Kosárlabda Női NBI/A

Kényszerszünet után, Sopron előtt!

November 25-én, bő egy hónapos kényszerpihenőt követően lép parkettre a TFSE-MTK. Magyar Bianka tanítványai az elmúlt évek legmagasabban jegyzett magyar csapata – a Sopron Basket – vendégeként bizonyíthatnak.

A két csapat háromszor találkozott egymással az elmúlt években. Legutóbb márciusban Pécsett a magyar kupa elődöntőben, ahol több, mint maradandót alkottak a mieink. Lányaink négy negyeden át meccsben voltak a kupa későbbi aranyérmesével és 90 pontot dobtak, ami hivatalos mérkőzésen, rendes játékidőben legutóbb 2016 februárjában fordult elő a soproniakkal, akkor is egy Euroliga találkozón, a Dinamo Kurszk ellenében…

Fegyverneky Zsófiék ellen nem kis fegyvertény a fenti adat (…), de a TFSE-MTK-ra nem jellemző a múlton való ábrándozás, sokkal inkább a jövőre fókuszálnak, és gőzerővel készülnek arra, hogy sikeresen vegyék fel a bajnokság ritmusát. Ennek kapcsán vezetőedzőnkkel beszéltünk:

  • A 2020/21-es bajnokság rajtjától kezdve folyamatosan dőltek ki az ellenfelek a koronavírus-járvány következtében. A TFSE-MTK egészen sokáig, október végéig megúszta a teljes leállást, teljes kerettel tudtok már készülni?

Így igaz, a riválisokhoz képest későn ért minket utol a vírus. Sajnálatos módon a fél csapatnak pozitív teszteredménye lett, így 2 hétre karanténba kellett vonuljunk. A többség enyhébb tüneteket produkált, így majdnem teljes kerettel kezdhettünk el újból edzeni még a múlt hét elején. Tóth Timinek holnap jár le a karanténja, Nevena Markovic pedig a jövő héttől állhat majd újra munkába. Rajtuk kívül Dúl Panka bajlódik még kisebb sérüléssel. A többiek egészségesen, jó formában várják a jövőheti folytatást.

  • A bajnokság első 5 mérkőzésén remek formát mutatott a csapat. Szoros meccset sikerült játszani a Győrrel, a Csatával és a Szekszárddal is, emellett magabiztos sikereket könyvelhettetek el a PINKK és a BEAC ellen. Mi lehet a további hatékony szereplés kulcsa?

Jelenleg a játékosok egyéni és csapatként alkotott morálja az, amiből erőt tudunk meríteni. Mindenkiben látom a tüzet és a küzdeni akarást, továbbá különösen motiváltan érkeztek meg a lányok a karanténból, hiszen szerették volna visszakapni a napi rutinjukat és a sportágat, amiért élnek-halnak. Az idényt nehéz sorsolással kezdtük, a következő mérkőzésünkön is a legerősebb csapathoz utazunk. Ez egyedülálló lehetőség, mert így keményebben és határozottabban szerepelhetünk a további találkozókon.

Az idei szezon nyújt egyfajta különlegességet a fiatalok szempontjából. Nem szeretnék elrugaszkodott példával élni, de a labdarúgó válogatottban is megfigyelhető volt, hogy a legutóbbi időszak adta kényszerű rotáció során számos fiatal tehetség mutathatta meg rátermettségét és robbanhatott be egy csapásra a köztudatba. Esetünkben alapból kiemelt jelentőséggel bír, hogy a fiatalok kellő játéklehetőséget kaphassanak. Egy ilyen bizonytalan érában, mint a mostani, teljesen menetkész állapotban állnak a legtöbben, és nagyobb arányban léphetnek pályára a szezon során.

  • Korábban úgy nyilatkoztál, hogy az egészség, majd az erőnlét visszanyerése lesz a legfontosabb feladat, hogy látod, az utóbbi megtörtént már?

Összességében jól állunk, fokozatosan nyerik vissza formájukat a lányok. Jövő hétre meccsre kész állapotban fogunk megérkezni Sopronba. Persze mindig jöhetnek nem várt sérülések – akár edzéseken is – ezért is kulcsfontosságú, hogy megfelelő felkészültséggel rendelkezzenek az eddig esetlegesen kiegészítő szerepkörben lévő játékosok.

  • Hosszú ideje tudjátok, hogy a Sopron ellen léphettek újra parkettre a karantén után. Többször is említetted, hogy mindig különleges érzés a „hűség városának” csapata ellen játszani, ezúttal milyen előjeleket látsz és hogyan küldöd harcba a lányokat?

A Sopron csapata hazai és európai viszonylatban is a legerősebb klubok között van, a legjobb magyar játékosok mellet 5 idegenlégiós alkotja jelenleg a keretüket. Ez a tudat eddig sem ijesztett meg bennünket, és most sem fogunk feltettartott kézzel kiállni. Tisztában vagyunk azzal, milyen fontos meccsek következnek ezután, igyekszünk a tőlünk telhető legjobbal előrukkolni és egy jó mérkőzést játszani!

  • Ha meg kéne nevezned egy tanulságot, amire az elmúlt időszak döbbentett rá, mi lenne az?

Örüljünk minden pillanatnak, amit a csarnokban egészségesen, együtt tölthetünk és használjuk ki a lehetőséget határaink feszegetésére, mert még mindenkiben rengeteg rejlik! Vigyázzunk jobban magunkra és ragadjunk meg mindent, hogy a legjobbak lehessünk az adott helyzetben.

Tegyünk így mindannyian és szorítsunk a lányoknak a legjobb eredményekért!