Taekwondo

Józsa Levente Európa-bajnoki bronzérmes!

Szombaton Józsa Levente az elődöntőig verekedte magát a belgrádi kontinensviadalon, ezzel a 2019-es Európa-bajnoki harmadik helye után újfent Eb-bronznak örülhetett olimpikonunk.

68 kg, nyolcaddöntő:
Józsa Levente – Egers Aliu: 2-0

A magyar olimpikon kezdett aktívabban, de egy intéssel az albán szerezett vezetést. Sőt, egy testtalálattal hárommal is elment. Egy pástról kilépés hozta Levi első pontját, majd egy perc után akcióval az egyenlítés is megvolt (5-5). 6-6-ról mentek neki az utolsó fél percnek, ahol a legvégén Levi talált többször és 12-6-ra hozta az első felvonást (két másodperccel a vége előtt összegyűlt az öt intése Aliunak). A második menet ugyanúgy indult, némi tapogatózás és egy intéssel albán előny (0-1). Ez a fór kitartott Aliunak egészen az utolsó másodpercekig, amikor egy fejessel villant Levi és 3-1-re nyerve a második etapot, bejutott a legjobb nyolc közé.

Negyeddöntő:
Józsa Levente – Theo Lucien: 2-0

Sokáig kivárásra játszott mindkét versenyző a már biztos éremszerzésről döntő meccsen. Másfél percig méregették egymást akció és intés nélkül, mikor kicsit felpezsdült a meccs. Az első pont csak nem akart megszületni, de a több, pontot nem érő találat Levi neve mellett szerepelt (6-5), így övé lett az első menet. Lassan indult a második felvonás is, de fél perc után Levi fejre talált, a menet derekán pedig egy intéssel néggyel vezetett (4-0). A francia nem talált fogást a magyar fiún sokáig, de a vége szoros lett, az utolsó 15 másodpercre 5-3-mal mentek. Levi sorozott még egyet fejre és testre, amivel eldöntötte a találkozót. 10-3-as sikere pedig elődöntőt és már biztos érmet jelent.

Elődöntő:
Józsa Levente – Ilia Danilov: 1-2

Az orosz származású, semleges színekben versenyző Danilov és Levi lassan lendült támadásba, az első perc nem hozott túl sok akciót és így pontot sem. Érezhető volt, nagy a tét, a győztes Eb-döntőt vívhat este. Peregtek a másodpercek találat nélkül, hogy aztán az utolsó 10 másodperccel a vége előtt Levi három egymást követő akcióból is találjon fejre, és mivel a túloldalon csak két intéspontra futotta, 9-2-vel Levié lett az első két perc. “Ne ész nélkül, nyugalom!” – hallatszott be Galambos Bence edző tanácsa a második menet elején és nem is kapkodott Levi, viszont testre az oroszt talált (0-2). Ez a felvonás sem a pontgazdag kezdésével vonul be a történelemkönyvekbe, sokkal inkább Levi fejeseiről, mert kétszer megint elsült ott fent a lába és pillanatok alatt fordított. Talált Danilov is, de 7-6-ról jöhetett az utolsó 15 másodperc. Danilov visszavette a vezetést és ugyan jött egy intéssel az egyenlítés a legvégén (8-8), a több, pontot nem érő akciót az orosz érte el, ezzel övé lett a második menet. A döntő menet sem az óriási támadásokkal indult, de megint az orosz állt jobban egy perc után (0-2). Jött a szokásos Levi fejes (3-2), de Danilov sem akart lemaradni (3-5). Fél perc volt ekkor már csak hátra és a kitámadó Levit megkontrázva az orosz 13-5-re megnyerte a mindent eldöntő menetet és ő jutott a fináléba. Józsa Levente bronzérmet nyert az Eb-n!

A párizsi ötkarikás játékokra már korábban kijutó kiválóságunk így nyilatkozott a belgrádi tornát köveőten: „Nem ez volt a fő állomás, de szerettem volna aranyat nyerni. Látszódott, hogy több volt benne, főleg az eddigi eredményeim és formám alapján. Az első meccs mindig nehezebb, és ugyan tudtam, hogy meglesz, de még nem voltam ott fejben teljesen, ezért kicsit nyögvenyelősen jött a győzelem a nyolcaddöntőben. A másodikon nagyon fókuszált voltam, tudtam, mi a dolgom és 2-0-ra le is győztem a franciát. Az elődöntőben  simán tudtam hozni az első menetet az orosz ellen, de elrontottam a második menetet. 7-2-nél rosszul döntöttem, hátraléptem, ahelyett, hogy közelebb mentem volna és ezt kihasználta. De így is meg tudtam volna csinálni, hiszen volt egy harmadik menet, a végén közel is voltam hozzá, de egy fejessel tulajdonképpen eldöntötte a meccset.

Forrás: wtftaekwondo.hu
Fotó: Borhi Mihály