE-MTK kettő sikerrel zárt az E.ON ELTE BEAC ellen, így készülhet az 5. helyért zajló rájátszásra a PEAC – Vasas párosítás győztese ellen.

Fotó: Borhi Mihály – TFSE

Húsvét vasárnap ide-oda, teltház előtt került megrendezésre a TFSE-MTK – E.ON ELTE BEAC párharc második mérkőzése. Az első meccset 4 ponttal tudták nyerni kék-fehér lányaink, ezzel pályaelőnyhöz jutottak, amivel élni is tudtak a vasárnap este folyamán. Jobban kezdte az összecsapást Magyar Bianka együttese, hamar nagy előnyt sikerült kovácsolni az olajozottan működő támadójátéknak köszönhetően. Nagy futásunk egészen 29-16-ig tartott. Ekkor még három perc volt az első negyedből. Szerepet cseréltünk ellenfelünkkel, ezúttal a BEAC oldalán estek be az extra dobások. 29–26-ra zárkózott a BEAC, ezt követően Pusztai Petra törte meg a kosárcsendünket. Végül 10 perc után 32–28-as állásnál vonulhattunk rövid pihenőre.

A második negyedet Ana Vojtulek duplája vezette fel, majd Morgan Green kezében egy üres ziccernél ott volt az egyenlítés. Ezzel nem tudott élni a BEAC, mi viszont új lendületet vettünk. Nem telt el három perc a második negyedből és Ty Marshall 2+1-es megoldása után 40–30-nál 10 pontra nőtt a differencia. A BEAC ezután Tóth Franka triplájával váltott fokozatot, majd Angyal Barbara hármasával 45–44-nél egy pontra zárkóztak. A félidő utolsó két percében Ty Marshall öt pontját és Morgan Green hármasát jegyezhettük fel, így teljesen egalizált eredménnyel, 51-51-el mentünk a nagyszünetre. A félidőben nálunk a 15 pontos Dúl Panka, a vendégeknél a szintén 15 pontnál járó Ana Vojtulek bizonyult a legeredményesebbnek. A mi oldalunkon 33-ból 18, a BEAC-nál 30-ból 19 volt a mezőnymutató. A BEAC 18–11-re vezetett a lepattanókban, ugyanakkor 10 eladott labdája volt, míg nekünk mindössze 4.

Fotó: Borhi Mihály – TFSE

A harmadik negyed elején Lauren Manis és Ty Marshall találtak be. A BEAC első pontjaira közel két percet kellett várni. Ebben a szakaszban jóval inkább a védekezés került előtérbe. Az első 20 perc 37 mezőnykosara után a harmadik negyedben összesen 9 mezőnytalálatot jegyezhettünk fel. Ebből négyet TFSE-MTK-nál, ötöt a BEAC-nál. A vendégek a harmadik negyed feléhez érkezve 56–55-nél fordítottak, majd Zsámár Lili duplájával és Morgan Green triplájával 61–55-nél hat egységgel elszakadtak. Rosszabb sorozatunkat Dúl Panka triplája törte meg, de Angyal Barbara és Tóth Franka tartotta csapata 4-6 pontos előnyét.

Az utolsó 10 percnek 62–66-ról vágtak neki a felek. Nagyon hamar összegyűltek a csapathibáink, ami nehezítette a helyzetünket. Angyal Barbara két büntetője 62–68-ra alakította az eredményt, majd 7 ponttal is elhúzott a vendég együttes. Hegedűs Janka triplájával kezdtünk el kapaszkodni, a döntő fordulat végül az utolsó öt percben érkezett el. Váltottunk védekezésünkben, amire láthatóan nem volt ellenszere a BEAC-nak. Támadásban Hegedűs Janka újabb négy pontot termelt és Dúl Panka is megvillant, hamar 74–74 lett az eredmény. Egy újabb csodás triplát követően pedig 77–74-nél vettük át a vezetést. Ty Marshall hármasa után 80–74-nél 12-0-ás rohanásnak örvendhettünk. Hegedűs Janka ekkor még két pontot tett hozzá, 82–74-nél eldőlni látszott a találkozó. Az ellenfél küzdött, ahogyan csak tudott, Angyal Barbara és Tóth Franka még 82–80-ra visszahozta csapatát. De hazai időkérésünk után Hegedűs Janka és Pusztai Petra pontjai adták meg a kegyelemdöfést. Elképesztő küzdelem után 88–85-re nyertünk, így az 5. helyért játszhatunk, míg a BEAC a 7. helyért folytatja.

