Taekwondo

Józsa Levente 9. helyezen zárt a taekwondo VB-n!

Taekwondo szakosztályunk kiválósága, Józsa Levente ezen a héten Guadalajarában (Mexikó) lépett színre a világbajnokságon. Egyesületünk kiválóságának a legnagyobb ikonok között nyílt lehetősége bizonyításra, az eséllyel élni is tudott, hiszen az előkelő 9. helyen zárt.

A 68 kg-os mezőny első fordulójában (32-be jutásért) nem kellett harcot vívnia Józsának, miután a ghánai Twesam nem állt ki ellene. Így a brazil Santos ellen játszotta első meccsét sportolónk, akit két menetben tudott maga mögé utasítani. A wtftaekwondo.hu beszámolója alapján végig magyar fölény jellemezte a játékot.

Legjobb 16 közé jutásért: Józsa Levente – Gabriel Santos: 2-0

Közel egy perc kellett az első pont megszületéséhez, ekkor Józsa talált ököllel (1-0). Gyorsan mindketten bevittek egy-egy találatot lábbal is (3-2) és így várták az utolsó fél percet. Az utolsó másodpercek brazil rohamait Levi visszaverte, majd még egyszer talált és 5-2-re hozta így az első két perces felvonást. Pont ugyanúgy indult a második etap is, sokáig pont nélküli, igazi taktikai csatát láthattunk. A különbség az volt, hogy most 0-0-val egészen az utolsó fél percig kihúzták, mikor viszont Levi talált (2-0). Az utolsó másodpercekben kapott egy intést (2-1), ráadásul a brazilok videózást is kértek, de ezt elutasították. Az utolsó rohamokat most is állta, így maradt a 2-1, az első két menetet nyerve már készülhetett a nyolcaddöntőre, ahol az ötödik kiemelt, dominikai Bernardo Pie várt rá.

Nyolcaddöntő:

Józsa Levente – Bernardo Pie: 1-2

Pie első mérkőzésére készült, miután ötödik kiemeltként erőnyerő volt az első körben, a másodikon pedig mérkőzésre sem volt szüksége a továbbjutáshoz. Józsa első meccsével ellentétben itt alaposan bekezdtek a felek és pillanatok alatt 2-3 volt Pie előnye. A dominikai növelte előnyét (2-6), de egy perccel a menet vége előtt már csak kettő volt a magyar fiú hátránya (4-6). Fél perc volt hátra, mikor már csak egy volt közte (6-7). Óriási elánnal ment előre Levi az utolsó másodpercekben, de az eredmény már nem változott és Pie nyerte az első két percet.

Sokkal taktikusabb második felvonás vette kezdetét, nem is született pont egészen az első perc végéig, mikor egy testre mért ütéssel került előnybe Pie. Egy látványos rúgással jött a fordítás (4-1) és innen következett a hajrá. Négy másodperccel a vége előtt még Levit megintették, majd jött egy testre mért ütés és 1 másodperccel a vége előtt 4-3-ra módosult az állás. Egyenlíteni már nem tudott ennyi idő alatt a dominikai, ez a menet Levié lett, jöhetett a mindent eldöntő két perc.

Aktívan léptek fel mindketten, fél perc után Pie állt jobban (0-2). Meg is duplázta előnyét az utolsó hatvan másodperchez érve (0-4). Levi kitámadását pedig kihasználta és már nyolccal vezetett a végjátékhoz érve, innen pedig utolsó energiáit mozgósítva ment előre Levi, és talált is (2-8), de már nem tudott egyenlíteni. Ezzel a vb első magyar érdekeltségű versenynapján hatalmas csatában búcsúzva kilencedikként zárta a tornát.

Gratulálunk Levinek a 9. helyhez!