Vívás

Költözés, évkezdés, sikerek – TFSE vívóhírek

Vívószakosztályunk háza tájáról időről időre örömhírekkel szolgálhatunk. Nincs ez másként ezúttal sem, hiszen a 2022-es esztendő noha kihívásokkal telinek bizonyult, Patócs Ákos és tanítványai számára mégis szorgosan-dolgosan, izgalmasan és sikerekesen telt.

A közelmúltban valóságos csodát hajtott végre a kadet korosztályú Vajda Oszkár, aki a sosnowieci junior férfi kard egyéni Világkupán legjobb magyarként az ötödik helyen zárt. Ez az eredmény már önmagában elképesztő, de azon tények, hogy Oszkár alig egy hete még Németországban vívott, ahol 7. helyen végzett, azelőtt pedig Szófiában szerepelt, csak tovább növelik az eredmények nimbuszát.

A nemzetközi sikerek mellett fontos történés ebben az évben, hogy szakosztályunk elköltözött. Vívóink 2022 második felétől nem tudják használni az egyetem „D” szárnyának vívó termét, ezért más lehetőséghez folyamodva, megoldást keresve átköltöztek a Gellér-hegy tövében található Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola régi tornatermébe. A költözés történetét a szakosztályvezető (Patócs Ákos) ismertette:

Hogyan érzitek magatokat az új helyen? Miért kellett elköltöznötök?

2022 júniusában költözött át a szakosztály a XI. kerületbe. Korábban a kb. 10 éve bontásra ítélt D-épületben edzettünk, azonban az elmúlt évek során folyamatosan nőtt a versenyzőink létszáma, és a termet kinőttük. 2021-ben vettük föl a kapcsolatot az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola igazgatójával, Bognár Sándor úrral. 2022 nyarán találatjelző gépeket és lámpákat telepítettünk az iskola régi tornatermébe. A terem adottságait maximálisan kihasználva összesen kilenc páston vívhatunk délutánonként.

Fontos szempont volt, hogy vezetékeinkkel és lengő csatlakozóinkkal ne vonjuk el a gyerekek figyelmét, és ne zavarjuk a délelőtti oktatást. Ezért egyedi megoldással alakítottuk ki az ország első mobil vívótermét. A találatjelzéshez szükséges vezetékeket bevésték a falba, így tulajdonképpen a dobok (ennek a zsinórját kötik magukra a vívók) kihelyezésével perceken belül kezdődhet egy vívóedzés. A TFSE és a Köböl közös pályázatot nyújtott be tavaly a Magyar Vívó Szövetséghez, amelyen kezdő felszereléscsomagokat nyertünk.

Milyenek a visszajelzések az új létesítménybe való beköltözés óta?

A szeptemberi kezdő csoportok gyakorlatilag azonnal megteltek az iskolai napköziben lévő vívás iránt érdeklődő gyerekekkel. Örömmel fogadtak bennünket és ideálisak a körülmények, mert nyugodtan dolgozhatunk. Az iskolának vannak zenei osztályai, délutánonként zene szűrődik be a terembe és fantasztikus látni, hallani azt az elhivatottságot, türelmet és szeretetet, ami körüllengi az egész épületet. Több tanár kollégával lehet találkozni reggel 8 előtt az iskola környékén, és olykor este 7-kor is, amikor befejezzük az edzést. Őszintén megható, tiszteletre méltó és példamutató az itteni tanárok hozzáállása a gyerekekhez. Úgy érzem, jó helyen vagyunk!

Miként sikerült a 2022-es szezon kezdete?

Kadet (U17) korosztályban Vajda Oszkár az Eislingeni 8-as döntővel illetve a hétvégi Junior VK sikerrel nagyot lépett előre, de Csoba Botond is a 7. helyen áll, így tovább küzdhet a csapatba kerülésért.

Igazán kellemes meglepetés volt, hogy az idén első szezonjukat kezdő gyerekek (U12) eddig minden versenyen döntőben voltak. Tarpataky-Hary Botond 3. helyével kezdődött, Kézdi-Kovács Boldizsár 5. helyével folytatódott és Deák-Molnár Dóra 3. és 5.helyével zárták a szezon első felét. Tehetséges, szorgalmas és szerény gyerekek, ami ideális kombináció minden edző számára. Remélem, hasonló lesz a folytatás is.

Az idei célok kapcsán mit mondanál?

A Magyar Kupák / válogató versenyek pontértékét csökkentette az MVSZ elnöksége, így idén még jobban felértékelődnek a nemzetközi versenyeken, világkupákon szerezhető pontok. Junior korosztályban (U20), Hanzély Zsombor, Tóth Bertalan és Vajda Oszkár is versenyben maradt a válogatottságért. Ez volt a célunk ezzel a korosztállyal, remélhetőleg sikerül megvalósítani a válogatott álmokat.

Fantasztikus visszajelzéseket kapunk a kadet, junior és a reménységek keretek edzőitől, mivel elégedettek a TFSE-s gyerekekkel. A közös élmények, edzések és táborok nagyban hozzájárulnak a sikereinkhez!