Judo

Olimpiák a célkeresztben – interjú Nerpel Gergellyel

Judós kiválóságunkról, Nerpel Gergelyről legutóbb 3 hónappal ezelőtt hallhattunk, amikor Taskentben lépett tatamira. Október 10-én Dél-Koreai ellenféllel nézett farkasszemet és sajnos a hosszúra nyúló viadal nem neki kedvezett. Ezt követően erőit az edzésekre és a tanulásra fordította, ugyanis már nem volt sok hátra a vizsgaidőszakig, ahol tovább romlott a helyzet és egy sérülést követően hosszú kihagyás várt rá. Gergely azonban nem tört meg és keményen dolgozik, hogy kijusson a párizsi Olimpiára!

Úgy alakultak a dolgaid, hogy lábközépcsont törés miatt több hetes kihagyásra kényszerülsz, mi történt?

„Igen, sajnos a vizsgaidőszak alatt torna bemutatáson szenvedtem el ezt a sérülést, ami miatt úgy alakult, hogy csak kondizni tudok, de az elmúlt egy hétben már elkezdtem guggolni is. Szóval terhelem amennyire szabad és január végén fog kiderülni, hogy mikor kezdhetek újra judózni, de ezt majd a doki tudja megmondani. Remélem biztató eredményeket kapok, mert február 11-én lesz egy fontos verseny. Előtte is lett volna, de ki kellett hagyni a mittersilli (Ausztria) tábort, ahova 700-an mentünk volna, illetve hó végén lenne Portugáliában egy Grand Prix. Nagyon elszomorít, hogy ezeken nem vehetek részt, de ha minden jól megy akkor majd februárban tudok menni Bulgáriába meg Lengyelországba két világkupára, amik fontosak.”

Idénre ezeken kívül azért gondolom vannak más kitűzött céljaid is, mik a tervek?

„Grand Prix-n és Grand Slam-en már voltam final block-os és idén szeretném tovább vinni éremig vagy érmekig. Annyival nehezebb lesz ez az év, hogy a főbb versenyek már olimpiai kvalifikációért mennek, tehát nagyon erős lesz a mezőny. Nem mintha a tavalyi könnyű lett volna, viszont itt a 2024-es olimpiára készül mindenki. Pontszerző helyeket szeretnék elcsípni vagy éremig vinni a dolgot, ami ezeken a versenyeken nagyon nagy szám. Lesz Világbajnokság is Katarban, illetve EB, ezekre kijutni a rövidtávú célok között szerepel, hosszúak között pedig egyértelműen a párizsi olimpia és az, hogy minél előrébb kerüljek a világranglistán. Év végén lesz a 2023-as EB, ami azért fontos számomra, mert szeretnék onnan éremmel távozni. U23-as korosztályban ez lesz az utolsó nagy versenyem.”

Mi volt számodra 2022 legemlékezetesebb pillanata?

„A japán edzőtábor és a taskenti világbajnokság mellett egyértelműean a budapesti Grand Slam. Elég fiatalon tudtam final block-ot hozni, ami számomra elég jó visszajelzés volt. Ott azt éreztem, hogy még többször át akarom élni ezt az egészet, így tovább hajt belülről a késztetés. Üzbegisztánban a vb-n ennek a sportágnak teljesen más a kultúrája, hagyománya, nagyobb érdeklődéssel vannak a judo iránt és rengeteg néző volt kint. Kicsit úgy éreztem, hogy összenyom, de doppingol is, hogy sokan néznek. Első felnőtt világbajnokságom volt, ilyen jellegű rutint csak így lehet szerezni. Az U23-as EB-n (Szarajevó, október 28-29) is szerettem volna indulni, de szemműtét miatt ki kellett hagynom, aztán jött a törés is, szóval az elmúlt 3 hónap nem volt a legkönnyebb pszichésen.”

Hogy állsz az egyetemi tanulmányaiddal?

„Most negyedéves vagyok, de majd lesz tárgy amit pótolnom kell, emiatt csúszok összességében. Szerencsére már csak egy vizsgám van hátra ebből a szemeszterből. 2023 decemberéig még kemény lesz az egyetem, de utánna pont jókor jön, hogy nem lesz olyan sok tárgyam félévenként. Abban az időszakban többet tudok majd edzeni. Nem bánom, hogy csúszok, mert nem sietek sehova, de nyilván nem az a cél, hogy addig húzzam, amíg lehet. Szeretek a TF-re járni, igaz vannak olyan tárgyak, melyekre húzom a számat rendesen, de ilyen mindenkinek van és ezek is csak olyan akadályok, amiken át kell magad küzdened. Nem könnyű egyszerre az egyetemet az edzésekkel, versenyekkel összehangolni. Nehéz, de nem lehetetlen.”

Hogyan tervezel a jelenlegi olimpiai ciklus, illetve az egyetem után?

„A 2028-as Los Angeles-i olimpia lesz fókuszban. Mindent megteszek azért, hogy kijussak Párizsba, illetve befejezzem az egyetemet, viszont ezeket követően teljes gőzzel fog hajtani a következő ötkarikás játékok. Emellett persze Grand Slam és Grand Prix érmeket szeretnék szerezni és a TFSE hírnevét öregbíteni. Az is tervben van, hogy folytatom a tanulást levelezőn, ami inkább összeegyeztethető tanulmányok terén az élsporttal, mint a nappali. Versenyzés tekintetében addigra több rutinom lesz és reményeim szerint a sok befektetett munkának is beérik a gyümölcse.”

Mielőbbi felépülést és sok sikert kívávunk a tervekhez, illetve a 2023-as évedhez!