Atlétika Egyetemi sport EUG Férfi NBI Futsal Olimpia Paralimpia Taekwondo

Mi vár ránk a nyáron?

2024 nyara rendhagyó izgalmakkal kecsegtet a TFSE háza táján is, sportolóink a legrangosabb nemzetközi eseményeken képviselik majd hazánkat és egyesületünket. Jelen lehetünk az ötkarikás küzdelmeken Franciaországban, valamint a Debrecen és Miskolc által karöltve megrendezésre kerülő Európai Egyetemi Játékokon, melyeket követően egyből kezdődnek csapatsportágaink számára a 2024/25-ös bajnoki harcok.

Olimpia

Józsa Levente révén váltunk érdekeltté a XXXIII. nyári olimpiai játékokkal kapcsolatban, amit Párizsban rendeznek július 26. és augusztus 11. között. A -68 kg-os súlycsoportban induló taekwondo sportoló idén márciusban ellenállhatatlan versenyzéssel vívta ki az ötkarikás szereplést. Józsa mezőnyében 16 versenyző állhat majd pástra, köztük a korábbi játékokon éremig jutó Ulugbek Rashitovval, Bradley Sindennel. A magyar reménység az előre meghatározott erősorrendben a középmezőnyben foglal helyet, így 7., 8., netán 9. kiemeltként kerülhet majd a táblára.

Az olimpián augusztus 7-10. között kerül megrendezésre a taekwondo sportága, ahol egy aranyérmes, egy ezüstérmes és a vigaszágnak köszönhetően két bronzérmes kerül díjazásra. A 16-os tábláról egyenes kieséses metódus szerint lehet eljutni a döntőig, így a legjobbakra nyolcaddöntő, negyeddöntő, elődöntő majd finálé várhat. A vigaszágas szisztéma értelmében a döntőig menetelő, főágat képviselő sportolók ellen vereséggel zárók lehetőséget kapnak egy „másik” bronzéremig menetelni, mely ugyanolyan értékkel bír, mint a hagyományos úton megszerzett harmadik hely.

Józsa Levente az elmúlt egy évben ihletett formában versenyez. Grand Prix Final győzelem, sikeres olimpiai selejtező, legutóbb pedig Európa-bajnoki bronz került a neve mellé. Utóbbit követően úgy fogalmazott: „Nem ez volt a fő állomás, de szerettem volna aranyat nyerni Belgrádban. Mostantól edzőtáborok és edzések következnek, nincs pihenés innentől egyáltalán, a fókuszban kizárólag az olimpia van!

Paralimpia

Ha az „ihletett forma” jelzőszerkezetnél maradunk, bátran alkalmazhatjuk paralimpiai bajnok, többszörös világbajnok, világcsúcstartó atlétánkra, Ekler Lucára. Sportolónk második alkalommal jutott ki a legrangosabb nemzetközi parasport eseményre, melyen való debütálása emlékezetesre sikeredett 2021-ben. Luca a távolugrás számában világcsúccsal lett paralimpiai bajnok, emellett 100 méteren 4. helyen, 400 méteren pedig 5. helyen ért célba. Azóta tovább bővült Szalma László tanítványának az eredménylistája, aki 5 világbajnoki aranyérmet és 1 világbajnoki ezüstérmet szerzett az elmúlt években.

A 2023-as párizsi vb-n már éreztük, hogy igazán különleges teljesítmény az, ami Lucát jellemzi. A fő számként ismert távolugrás mellett 400 méteren, 200 méteren és 100 méteren is kiemelkedő eredményekkel tudott előrukkolni. 2024-re fordulva pedig már egyértelműen láthatjuk, hogy ezen a paralimpián nem egy éremért száll harcba a TFSE versenyzője. A nemrégiben Japánban megrendezett világbajnokságon mindkét számában arannyal zárt, karrierje során először nyert 100 méteren, távolugrásban pedig világbajnoki csúccsal lett első.

