Kosárlabda Női NBI/A

Sopronban kezdjük meg a 2022-es esztendőt!

Élvonalbeli kosárlabdacsapatunk január másodikán a Novomatic Aréna parkettjén fog szerepelni a címvédő Sopron Basket vendégeként. Lányaink pár napja még a rivális Cegléd ellen készültek és sikerrel is jártak, a házigazda zöld-sárgák azonban több, mint 2 hete nem játszottak mérkőzést az NBI/A-ban. A két csapat már találkozott egymással az aktuális kiírásban, akkor 32–70 arányú sikerrel tértek haza a soproniak a Városmajorból.

Az alábbiakban a wbasket.hu beharangozóját olvashatjátok:

Vasárnap 18 órától a Sopron Basket vendége lesz a TFSE-MTK. Magyar Biankát, a TFSE-MTK vezetőedzőjét kérdeztük a Cegléd elleni sikerről és a következő bajnoki mérkőzésre történő felkészülésről.

A két ünnep közötti fordulóban csütörtökön este a TFSE-MTK végig vezetve 77-69-re múlta felül a VBW CEKK Cegléd együttesét. Csapatkapitánya és kezdőirányítója, Chanise Jenkins nélkül szerepelt a fővárosi gárda, de a keret többi tagja kiváló játékkal lépett előre. Többek között Dúl Panka 27 ponttal (8/15-ös mezőnymutatóval) és 4 gólpasszal zárt, míg Baa Dominika 18 ponttal, 5 lepattanóval és 3 szerzett labdával.

“Nagyon boldog vagyok! Ez a mérkőzés is megmutatta, hogy milyen jó csapatunk van, hogy kezdő irányítónk nélkül tudtunk legyőzni egy olyan Ceglédet, amely a novemberi mérkőzéshez képest kiegészült légiósokkal.” – kezdte visszatekintését Magyar Bianka. “A legnagyobb öröm, hogy egy fiatal játékos vezér-szerepbe lépett elő és felelősséget vállalt. A mérkőzés előtt is ezt kértem, hogy akik eddig kevesebbet vállaltak, ők is tegyék oda magukat és mutassák meg a karakterüket. Nagyon komolyan dolgoztak a lányok, továbbra is elmondhatom azt, ha van egy kis probléma sérülések miatt, akkor a lányok még jobban összetartanak és kettőzött erővel hajtanak az edzésen. Amit szerettünk volna, azt megvalósítottuk. Úgy léptünk pályára, hogy a Cegléd fejében meg ne fordulhasson a győzelem. Szerintem, aki nézte a mérkőzést, az egy tüzes, karakteres csapatot láthatott. Még amikor két pontra felzárkóztak a ceglédiek, akkor is azt éreztem, hogy ez a meccs nem csúszhat ki a kezünkből.”

A statisztikát böngészve azt láthattuk, hogy a TFSE 16 gólpasszal és a szezoncsúcsát megközelítve ebben a mutatóban, 16 támadó-lepattanóval zárt.

“Csapatszinten mindenki kiválóan küzdött. Nem lehet kiemelni egyetlen embert, akik eddig kevesebbet játszottak, ők is úgy mentek be és olyan teljesítményt nyújtottak, mint a vezéreink. Extrán járattuk a labdát és sok passzal játszottunk. Sikerült gyors kosárlabdát bemutatni, amire készültünk egész héten. Korábban említettem, hogy a PEAC ellen statikusnak éreztem a csapatot. A heti edzéseinken a támadáson volt a hangsúly. A tranzíciós játékhoz elengedhetetlen, hogy legyenek lepattanóink. Most ez is megvalósult, hogy lepattanózásban jók voltunk és ezáltal tudtunk gyors támadásokat vezetni. A hiányzónk ellenére nem estünk szét, hanem olajozottan működött a gépezet. Ahogy mondtam, nagyon boldog voltam a meccs után és nem is elsősorban ezért, mert hat győzelemmel zártuk az évet, hanem azért, amit munkában kapok a csapattól. Ahogy a lányok minden nap odateszik magukat az edzésen. Abban bízom, hogy 2022-ben egy jó Magyar Kupa és a bajnokságban sok szép momentum vár ránk, így együtt.” – összegezett Magyar Bianka.

