Kosárlabda Univesiade

Idén sem lesz Universiade, de a munka nem áll le!

A Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) május elején bejelentette, hogy 2022-ben sem rendeznek Universiadét. Az eseménynek a kínai Chengdu adott volna otthont és ezt halasztották el még egy évvel későbbre, így 2023 nyarán kerül rá sor, de a pontos időpontról még nem határoztak.

Ettől függetlenül, a TF-hez több szállal kötődő női kosárlabdacsapat nem hagyta abba a felkészülést, sőt! Június elején kétszer is összecsaptak a portugál válogatottal. Az első mérkőzésen 22 pontos hátrányból fordítva nyertünk, a visszavágón viszont 5 egységgel alulmaradtunk.

Fotó: Federação Portuguesa de Basquetebol

Portugália – Magyarország 77-81 (24-20, 24-15, 20-25, 9-21)
2022. június 8., Pombal, Portugália
Bernáth 12/3, Mérész 16, Dúl 16/6, Angyal 10/6, Gereben 25/6. Csere: Varga, Burján, Király, Baffy 2.

Portugália – Magyarország 75-70 (17-17, 22-25, 23-13, 13-15)
2022. június 9., Pombal, Portugália
Mérész 15, Dúl 15/3, Baffy 3/3, Angyal 1, Gereben 8. Csere: Varga 7/3, Bernáth 19/9, Burján 2, Király.

A keretben több NBI/A-s játékosunk (Burján Laura, Király Andrea és Dúl Panka) és stábtagunk is szerepel(Szövetségi kapitány: Magyar Bianka, másodedző: Hegedűs Péter, erőnléti edző: Juhász Ferenc, szakmai vezető: Dr. Sterbenz Tamás).

Magyar Bianka

Magyar Bianka így vélekedett a szerzett tapasztalatokról: „Eredetileg 4 hetes felkészülést terveztük, de az Universiade halasztása miatt újratervezésre volt szükség. Így egy hosszabb hetet töltött együtt a válogatott, melynek a hét első felében Székesfehérváron, az MKOSZ edzőközpontjában a taktikai repertoár bővítésen és a már korábban begyakorolt alapelemek ismétlésén volt a fő hangsúly. A hét második felében Portogáliába utazott a csapat, ahol lejátszottuk első felkészülési meccseinket. Kisebb sérülések és a vizsgaidőszak miatt kevesebben tudtunk utazni, de nagyon hasznos tapasztalatokkal tértünk haza. Igyekszünk minden lehetőséget kihasználni a fejlődésre. A portugál egy komoly és nagy iramban fejlődő ellenfél, 2019-ben a 3. helyen végeztek az Universiádén. Nagy tempót diktálnak, az egész mérkőzés alatt letámadnak és folyamatos nyomás alatt tartják ellenfeleiket. A második meccsen többet rotáltuk a csapatot és vizsgáltuk, hogy a játékosok egyes szituációkban, hogyan viselkednek. Külön öröm, hogy a három TF-es lány is jól megállta a helyét. Összeségében remek hangulatban telt ez a pár nap, nagyon várjuk a novemberi folytatást!”

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter értékelője: „A két lejátszott mérkőzés nagyon tanulságos volt, emellett kiváló erőfelmérésnek bizonyult, hiszen a Portugál válogatott a legutóbbi Universiádén a legerősebb európai alakulat volt és bronzérmet szerzett (Ausztrália nyert, USA lett a második). Nekünk feküdt volna az idei rendezés, mert azok a játékosok, akik már a felnőtt válogatott kapujában kopogtatnak, kevésbé leterheltek, mivel idén nincs felnőtt megmérettetés. A lányok nem csak az edzéseken dolgoztak nagyon szépen, de a pályán kívül is nagyon szuper brigád alakult ki. Ha éppen nem a repülő után futottunk, akkor kártyáztunk, társasoztunk és sokat nevettünk. Egyesületi kötődéstől függetlenül mindenki nagyon nyitottan, önzetlenül, és lelkesen állt hozzá a dolgokhoz, amiért ezúton is köszönet jár a lányoknak. Alig várom a jövő évet, hogy végre Kínában is elhangozhasson a magyar himnusz és megmutathassuk, hogy milyen fából faragtak minket!”

Dúl Pnka

Dúl Panka így látta újabb portugál kalandját: „A válogatottal is játszottunk itt, így nem volt ismeretlen a környezet, sem az ellenfél játékstílusa, de az utazást már kicsit untam… A hangulat viszont nagyon jó volt, már-már családias, ami sokban könnyített a közös munkában. Nagyon hasznos volt a rendelkezésre álló idő, ami igaz, hogy kissé rövid volt, de mindenki nagyon komolyan vette és apait-anyait beleadtunk. Az első mérkőzésre késve érkeztünk meg fejben, de végül sikerült fordítani. A visszavágón már több mindent kipróbáltunk felállás és taktika szempontjából, de mivel kevesen voltunk, nem tudtunk annyiszor cserélni, mint a hazaiak.”

Burján Laura

Burján Laura gondolatai: „Nagyon jól éreztem magam ebben az egy hétben, gyorsan eltelt, mert mindig jó volt a hangulat! Portugáliában két hasznos mérkőzést játszottunk, jó volt olyan játékosokkal együtt pályára lépni, akikkel nem voltam még egy csapatban. Sajnos ez csak egy hét volt és nagyon bosszantó, hogy megint elhalasztották az Universiádét, de novemberben folytatjuk a munkát, amit már nagyon várok.”

Király Andrea

Király Andrea: „Nagyon hasznos volt a felkészülés, jó hangulatban telt el az idő Székesfehérváron majd Portugáliában. Sajnos kevés játékossal tudtuk készülni, de annál könnyebb volt megtalálni a közös hangot, amiben Magyar Bianka és Hegedűs Péter is nagy segítségünkre voltak. Ki tudtuk hozni magunkból a maximumot támadásban és védekezésben. Várható volt, hogy a második meccsre elfáradunk picit, hiszen kilencen voltunk összesen az ellenfél pedig, mint egy hadsereg, 14-15 fővel állt ki ellenünk. Nagyon szomorú voltam mikor megtudtam, hogy idén is elmarad a rangos világesemény, hiszen Kínába utazni nem mindennapi lehetőség egy sportoló életében. Remélem jövőre végre megrendezésre kerül majd és a csapatnak az a magja, akik a világverseny hiányának tudatába is részt vettek az összetartáson és edzettünk keményen, egyben marad, mert véleményem szerint a két edzővel nagyon jó kis csapat alakult ki!”

Gratulálunk a remek teljesítményhez és az eredményekhez! Sok sikert a novemberi felkészüléshez!