Fotó: Borhi Mihály – TFSE

TFSE-MTK – E.ON ELTE BEAC 88-85 (32-28, 19-23, 11-15, 26-19)

TIPPMIX NŐI NB I. A – 5-8. helyért, 2. mérkőzés
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Tőzsér Dénes Kelemen, Minár László Balázs, Gruber Nikolett Lilla (Maár Gábor)

TFSE-MTK: Theodoreán 2, Pusztai 13, Hegedűs 19/9, Marshall 23/6, Dúl P. 20/9. Csere: Baa 4, Németh, Manis 7, Dúl T.

E.ON ELTE BEAC: Angyal 18/3, Vojtulek 18/3, Milkovics, Green 18/6, Tóh 14/3. Csere: Katona 4, Zsámár 7/3, Juhász 6.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc végeredménye 2-0 a TFSE-MTK javára.

Hazai nyilatkozatok

Magyar Bianka: – „Ez a csapat fantasztikus! Négy év tudatos építkezésének az eredménye az, hogy itt tudunk most ünnepelni. Úgy játszottunk 2023-ban, hogy az összes alapszakasz mérkőzésünket meg kellett nyernünk. Óriási nyomás volt végig a lányok vállán, hiszen nem kaphattunk ki. Legyen szó Szekszárdról, BEAC-ról vagy a BKG-ról, egy meccsen se veszíthettünk, hiszen akkor nem jutunk be a rájátszásba. 2023-ban tökéletesen megcsináltuk azt, amit előre elterveztünk. Itt a playoffban is lehet látni, hogy az első párharc a Győr milyen kemény volt. Már ott fantasztikusan tudtunk játszani, remekül összeállt a támadójátékunk. Igazi csapat vagyunk, nagybetűs csapat! Nagyon büszke vagyok, hogy idén elértünk idáig. Főleg, hogy ezt két légióssal tettük, sokszor négy magyar játékossal a pályán. Nagyon boldog vagyok, hogy a TFSE-MTK csapatában a kezeink alatt ilyen fantasztikus fiatal játékosok vannak. Ha a mai meccset kell említeni, Alinak óriási szerepe volt abban, hogy a második félidőben a Greent kikapcsolta. Csak szuperlatinuszokban tudok beszélni az eddigi menetelésünkről. Ez egy nagyon klassz csapat és nagyon boldog vagyok, hogy az edzőjük tudok lenni. Köszönöm mindenkinek aki a háttérben dolgozik, hiszen óriási segítség és nagy szerepük van a sikerekben. Óriásiak a szurkolóink is, ma is hatodik emberként buzdítottak minket. Most két napig biztos, hogy pihenünk, hiszen az elmút hónapokban kegyetlenül sokat dolgoztak a lányok. Elemeztünk, szépen apránként javítottuk a játékunkat. Mutatja ezt az is, hogy a negyedik negyedben 26 pontot dobtunk egy pocsék harmadik negyedet követően. Úgy gondolom, hogy ezt a két napot megérdemeljük, utána elmegyünk és ebédelünk egy jót a csapattal. Nagyon gratulálok a lányoknak, megérdemeltük ezt a győzelmet!

Dúl Panka: – „Biankát tudom csak ismételni, ebben a győzelemben mindenki benne volt. Nem volt olyan, aki a parkettre lépve nem lendített a szekéren. Ali ráállítása Greenre nagyon jó döntés volt és fontos faktora volt a sikernek. Hihetetlen boldog vagyok!

A folytatásra jövő hétvégén kerül majd sor a PEAC – Vasas párharc győztesével. A rájátszás utolsó körében a tét nem más, mint az 5. hely, amiért újfent kettő győzelemig tartó megmérettetés veszi kezdetét.

Csodálatosan játszottatok, harcoltatok lányok! Így tovább, mindörökké TFSE!