A paralimpia augusztus 28. és szeptember 8. között kerül megrendezésre, ahol a tervek szerint három számban áll rajthoz versenyzőnk, így távolugrásban, 100 méteren és 400 méteren. A távolugrásban címvédőként kiemeltkén tekint rá a szakma apraja-nagyja, azonban a futószámokban látott megerősödése után nem elrugaszkodott vélekedés, ha minden fronton éremesélyesként kezeljük 25 éves atlétánkat.

Európai Egyetemi Játékok

Július 12. és 24. között hatodik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Egyetemi Játékok, melynek közös házigazdájaként Debrecent és Miskolcot üdvözölhetjük. A közel 4500 sportolót felsorakoztató kontinentális megmérettetés Európa legnagyobb multisport rendezvényei között foglal helyet. Két évvel ezelőtt Lengyelországban a legsikeresebb honi delegációt tudhattuk magunkénak, miután 13 sportágban rajthoz állva 5 arany és 7 bronzérmet szereztünk, ami az összesített éremtábla 4. helyét eredményezte a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem számára.

Idén közel 100 sportolóval képviseljük a TF-et 11 sportágban, több fronton is abszolút éremesélyesként. Csapatsportágakat illetően röplabdában női és férfi, kézilabdában női, strandkézilabdában férfi, kosárlabdában női, 3×3-as kosárlabdában női vonalon leszünk érdekeltek. Egyéni küzdelmekben a tollaslabda, sakk, judo, karate, kick-box és taekwondo sportágaiban szoríthatunk majd egyetemünk kiválóságaiért.

Az idei EUG két különböző városban kerül lebonyolításra, mely delegációnk szervezése szempontjából kihívásnak minősül, ugyanakkor a TF sportirodája, valamint a TFSE munkatársai együttes erővel dolgoznak azon, hogy sportolóink számára minden zökkenőmentesen haladjon. A bő két hetes küzdelmek során elsőként röplabdázóinknak és sakkozóinknak szurkolhatunk, akik egyaránt Miskolcon lépnek majd színre.

Bajnoki rajtok

Csapatsportágaink közül ezen a héten végez a 2023/24-es szezonnal a férfi kosárlabdacsapat, mely bejutott az NB II. legjobb négy csapata közé, ahol jó eséllyel szállhat harcba a feljutásért. A többiek (futsal, röplabda, kézilabda – mindhárom szakosztály mindkét nemben, női kosárlabda, férfi labdarúgás) már befejezték harcaikat és megérdemelt pihenésüket töltik.

Történelmi szezonon vagyunk túl, ahol mindkét felnőtt futsalcsapatunk (női NB I., illetve férfi NB II.) bajnokká vált, női röplabdázóink megnyerték az NB I-et, NB I. A-s női kosárlabdázóink a 7. helyen fejezték be a küzdelmeket, NB II-es női kézilabdázóink a felső-ház 4. helyezéséig, ugyanebben az osztályban szintén felső-házig menetelő férfi kézilabdázóink pedig az 5. pozícióig jutottak. Labdarúgócsapatunk 9. lett a BLSZ I-ben, férfi röplabdacsapatunk pedig 10. helyen zárt az Extraligában.

Leghamarabb NB I-be feljutó férfi futsalosaink számára veszi kezdetét a bajnokság augusztusban, ehhez mérten július elején megkezdi felkészülését a feljutó bajnokcsapatra és fiatal magyar tehetségekre épülő alakulatunk. Utánuk labdarúgóink számára startol el a bajnokság, hiszen a fővárosi küzdelmek is rendre megkezdődnek augusztus második felében. A többiek szeptember-október tájékán húzhatják fel újra a TFSE címert, amit kőkemény alapozás előz majd meg a nyár második felétől a legtöbb csapatnál.

Fotó: Borhi Mihály / TFSE, Paul Miller / Getty Images / EUG 2024