A TFSE-MTK-nak a Cegléd egy közvetlen riválisa. Bár még csak január legelején vagyunk, de ezzel a győzelemmel óriási lépést tett a rájátszás felé a TFSE.

“Nem szeretek így előre gondolni. Nyilván egy edző számolgat, de én úgy építem fel a munkánkat, hogy felállítok egy heti programot, megfogalmazok célokat arra az időszakra és azt szeretném, hogy az sikerüljön. Ha a stáb és a játékosok odateszik magukat, akkor meg fog jönni a siker, ha nem akkor értelmetlen így előre számolgatni. Látjuk azt, hogy mennyire kiszámíthatatlan a bajnokság.” – mondta az esélylatolgatásra vonatkozó felvetésünkre Magyar Bianka.

Vasárnap a címvédőhöz utazik Sopronba a TFSE-MTK. A létező legnagyobb kihívás a bajnokságban, de egyben óriási lehetőség a tapasztalatszerzésre.

Fotó: MTK Budapest – Hegedüs Gábor

“Most is összeállítottam a következő időszakra egy tervet és ebben ez a soproni mérkőzés edzésként szerepel nekünk. Ilyet még soha nem csináltam, hogy egy meccsre így tekintek, de most ezt az utat választottam.” – kezdte felvezetését Magyar Bianka. “Úgy fogjuk fel a mérkőzést, mint, ha heti ritmusban lennénk és ez lenne a vasárnap esti edzésünk. Még a felkészülési időszakban is ritka az olyan lehetőség, hogy négy napon belül két Euroligás csapattal játszunk, hiszen szerdán a Szekszárdot fogadjuk. Nagyon jó lehetőségnek tartom és azt tűztem ki, hogy azok, akik a Cegléd meccsen vezér szerepkörbe kerültek, tovább tudjanak fejlődni. Ennek megfelelően nehezebb ellenfél ellen is megkapják a lehetőséget és a mérkőzésre újabb feladatokat adunk nekik. Remélem, hogy ezt Sopronban is tudják teljesíteni.”

A két csapat közös múltját tekintve szinte napra pontosan két évvel ezelőtt volt egy nagyon sokáig szorosan alakuló bajnoki mérkőzés a Novomatic Arénában. Legutóbb szeptember végén a második fordulóban találkoztak a felek és akkor 70-32-re nyert a Sopron. A közvetlen felkészülést nézve nagy különbség, hogy a címvédő nem lépett pályára a két ünnep között, míg a TFSE az előbbiekben elemzett Cegléd elleni sikerből jön.

“A palánkok alatt bődületesen erős a Sopron, de ott is törekedni kell arra, hogy ellenállást tudjunk kifejteni. Nem gondolkozok pontokban, számszerű eredményben, de remélem, hogy nem adjuk meg azt a Sopronnak, hogy ellenünk jöjjenek újra lendületbe. Semmilyen teher nincs rajtunk. Azt szeretnénk, hogy ez a másfél órás edzés sikerüljön jól és tartsuk meg azt a lendületet, amit múlt héten elkezdtünk gyakorolni és a Cegléd ellen sikerült megvalósítani. Fontos lenne, hogy erősebb ellenféllel szemben is működjenek a játékaink. Ez nagy kihívás mindenkinek. Minden soproni szurkolót invitálok a mérkőzésre, mert nagyon bízom benne, hogy mindkét csapat fiatal magyar játékosai meg tudják mutatni, hogy mennyit fejlődtek az elmúlt időszakban. Ennél jobb hívó szó talán nem is kell így az év elejére.” – összegzett Magyar Bianka.

Fotó: MTK Budapest – Hegedüs Gábor

A találkozót ezen a linken tudjátok élőben követni: https://www.mindigtvgo.hu/details?id=12233539&type=7