Funkcionális Fitnesz

IF3 Világkupa szereplés, TFSE Világkupa győzelemmel.

Ebben a cikkben egy rövid interjút készítettünk Plesó Tamással, a BTC SE/Garage Gym versenyzőjével, aki ötödik lett a Világkupán és Szakolczai Fédrával a TFSE versenyzőjével, aki Világkupa bajnok lett a novemberben lezajlott IF3 World Cup avagy, Világkupa versenyén.

Sziasztok! Először is engedjétek meg, hogy gratuláljak mindkettőtöknek, nagyon ügyesek voltatok, méltón képviseltétek Magyarországot ezen a nemzetközi világversenyen. Köszönöm, hogy adtok erről egy interjút a TFSE-nek. Meséljetek az olvasóknak egy kicsit, kezdjük az elején.

Hogyan készültetek erre a versenyre?

Tomi:

Nekem nagyon kaotikusra sikeredett a felkészülés, gyakorlatilag minden ellenem volt, mert pont bezártak a termek november elején. Bezárt a Garage Gym ahol készültem, a Világkupa előtt 3 héttel. Egy barátom felajánlotta a saját garázsában lévő eszközöket és ott próbáltam felkészülni. Így a forma és az időzítés is elszállt, egyáltalán nem voltak jók a feltételek. A COVID miatti bezárás nagyon levette a fókuszt is a versenyről mert egy családot is el kell tartanom, és a munkahelyem bezárása miatt az anyagi oldal nem volt rendben.

Fédra:

Nekem szintén bezárt a terem, ahol edzéseket tartok, így egy másik teremben és a TE erőtermében készültem fel. Rettentően megnehezítette ez a helyzet a felkészülési munkát és korlátozta a lehetőségeinket. Nemcsak nekünk élsportolóknak, de az átlag amatőr sportolóknak is. Mindennek ellenére azt hiszem, hogy mindketten túltettük magunkat a pszichológiai küzdelmeken és Tomival egyetemben megpróbáltunk a lehető legjobban felkészülni és a legtöbbet kihozni a lehetőségekből.

Hogyan értékeled a saját eredményedet?

Tomi:

Saját magamhoz képest nekem ez reálisnak tűnik. Ötödik helyen végeztem, egy kis taktikát, ha még bele tudtam volna vinni, egy pontosabb felkészüléssel egy negyedik helyet még el lehetett volna érni. Nem volt még ebben elég tapasztalatunk és a verseny újszerűsége is nehézség elé állított.  A világon a COVID miatt ez az egész online versenyzés élő közvetítéssel a versenyzők egymástól többszáz vagy akár többezer kilométeres távolságban vannak. Egy kicsit még furcsa, újszerű megközelítés. Hozzá kell még szokni. Remélhetőleg hamar meglesz az ellenszere ennek a vírusnak és helyreáll a régi rend.

Reálisan nézve úgy élem meg, hogy bekerültem az első 5 közé, annak örültem volna, hogyha negyedik helyre kijövök, mert azt még meg tudtam volna csinálni. Tudom is, hogy mit kellett volna javítani. Sajnos az online felület miatt nem tudtuk, hogy ki hol tart és emiatt nem tudtam pontosan időzíteni a mozgásokat verseny közben. Ez jelenleg még a hátránya ennek a fajta online versenynek. De pozitívan kell nézni a dolgot, az IF3 nemzetközi szövetség és a hazai NEFFISZ szövetség mindent megtett, hogy egyáltalán legyen verseny. Én már ezért is hálás vagyok. Továbbá, ha úgy nézem, ötödik legjobb vagyok a világon a korosztályomban!

Fédra:

Tudtam, hogy kemény küzdelem lesz, számítottam rá. Ami nagyon meglepett az a versenynek a hangulata. Teljesen más egy zártkörű versenyen kihozni magadból a legtöbbet, úgy, hogy a többi versenyző nincsen melletted, nem látod fizikálisan, hogy hol tartanak, mennyi pontjuk van. Ez egy igen komoly mentális blokkot is létrehozhat az emberben, amin az adott pillanatban felül kell kerekedni és kihozni magadból a maximumot. A teszt feladatok után mikor már kipihentem magamat, megnéztem az online közvetítést, ahol a magyar szurkolók bejegyzései voltak döntő arányban a közvetítés alatt a többi nemzetével szemben. Utólag is szeretném megköszönni mindenkinek, aki szurkolt nekünk.

Milyen terveid vannak versenyzés terén a jövőben?

Tomi:

Már pár héttel ezelőtt gondoltam magamban, hogy: „Jön ez a Continetal Cup, nem vagyok tejesen mentálisan jó formában, a lezárások miatt, mert a körülmények nem engedték.” Most egy kicsivel jobb a helyzet, de korántsem optimális a készülési lehetőségeim is limitáltak, azonban, mint jó, Testnevelési Egyetemen végzett hallgató, állni fogom a sarat. Meg kell tennem a tőlem telhető maximumot kihoznom magamból, hogy büszkeséggel töltsem el a családomat, barátaimat, a tanítványaimat a Garage Gym-ben és természetesen a hazai szurkolókat is, akik figyelnek ránk és energiát adnak nekünk a buzdításukkal.  A Világkupán eredményben hatodikként zártam, de a videóbírók összeszámolták a pontokat, így ötödikként bejutottam a döntőbe, ennek ellenére, ami után összesítettek, én úgy éreztem, hogy még egy negyedik helyre is be tudnám hozni magamat egy jobb taktikai erőbeosztással, ami a Funkcionális Fitnesz sportban nagyon sokat számít. Kicsit hasonlít az Öttusához, amiben szintén több „teszt” feladat van. Nálunk is több teszten kell megmérettetnie magát a sportolónak és az összpontozás alapján hozzák ki a rangsort. Így a taktikai rész fontos szerepet játszik.

