Funkcionális Fitnesz

Két nap, két különböző verseny, TFSE sikerek!

Ha október közepe, akkor Funkcionális Fitnesz! A hétvégén két egymást követő egynapos verseny zajlott le, mindkettőn jelentős számú TFSE versenyző részvételével.

Október.17.-én szombaton a szegedi Strong Body szervezésében megrendezésre került a Fittest Gym 2+1 csapatverseny, amelyen a TFSE csapatát Szakolczai Fédra és Varró Gábor képviselte, őket pedig harmadikként egészítette ki Plesó Tamás, aki jelenleg a BTC SE, Garage Gym leigazolt sportolója, azonban Testnevelési Egyetemen végzett öregdiákként (alumni) tökéletesen beleillet a TFSE csapatába!  Bármikor szeretettel várjuk a jövőben is. Ezen az országos szintű csapatbajnokságon 22 egymással versengő csapat indult, 2 férfi és egy női sportoló összeállításban.

Varró Gábor – Szakolczai Fédra – Plesó Tamás
TFSE csapata: Fittest Gym 2+1 2020 csapatverseny

A csapatverseny a Funkcionális Fitneszben vagy CrossFitben abban különbözik az egyénitől, hogy a legtöbb mozgásban a csapatnak szinkronban kell lennie ahhoz, hogy a mozdulat érvényes ismétlés (valid rep.) legyen. Ellenkező esetben egy széteső mozgásnál a csapat érvénytelen ismétlést, úgynevezett „no rep-et” kap, ami lassítja a haladást, rontja a teljesítményüket. A TFSE csapatának a helyzetét nehezítette, hogy a három versenyző összesen egyszer edzett együtt a versenyt megelőzően. Egyéniben ugyan mindhárman kitűnő versenyzők, ezt az elmúlt éves teljesítményeik alapján nyomon is lehet követni, de összehangolni a mozgásokat egy verseny helyzetben, nagyon komoly figyelmet és csapaton belüli kommunikációt igényel.

Említésre méltó, hogy más csapatokban is voltak TFSE sportolók, így például Kuti Ádám és Nagy Annamária a Squat Snatch Squad csapatában 6. helyen végeztek, míg Hajós Kornél, jelenlegi Testnevelési Egyetemi hallgató, a Team Tesseract csapatában az 5. helyen végzett.

A Szakolczai-Varró-Plesó összeállítású TFSE csapata egy nagyon kemény küzdelemben a verseny végére 23 pontot szerzett. Ezzel a teljesítménnyel 1 ponttal lemaradva nagyon szoros versenyben a második helyen zárták a versenyt. A kiemelkedő erőfeszítésekkel és motivált versenyzői hozzáállással egy ezüstérmet szereztek az egyetemi sportegyesületnek, ami rendkívüli örömmel töltötte el a lelkes rajongókat és az egyesület vezetőségét! Gratulálunk a csapatnak!

Az eredményhirdetést követően még a közösségi médiában hagytak egy rövid üzenetet a szurkolóknak, amely itt tekinthető meg:

Közzétette: CF Veszprém – 2020. október 17., szombat
TFSE dobogós csapata:
Plesó Tamás -Szakolczai Fédra – Varró Gábor

A javított részletes eredménylista az alábbi linken elérhető:

https://drive.google.com/file/d/1i1fiiB-2wqucPK2IDnQtyz3CQ8qSgm8c/view?fbclid=IwAR14b61vL_pT6KxqKP8LXbnn6pPFisCmEPpapuk-Ur-Yxi7U7lR-Uiy_jT4

Október.18.-án vasárnap pedig a Fittparádé keretein belül a Neffisz Funkcionális Fitnesz Kupa 2020 került megrendezésre. A szombati csapatverseny után ez egy egyéni Funkcionális Fitnesz verseny volt, ahol a versenyzők különböző kategóriákban tudtak részt venni a versenyen.

A kategóriák nehézségi sorrendben a következők voltak: skálázott (scaled), középhaladó (intermediate) és haladó (Rx) szintű kategória. Továbbá a International Functional Fitness Federation (IF3) nemzetközi szabályrendszeréhez igazodva a magyar partnerszervezet a Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ) is kategorizálta a versenyző sportolókat nem és életkor szerint.

A verseny érdekessége az eddigi hazai versenyekhez képest, hogy itt a versenyzők fittségét modulonként tesztelték a szervezők, ami szintén a nemzetközi szervezet, IF3 előírása. Így, a már eddig megszokott kevert fittségi tesztek (WOD-ok), helyett egy rendszerezettebb formában lettek tesztelve a versenyzők különböző képességei. Ennek megfelelően külön versenyszámokban lett tesztelve az: erő, állóképesség, készség (skill), testsúlyos/kevert modul és a teljesítmény leadás (power).

A TFSE Funkcionális Fitnesz szakosztályának öt egyéni versenyzője is elindult ezen a versenyen, különböző kategóriákban. A végeredmény: Tóth Ákos scaled férfi kategóriában 12. helyezést, Zentai László intermediate férfi kategóriában 15. helyezést, Verb László intermediate férfi kategóriában 2. helyezést, Varró Gábor Rx férfi kategóriában 1. helyezést ért el, Szakolczai Fédra Rx női kategóriában 1. helyezést ért el.

A TFSE Funkcionális Fitnesz versenyzők Fittparádé-Neffisz Kupa 2020

A TFSE Funkcionális Fitnesz versenyzők Fittparádé-Neffisz Kupa 2020

A csapatot kiegészítette Fekécs Samu, aki jelenleg a Testnevelési Egyetem hallgatójaként szakmai gyakorlatát végzi a TFSE Funkcionális Fitnesz szakosztályánál, illetve Airnel Talatala Abarra, aki jelenleg a Testnevelési Egyetemen végzi a PhD képzését Dr. Dóczi Tamás egyetemi docens irányítása alatt.

A TFSE teljes csapata, a segítőkkel együtt.

Összegezve a hétvége eseményeit, a TFSE Funkcionális Fitnesz szakosztálya két arany és két ezüstéremmel zárta az októberi versenyszezont. A TFSE vezetősége ezúton is szeretne gratulálni a versenyzőknek! További sportsikereket a jövőben!

A következő nagy verseny pedig a HRSE által megrendezendő Organica FX Central European Cross Cup- NEFFISZ Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokság lesz, amelyről szintén fogunk egy rövid beszámolóval jelentkezni. Erről további információ az alábbi linken olvasható: