Kosárlabda Női NBI/A

Magabiztos siker idegenben!

Női kosárlabdázóink az NB I.A 3. fordulójában fővárosi rivális ellen léptek pályára. Hegedűs Péter tanítványai a Vasas Akadémia otthonában kiegyensúlyozott játékot nyújtva arattak 16 pont különbségű diadalt. A mérkőzést szinte a teljes játékidő alatt TFSE-MTK fölény jellemezte, eltekintve egy pár perces rövidzárlattól, amit ügyesen hamar javított csapatunk.

Vezetőedzőnk így nyilatkozott a találkozót követően: „Három negyeddel teljesen elégedett vagyok, ám sajnos a harmadik játékrészben volt egy kisebb rövidzárlatunk. Jeleztem a lányoknak a félidőben, hogy nincs még vége a meccsnek és ne dőljünk hátra, ennek ellenére vissza tudott jönni ránk a Vasas. Nem először fordult elő, hogy fault problémákkal küzdünk egy találkozó során, ezen mindenképp dolgoznunk kell. Örülök a győzelemnek, hiszen nem könnyű itt nyerni, egyben gratulálok a Vasasnak, mert végig küzdött.”

Három fordulót követően immáron elmondható, hogy egyre izgalmasabb képet fest a bajnokság. Az alsóház kirajzolódni látszik, melyben 3-4 csapatot találhatunk, az élmezőny viszont nem a korábbi évekhez hasonló dominanciával alakul, hanem ennél összetettebbnek ígérkezik. Lányaink jelenleg az 5. helyen állnak 2 győzelemmel és 1 vereséggel, soron következő mérkőzésünkön (10.22.) pedig hazai pályán fogadjuk az eddig hibátlan KSC Szekszárd alakulatát.

A Vasas elleni siker összefoglalója a wbasket.hu oldaláról:

A mérkőzést Monika Czinano duplája vezette fel. Az első hazai pontok Gelei Karola triplájából születtek. Az első percekben felváltva estek a kosarak. A TFSE végül 11-11 után sorrendben Monika Czinano újabb villanásával, Szabó Fanni ziccerével és Dúl Panka triplájával tudott elszakadni. Két perc alatt 18-11-re módosult az állás. Az első negyed hajrájában Savannah Plentovich hozta közelebb a hazaiakat, de Dúl Panka révén tartotta előnyét a TFSE. 10 perc után végül 22-18 állt az eredményjelzőn. Dúl Panka és Szabó Fanni már 7-7 pontnál járt ekkor. A második negyedet Szerencsés Tamara hármasa vezette fel. Kádár Orsolya révén pedig 23-22-nél a vezetést is átvették Milos Pavlovic tanítványai. Fordulatos találkozót láthattunk, ahol Dúl Panka és Sha Carter révén gyorsan visszavette a kezdeményezést a TFSE, de sokáig nem alakult ki nagy különbség.

A félidőből három és fél perc volt hátra, amikor Budácsik Dorka triplájával és a Vasas első két bajnokiján is ponterősen játszó Szerencsés Tamara újabb kiváló megoldásával 29-28-nál egy pillanatra ismét a hazaiak jártak előrébb. Azóta már tudjuk, hogy ez volt az utolsó ilyen pillanata ennek a remek hangulatú fővárosi rangadónak. A félidő hajrájához közelítve Dúl Panka, Dúl Terka és Szabó Fanni hármasaival vett új lendületet a TFSE. A játékrész vége pedig Monika Czinanóé és Baa Dominikáé volt, így a nagyszünetben 43-31-re ment a TFSE. A vendégek 34-ből 17-et dobtak be mezőnyből, míg a Vasas 34-ből 12-t. Emellett a TFSE 23-18-ra vezetett a lepattanókban is. A harmadik negyed elején Szabó Fanni és Dúl Panka vezetésével tovább növelte előnyét a TFSE. Ők ketten 26-ot szereztek csapatunk addigi 47 pontjából. A legnagyobb különbséget éppen 47-31-nél és 49-33-nál rögzíthettük.

A Vasast a harmadik negyed második felébe érve Jáhni Zsófi, Budácsik Dorka és Tóth Orsi triója hozta közelebb. Amikor pedig Madár Eszter találata is célt ért, 51-46-nál már Hegedűs Péter időkérése miatt állt a játék. A Vasas nagy felzárkózása 53-50-ig tartott. A harmadik szakasz végén is ezen három pont választotta el a feleket. Ezt a negyedet 21-12-re nyerte a Vasas. A játék képét jól mutatja, hogy a 16 mezőnykísérletéből 10-et értékesített a harmadik szakaszban a házigazda. Az utolsó 10 percnek 55-52-ről vágtak neki a csapatok. A negyedik negyed elején is folytatódott az adok-kapok a pályán. Monika Czinano és Myah Taylor kosárváltása indította ezt a szakaszt. A mérkőzés hevében a Vasas két technikait is begyűjtött rövid időn belül. Szabó Fanni az ezekért megítélt büntetőket higgadtan értékesítette, majd Dúl Panka triplája állította vissza a TFSE fölényét. Ekkor a félidő hajrájához és a harmadik negyed első perceihez hasonlóan egyértelműen a kék mezes vendég gárda akarata érvényesült.

Kevesebb, mint négy perc telt el, amikor Szabó Fanni hármasával 66-56-nál visszaállt a kétszámjegyű differencia. Ennél az állásnál hosszú időre befagyott az eredmény. Érdekes volt figyelni, hogy melyik fél tud elmozdulni. Ez végül a TFSE-MTK lett Dúl Panka révén. 68-56 után már nem volt kérdés a győztes kiléte. A TFSE magabiztos és higgadt játékkal zárta le a találkozót. A 74-58-as végeredményt az utolsó percben Németh Alma két találata alakította ki.

VASAS AKADÉMIA – TFSE-MTK 58-74 (18-22, 13-21, 21-12, 6-19)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 3. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Tóth Cecília, dr. Mészáros Balázs, Horváth Csongor Béla (Vághy Tamás János)

Vasas Akadémia: Taylor 6, Plentovich 5/3, Gelei 3/3, Salamon, Madár E. 6. Csere: Budácsik 12/3, Jáhni 10, Szerencsés 7/3, Tóth 7, Kádár 2.

TFSE-MTK: Carter 4, Baa 4, Szabó 17/9, Czinano 18, Dúl P. 22/9. Csere: Dúl T. 3/3, Király, Németh 6, Burján.

A mérkőzés MVP díját bezsebelő Dúl Panka így nyilatkozott a találkozót követően: „A harmadik negyedben volt egy kisebb-nagyobb hullámvölgyünk és hagytuk, hogy ellenfelünk felzárkózzon. Szerencsére védekezésben és támadásban is sikerült rendeznünk a sorokat, így újra magabiztosan tudtunk kosárlabdázni. Örülök a győzelemnek, büszke vagyok a csapatra. Csak így tovább.”

Gratulálunk lányok, így tovább!

Fotó: Vasas Akadémia