A „jövőbeni versenyek” kérdésedre válaszolva készülök a Continetal Cup-ra és a hazai NEFFISZ Országos Bajnokságra. Aztán meg majd jön a 2021-es év, amit még nem lehet teljesen előre látni, de bizakodó vagyok.

Ez az időszak annyira elveszi mindennek a lényegét elveszi, mert ez a létbizonytalanság, meg a termek bezárása nagyon megnehezíti a készülést. Komoly készülést a jövőre csak akkor tudok elképzelni, hogyha az élet visszatér a régi kerékvágásba.

Amint vége ennek az időszaknak, akkor teljes gőzzel készülni fogok a következő éves versenyekre, hiszen eltökélt szándékom, hogy Magyarországot képviseljem az IF3 Nemzetközi Szövetség által szervezett TAFISA World Games-en, amin a Funkcionális Fitnesz Masters Világbajnokságon Portugáliában 2021 nyarán. Továbbá, ha sikerül hoznom a formámat, akkor a 2021-es téli Felnőtt Világbajnokságon is szeretnék részt venni, mint versenyző és a hazámat képviselni Ausztráliában 2021 novemberében előreláthatólag.  Ez igazán nagy megtiszteltetés lenne, de tudom, hogy sok jó versenyző van még itthon a férfi mezőnyben, úgyhogy a bejutás ide nagy csak nagy küzdelmek árán megvalósítható. Ennek ellenére én optimista és bizakodó vagyok, meg fogok tenni mindent, hogy a piros-fehér-zöld zászlót felemelhessem Ausztráliában a Világbajnokság dobogóján! Ez a legnagyobb cél!

Fédra:

A jövőbeni rövidtávú tervem szintén hasonlít a Tomiéhoz, szeretnék minél jobb eredményt elérni a Contintal Cup-on illetve az ezzel párhuzamban megrendezett NEFFISZ Országos Bajnokságon. A középtávú tervben szerepel, hogy a 2021-es versenyszezonban én is lehetőség szerint mindkét Világbajnokságon el tudjak indulni és képviselhessem Magyarországot a nemzetközi mezőnyben. Legjobb reményeim szerint addigra a koronavírus helyzet is meg fog oldódni világszerte és tudunk majd fizikailag egy légtérben versenyezni a többi versenyzővel.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel mindenkit a sportolásra próbálok ráhangolni, mint edző, feladatomnak és hivatásomnak érzem a fizikális fittség hirdetését. Általában véve egy fit és egészséges embert nehezebben támadnak meg a betegségek és a vírusok is nehezebben döntik le a lábáról. Így a tanítványaimat és a környezetemet is megpróbálom mozgásra bírni egy egészséges népességért.

 Szerintem az összes edző, testnevelő és rekreációs kollégával ezen dolgozunk folyamatosan megállás nélkül a nehezített körülmények ellenére is. Egyáltalán nem gondolom, hogy mindenkinek élversenyzőnek kell lennie, mint nekünk Tomival, de azt gondolom, hogy mindenki megtehet a saját egészségéért annyit, hogy az átlagnál jobb legyen, avagy feljebb emelje az átlagot! A versenyzés egy másik kategória. Kicsit elkanyarodtam az eredeti kérdés megválaszolásától, visszatérve a hosszútávú tervekre, mindenképpen szeretném később a hazai szövetség a NEFFISZ munkáját segíteni valamilyen funkcióban, amikor majd visszavonulok a versenyzésből. Ezt még nem tudom előre megmondani, hogy mikor lesz.

Mit üzensz az olvasóknak? Esetleg van olyan hely, ahol elérnek jelen körülmények között?

Tomi:

Ha valaki esetleg olvassa, próbálok egy kis biztatást mondani mindenkinek, hogy próbáljon meg mozogni mindenképpen ezt tudom ajánlani útravalónak az olvasóknak.

Most a bezárások miatt úgy dolgozok, hogy küldök ki a tanítványaimnak online edzéstervet személyre szabva a körülményekre és a saját szintükre lebontva. Ezt próbálom minél professzionálisabban egyénibe, nem séma szerint megtervezni. Ha valaki keresne, online felületeken megtalál, például itt:

https://www.facebook.com/Ples%C3%B3-Tomi-Coach-Athlete–1739861536334198

Fédra:

Személyi edzéseket tartok a bezárások alatt odakint a szabadban, ha valakit inspirál a teljesítményem, a személyiségem vagy velem szeretne edzeni akkor a közösségi médián el tud érni.

https://www.instagram.com/fedra.szakolczai/?hl=en

Fédra és Tamás eredményeit az Országos Sajtószolgálat is megjelentette az alábbi linken:

http://os.mti.hu/hirek/156923/a_nemzeti_funkcionalis_fitneszversenyzesi_sportagi_szovetseg_kozlemenye?fbclid=IwAR1IoRcB-ZB8jzpWXJAaNAkebktPHeT93SrqpzP0kXAOl3Vc9U4C1-iu5Bw

Azon felül, hogy mindkét válogatott versenysportoló a Testnevelési Egyetem (TE) jogelődjén, akkori Testnevelési Főiskola (TF) végzett öregdiák, további érdekesség, hogy mindkét sportoló Miskolcról származik eredetileg. Felmerül a kérdés: Vajon Miskolc városa és az onnan származók képeznék a jelenlegi hazai Funkcionális Fitnesz fellegvárát?