Férfi NBII Kézilabda Női NBII

„A szezon második felében már dolgozott az akarat”

Mint ismert, az MKSZ minden bajnokságának véget vetett, semmilyen osztályban nem avatnak bajnokot, illetve nincs mozgás az osztályok között. Az elmúlt csonka szezonról beszélgettünk Szabó Józseffel, kézilabda szakosztályunk vezetőjével.

Sajnos a koronavírus „beköszönése” keresztülhúzta azon számításainkat (edzők, játékosok, vezetés), hogy előkelőbb helyezéssel fejezzük be a bajnokságot, mint amit a bajnoki tabella most mutat. (lányok 9. – fiúk 12.)
Magam is azon a véleményen voltam (edzőkkel egyetértve) a sikeres téli felkészülést figyelembe véve (TFSE tornák, edzőmérkőzések), hogy a női csapat az 5-6. a férfi csapat a 8-9. helyen fejezheti be a bajnokságot.

Miért is mondom? Mind női, mind férfi vonalon egy teljesen új csapatot kellett építenie Viglási Zsuzsa és Adorján Gábor edzőknek. Ezt a női csapatnál 10, a férfi csapatnál 12 új játékos érkezése tette szükségessé, ráadásul még az előző szezon csapatainknak a „magja” sem maradt meg, és szigorodott a játékosok életkor szerinti szerepeltetése is. Így egy teljesen átalakult női és férfi csapattal kezdtük a felkészülést, ami újfent jól sikerült Békéscsabán a Mester Klubban ideális körülmények között. A két edzőnek nem kis feladat volt ezt az új játékos állományt fizikálisan és mentálisan is csapattá formálni.

Női vonalon már az ősz folyamán biztató jelek voltak a tavaszi folytatásra. Igaz, voltak távozó játékosok, de akik maradtak becsülettel dolgoztak minden héten a siker reményében. Sajnos az ősz „ráment” a csapat építésre, az eredményesség is elmaradt, de biztató jelek már mutatkoztak a tavaszi indulásra. Az őszi szezon mutatója: 3 győzelem, 1 döntetlen és 7 vereség.

Ettől függetlenül bizalommal voltam a csapat iránt, hiszen az edzésmunkát látva, úgy éreztem, hogy a tavaszra olyan csapat fog pályára menni, aki sikeressé teszi azt.

Jól is indult. Az 5 fordulóból 3 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség az Érd otthonában. 3 olyan győzelem (Csepel, Inárcs, Vecsés) amely csapatok erősebb játékos állományt képviselnek. Dolgozott az akarat, a sikerre való éhség, és a motiváltság.
Egy új csapat lett tavaszra.

Tehát jól sikerült a tavaszi indulás és már készültünk a Cegléd elleni mérkőzésünkre, teljesen feltüzelve a csapat, amikor pénteken edzési időpontban beütött a „krach”! Hosszas egyeztetések (MKSZ; Cegléd; TFSE vezetőség) és megbeszélések után úgy döntöttünk a TFSE vezetőségével összhangban, hogy bizonytalan időre lemondjuk szereplésünket a vírushelyzet miatt a bajnokságban. Volt benne rizikó, de az élet még is minket igazolt, hiszen szombaton március 14-én az MKSZ a bajnokságokat felfüggesztette.

Férfi csapatunk is készült a Pénzügyőr elleni fordulóra, még úgy is, hogy a SOTE csarnok bezárása miatt a Kőér utcában játszottukn volna a Pénzügyőr otthonában. A csapat kellően feltüzelve várta a szombati fordulót, akart játszani, de közbeszólt COVID-19… Adorján Gábornak az őszi szezonra sajnos nem sikerült úgy „összerakni” a férfi csapatunkat, hogy tisztességes helyezésben reménykedhessenek. 8 fordulóból 1 győzelem és fásultság a csapatnál, motiválatlanság. Már a 6. forduló után gondolkodtam a váltáson, de egyeztetés után vártam még (sajnos) két sikertelen fordulót!

Nem kellett volna! Mindig az első elképzelés a jó. Sajnálom, hogy meg kellett lépni, de sajnos nem láttam esélyt sem a változásra, így megköszönve Adorján Gábor munkáját elváltunk. Ettől függetlenül nagyra tartom Adorján Gábort magánemberként és szakemberénkt is! Van úgy, hogy az elképzelések nem találkoznak!

Az őszi utolsó 3 fordulóra megnyertem Győrfi János Mesteredzőt, akit szintén nagyra tartok mint embert és szakembert. Vártam a megújulást, sikerült!!! A váltás mind szakmailag, mind mentálisan jól sikerült. Új impulzusok érték a játékosokat! Sikeresen zártuk az ősz 3 fordulóját, hiszen 2 győzelem, az Üllő elleni győzelmünk „érdekes” körülmények között nem sikerülhetett. Az őszi szezon végére nagyon együtt lett a csapat, és ez bizakodásra adott okot a tavasz tekintetében.

Igaz, csak 3 mérkőzést beszéltünk meg az új edzővel, de a csapat és a Mester annyira összehangolódott minden téren (emberi, szakmai), hogy további folytatásra kapacitáltam, amire szerencsére rábólintott, így edzőt tavaszra nem kellett keresnem.

Mint már említettem a téli felkészülés jól sikerült, a játékosok megértették, csak sok-sok munkával lehet előre lépni. Ez nagyon látszódott az edzések látogatottságánál is, olyan játékosok tértek vissza az edzésmunkába, akik addig el voltak veszve. Tehát jó hangulattal indult a tavaszi sorozat.Az már csak egy rossz tréfája a sorsnak, hogy első tavaszi mérkőzésünket Százhalombattán játszottuk, amit versenybírói, játékvezetői műhiba miatt meg kellett óvnunk. Óvásunknak helyt adtak és vártuk a revans lehetőségét. Sajnos az indulás nem a terveink szerint sikerült, hiszen 4 fordulóból 1 óvás, 1 döntetlen és 2 vereség. Ezek után jött a bajnokság felfüggesztése. Nem tudtuk bizonyítani, hogy a helyünk nem ott van, amit a tabella mutat.

Mivel a bajnokság szüneteltetve lett, az egyetem bezárt, így a kollégium is, a játékosaink egyéni képzésre kaptak az edzőktől feladatokat, amiket hetente vissza kell igazolniuk. Senki sem repesett a boldogságtól a kialakult helyzet miatt, hiszen kiléptünk egy olyan közegből amit szeretünk a maga kellemes és kevésbé kellemes oldalaival. Új dimenziót festett a vírus a sport terén. Elvette a játékot és az emberi kapcsolatokat. Jelenleg egy nagy feladatunk van, építeni a következő bajnokság csapatát.

Jó előjel, hogy a játékosok szinte mindegyike a folytatás mellett döntött a TFSE színeiben.  Bizakodva várjuk, hogy végre találkozhassunk az edzésen és vége legyen ennek a „rossz álomnak”. Talán változás jön május 18-ával, engedélyezve lesznek edzések és a csarnokok is kinyithatnak! Nagyon várjuk!

Hajrá TFSE!

Kiemelt támogató

Szakmai Partner

Kövess minket mindenhol!